U PETAK U PODNE

28. Sajam knjige u Istri: László Krasznahorkai iz zdravstvenih razloga ne dolazi na otvaranje, Sajam otvara Milan Rakovac

| Autor: Bojana Ćustić Juraga, Vanesa Begić
László Krasznahorkai / Milan Rakovac

László Krasznahorkai / Milan Rakovac


U petak u podne u Domu hrvatskih branitelja počinje 28. izdanje Sa(n)jma knjige u Istri - Pulskog festivala knjiga i autora. Manifestacije koja će u deset dana donijeti stotinjak programa za sve generacije, uz 25 tisuća knjiga od 280 izdavača, na samom otvaranju imat će neke izmjene u odnosu na do sada najavljen program. Tako će umjesto Lászlóa Krasznahorkaia, velikog mađarskog pisca i svjetske književne zvijezde, koji iz zdravstvenih razloga neće doći na otvaranje, Sajam otvoriti književni bard Milan Rakovac.

- László Krasznahorkai, veliki mađarski i europski pisac ipak neće, kao što je bilo planirano, sudjelovati u otvaranju Sajma knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri. Zbog zdravstvenih razloga ovaj ugledni autor nije u mogućnosti putovati, a hoće li uopće posjetiti Pulu, odlučit će njegovi liječnici u narednim danima. No, to ne znači da su odgođeni i programi u kojima se predstavljaju djela dobitnika nagrade Man Booker International: svi najavljeni sadržaji – izuzev Doručka s autorom – posvećeni gospodinu Kraszanohrkaiju, ostaju u već poznatim terminima i uz sudjelovanje predviđenih sudionika i sudionica, piše u priopćenju Sa(n)jam knjige u Istri.

Cijeli 28. Sajam knjige u Istri, kao i sama svečanost otvorenja, koja će se održati ispred Doma hrvatskih branitelja u petak s početkom u 12 sati, posvećeni su preminuloj spisateljici Daši Drndić, kojoj je ovogodišnja sajamska tema "Povratak" bila ishodišna tema u većem dijelu njenog književnog opusa.

- O Daši Drndić, njenim djelima i odnosu prema povratku kao, prvenstveno, emocionalnom činu, na otvaranju Sajma će govoriti istarski bard i dugogodišnji autoričin prijatelj, pisac, novinar i publicist Milan Rakovac, ističe se u priopćenju Sa(n)jam knjige u Istri.

Svečanu ceremoniju otvaranja, a na kojoj će biti i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, vodit će na stepenicama Doma hrvatskih branitelja pulska glumica Dijana Vidušin, dok će jazz-ritam ceremoniji zadati Big Band Pula na čelu s Brankom Sterpinom.

Sajam se, nakon tri godine, vraća u prostor Doma hrvatskih branitelja. O "Povratku", velikoj književnoj i filozofskoj temi, na Sajmu će govoriti sjajni autori: Boris Buden, Semezdin Mehmedinović, Kapka Kassabova, Selvedin Avdić, Boris Dežulović, Leonida Kovač, Goran Vojnović, Zoran Žmirić, Dejan Dukovski, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik, Amir Alagić i mnogi drugi. Zbog godina i zdravstvenog stanja na Sajam, kako nam je sam potvrdio neće moći doći ni Nedjeljko Dragić, kultni redatelj, autor crtanih filmova, karikatura, stripova i brojnih ilustracija, jedan od najbriljantnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Na sajamskom programu ostaje Dragićeva izložba plakata Animafesta i promocija knjige "Stille Reise – Minhenski dnevnik".

Ove će godine biti najbogatiji program za djecu, Monte Librić u sastavu Sajma uz brojne druge programe posvećene mladima, a velika će se pozornost posvetiti ilustracijama. Uz svakodnevnu "Priču za laku noć" Bake Librić, radionicama će se predstavljati različiti nakladnici. Svoj dan imat će Naklada Ljevak, Školska knjiga, Plantopija, Alfa i Mozaik knjiga. Živo i multimedijalno bit će i na programu PULikulArne reforme uz zanimljive goste koji će srednjoškolcima književne klasike predstaviti na sasvim drugačiji način.

Popusti na knjige će iznositi do 70 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini