SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Nagrađivana austrijska novinarka i književnica Eva Menasse: Protagonisti romana granica, vrijeme i šutnja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Emir Imamović Pirke, Eva Menasse, Ines Meštrović (Snimio Darko Vlahović / Hina)

Emir Imamović Pirke, Eva Menasse, Ines Meštrović (Snimio Darko Vlahović / Hina)


Večer na Sajmu donijela je program s nagrađivanom austrijskom književnicom i novinarkom Evom Menasse, koja je predstavila svoj roman "Dunkelblum". To je, kako u rekli predstavljači Emir Imamović Pirke i Eugenia Ehgartner, prilično složena knjiga, gotovo ep o, kako su definirali "povijesnoj krivnji". Za ovo je djelo autorica dobila nagradu "Bruno Kreisky" za najbolju političku knjigu, premda sama autorica ne ocjenjuje ovu knjigu političkom.

Pirke je definirao autoricu sjajnom austrijskom spisateljicom, koja je već dvadeset godina Berlinčanka, a koja je kreirala višeslojan roman gdje prikazuje povijesnu panoramu mjesta koje krije strašnu tajnu, odnosno čiji stanovnici kriju tajnu groznog zločina koji se dogodio pred sam kraj Drugog svjetskog rata, i upravo ta svijest o zločinu ujedinjuje i povezuje, uzročno-posljedično, stanovnike toga gradića.

Menasse pak navodi da ju je u biti manje zanimao politički aspekt, kao i zločin sam po sebi, premda je to bilo polazište za kreiranje ovoga romana.

- Moja je intencija bila prikazati kako se ljudi ponašaju prema tome zločinu, zanimalo me kako su mogli tako dugo šutjeti o tome, i došlo je do toga da više nitko nije znao gdje je točno mjesto zločina. Glavni su protagonisti romana ne toliko likovi kao takvi, već prije svega granica, kao i vrijeme te šutnja, odnosno prešućivanja dijela povijesti, dijela zbilje, kazala je autorica.

Djelo samo po sebi nije povijesna knjiga, a nije niti krimić, premda ima dosta elementa toga žanra, no autorica je kazala da je trebalo voditi računa o brojnim likovima, pripovjednim te vremenskim razinama, raznoliki su i elementi radnje koji se provlače kroz fabulu, a imajući u vidu temu, nije uvijek bilo sve to lako prikazati.

Zbog toga autorica, kako je kazala, nije bila sigurna hoće li uspjeti privesti kraju ovo djelo, kakav će biti kraj, hoće li biti smislen, bojeći se da se to ne završi u jednom kaosu.

Eva Menasse (1970.) karijeru je počela kao novinarka u austrijskome tjedniku Profil te radila kao urednica u Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Od 2003. živi u Berlinu kao slobodna umjetnica, spisateljica i publicistica. Dobitnica je brojnih književnih nagrada, uključujući Austrijsku književnu nagradu.

Roman "Dunkelblum" na hrvatskom je u prijevodu Andyja Jelčića objavio nakladnik Leykam International, koji je objavio i njezine romane "Vienna" i "Vremenski kristali" te zbirku pripovijedaka "Životinje za napredne".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater