SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Nataša Ozmec predstavila slikovnicu "Ti, moja prekrasna djevojčice": Hommage djevojčicama uz sugestivne ilustracije

Napisala sam slikovnicu kao pjesmu u prozi, a Jasmina Kosanović, sjajna ilustratorica, nježno ju je i živo oslikala akvarel tehnikom u kombinaciji s olovkom, kazala je Nataša Ozmec

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica slikovnice / Nataša Ozmec (Snimio Duško Marušić Čiči)

Naslovnica slikovnice / Nataša Ozmec (Snimio Duško Marušić Čiči)


Slikovnica je žanr književnosti par excellence, namijenjen djeci, kako vele pedagozi, do osme godine života. Ona likovnim i jezičnim načinom predstavlja stvarnost jer to nije čista književna vrsta, već kombinacija slikovnog i književnog izraza. Slika nije ilustracija teksta, već je slikovnica sličnija filmu. U načelu je slikovnica kratka, što se tiče same duljine teksta i broja stranica, a po doživljaju i namjeni umjetnička ili poučna. Poučna je utoliko što pomaže upoznavanju okoline, biljnog ili životinjskoga svijeta, a umjetnička jer teži doživljaju tog svijeta. Takva vrsta knjige govori slikom i riječju, a traži srodnost i suradnju dvaju umjetnika: ilustratora i pisca. Ona u biti nastaje kao scenarij, budući da ima na raspolaganju dva sredstva izražavanja: riječi i sliku, a potrebna je i itekako korisna djeci.

Estetski lijepa je i kvalitetna slikovnica "Ti, moja prekrasna djevojčice" Nataše Ozmec koju je nedavno objavila Planetopija, a djeci koja su posjetila Monte Librić u sklopu pulskog 28. Sa(n)jma knjige u Istri autorica je predstavila svoju slikovnicu.

Za kćerku

- Razmišljala sam neko vrijeme o knjizi za djecu, moja kćerka je imala devet godina, i htjela sam napisati nešto posvećeno djevojčicama, od žene za kćerku, to je i pokušaj da se divljenje, želje i snovi pretoče u riječ i sliku. Napisala sam slikovnicu kao pjesmu u prozi, a Jasmina Kosanović, sjajna ilustratorica, nježno ju je i živo oslikala akvarel tehnikom u kombinaciji s olovkom. Sada nam je slikovnica dobila talijansko i englesko izdanje. U planu za budućnost je i slikovnica posvećena dječacima, kazala je Nataša Ozmec.

Djeca su posebna

- Surađivala sam i sa Zdenkom Bašićem, a u svim slikovnicama provlači se i univerzalna poruka ljubavi prema prirodi i eko-tematika. S Jasminom Kosanović se vrlo dobro slažemo što se tiče ilustracija, kazala je Ozmec.

Slikovnica želi na jedan svoj poseban način poručiti djeci da su posebna: "Ti, moja prekrasna djevojčice, gledaj se očima

kojima te ja gledam i zaljubi se".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater