SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Snježana Vračar Mihelač objavila pjesničku zbirku: More kao nepresušno nadahnuće

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S predstavljanja knjige

S predstavljanja knjige


"Kad zatvorim oči vidim modro" naziv je pjesničke zbirke pulske autorice Snježane Vračar Mihelač koja je predstavljena u Galeriji Srpskog kulturnog centra, a o čemu je uz autoricu govorila Biljana Žikić.

- Budući da se tu na nekoliko metara udaljenosti održava Sa(n)jam knjige, odlučili smo ovu matineju posvetiti književnosti i ovoj autorici, koja predstavlja svoj prvijenac, kazao je Milan Rašula.

Sama je autorica kazala da je počela pisati relativno kasno, ali da su je dobri rezultati s raznih književnih natječaja potaknuli da i dalje piše i stvara, i da je sve to bila dobra motivacija. Nikada se nije nadala nagradama, ali dakako da vesele.

- Volim more, to modro prostranstvo, kada god stignem, s obitelji dođem iz Ljubljane do Pule makar na dan-dva, i ljeti se već u 6.30 spremamo za plažu, kada nema nikoga, tako da je more uvijek inspiracija, kazala je autorica. Ona već godinama živi u Ljubljani, a poeziju i kratku prozu je počela pisati na radionicama pod mentorstvom Lidije Dimkovske i u organizaciji Kulturnog Centra "Danilo Kiš" iz Ljubljane 2019. godine. Pohađala je i radionice pisanja pod mentorstvom pjesnikinje Anje Zag Golob. Od 2020. godine objavljuje u regionalnim časopisima, internetskim portalima i neovisnim zinovima: Enklava, Fantom slobode, Ajfelov most, Strane, The Split Mind, Ekran, Književni elementi, Afirmator, Život, Astronaut, Paralele, Libartes, ARS, Balkanski književni glasnik, Vavilonska biblioteka, Čovjek-Časopis, Monstruma i drugima. 

Njen rukopis "Visoke vode" pohvalilo je prosudbeno povjerenstvo Književne nagrade "Drago Gervais" za 2019. godinu. U sklopu tribine "Književni petak" i natječaja Zagrebu – riječju i slikom, nagrađena je njena kratka priča, a dobila je i zlatno priznanje 42. Državnog susreta manjinskih pjesnika i spisatelja "Sosed tvojega brega 2020-2021". Rukopis "Kad zatvorim oči vidim modro", pobijedio je na VIII. Presingovom konkursu za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama 2022. godine, te joj je krajem listopada izašla istoimena zbirka poezije. Tekstovi su joj prevođeni na slovenski i makedonski jezik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom