ANALIZA DANAŠNJEG SVIJETA

Objavljen hrvatski prijevod knjige poznatog talijanskog književnika Alessandra Baricca "The Game"

Ova je knjiga u biti esejistička analiza današnjeg svijeta promatranog iz svijeta tehnološkog napretka i svih novosti, promjena koje se događaju oko nas, ali i problema/poteškoća koje taj svijet "novi" svijet donosi

| Autor: Vanesa BEGIĆ
The Game

The Game


Nedavno je, nekoliko godina nakon originalnog talijanskog izdanja, zahvaljujući nakladniku V.B.Z. objavljen hrvatski prijevod knjige poznatog talijanskog književnika Alessandra Baricca "The Game" u prijevodu Snježane Husić.

Ova je knjiga u biti esejistička analiza današnjeg svijeta promatranog iz svijeta tehnološkog napretka i svih novosti, promjena koje se događaju oko nas, ali i problema/poteškoća koje taj svijet "novi" svijet donosi, odnosno autor se osvrće i na činjenicu koliko je taj tehnološki napredak promijenio svijet i naše poimanje svijeta oko nas.

Bariccova knjiga "The Game" definirana je kao britka esejistička analiza, osvrt na dosege digitalne revolucije u čijoj epohi živimo. Ali ne samo to. I sam žanr kojim je napisana knjiga nije lako odrediti - to je i roman, i esej, i zanimljiva analiza ljudi, vremena, običaja na način koja uvijek, u konačnici, mora biti subjektivna. Jer obično, taj "moderan" svijet se ili prihvaća ili se osjeća otpor prema njemu.

Nekada se osjeća taj otpor i prihvaćajući ga. Kod Baricca to nije ni veličanje ni ocrnjivanje toga svijeta, tu donosi i niz podataka, činjenica, s(p)retno prikazuje kronologiju razvoja tog tehnološki razvijenog svijeta koji je promijenio način življenja.

No, nije to tipičan esej, taj narativ je i svojevrsna romansirana pripovijest, odnosno dinamična, svježa i vrlo aktualna priča o svijetu oko nas i o svim dosezima koje tehnologija donosi i o tome kako se s tim promjenama nosimo u svakodnevnom životu.

To je i svojevrsna metafora današnjeg društva, načina življenja i pristupanja promjenama koje se dešavaju svugdje oko nas.

PC, IBM, Commodore 64 i Mac. Njihov početak i razvoj. Sve je to polazište za ovu knjigu, za ovu studiju.

Alessandro Baricco talijanski je pripovjedač, esejist, dramatičar, glazbeni i književni kritičar, novinar te režiser. Rođen je 1958. godine u Torinu. Završio je studije filozofije i glazbe - klavira. Svjetsku slavu donijeli su mu prije svega široko prevođeni, čitani i nagrađivani romani, među kojima su "Ocean more" (1993.), "Svila" (1996.), "Emmaus" (2009.) i "Mr. Gwyn" (2011.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater