NAJAVLJENO 28. IZDANJE SAJMA KNJIGE 

Povratak - i doslovno i simbolički

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S današnje pressice (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

S današnje pressice (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Povratak je tema ovogodišnjeg, 28. Sajma knjige u Istri, koji će se nakon tri godine ponovno održati u Domu hrvatskih branitelja od petka, 25. studenog do nedjelje, 4. prosinca. Ovogodišnje povratničko izdanje najavljeno je na konferenciji za novinare u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, gdje su predstavljene posljednje novosti festivalskog i sajamskog dijela.

S današnje pressice (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)U Domu branitelja je sve spremno (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

- Nakon tri godine ponovno se vraćamo Domu hrvatskih branitelja, našem rekla bih prirodnom okružju, s kojim smo stasali, odrasli. Kada smo odlučili da će središnja tema biti Povratak, nismo znali da će nam se dogoditi i povratak u Dom hrvatskih branitelja. U svakom povratku ima, kako bi rekao jedan od naših gostiju, Predrag Finci, "i bola i radosti, zato je u svakom tako mnogo bolne radosti". Upravo takve emocije obuzele su ekipu Sajma i svjesni smo da ne možemo naći ono što smo odlaskom ostavili, ovo može biti samo novi početak, a on je, mislim, više nego dobar. O Povratku, velikoj književnoj i filozofskoj temi, na Sajmu će govoriti sjajni autori: Boris Buden, Semezdin Mehmedinović, Kapka Kassabova, Selvedin Avdić, Boris Dežulović, Leonida Kovač, Goran Vojnović, Zoran Žmirić, Dejan Dukovski, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik, Amir Alagić i mnogi drugi, a sve ih predvodi naš počasni gost Laszlo Krasznahorkai. No, u radu na programu jedna nam je autorica, čije su knjige i veliki dio života obilježeni našom temom, stalno dolazila u misli i jako nedostajala. Zato smo Sajam i posvetili Daši Drndić, našoj velikoj prijateljici koja nas je napustila prije četiri godine. Silno se veselim ovogodišnjem izdanju, povratku, a neki mladi studenti su ovdje s nama prvi put, i to je za njih novi početak. Svečani uvod u 100 programa desetodnevnog festivala knjiga i autora u petak u podne vodit će pulska glumica Dijana Vidušin, dok će jazz-ritam ceremoniji u swing maniri 30-ih i 40-ih godina zadati Big Band Pula na čelu s Brankom Sterpinom. Protokol otvorenja svojim prisustvom uveličat će ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, uz pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, istarskog župana Borisa Miletića te mojih pozdravnih riječi, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica San(n)jma knjige u Istri.

Za djecu i za mlade

Slavica Ćurković, glavna producentica Sa(n)jma knjige u Istri kazala je da će ove godine biti najbogatiji program za djecu, Monte Librić u sastavu Sajma uz brojne druge programe posvećene mladima, a velika će se pozornost posvetiti ilustracijama. Ćurković je pohvalila i mladu ekipu, uz "veterane" Iris Mošnja i Denisa Brandeisa Fialu, tu su i Helena, Ana, Nikol, Lara, Marija, Tea, Doris, Tone, Sale, ekipa iz Visualije, Matko…

S današnje pressice (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

- Sajam će obilježiti i povratak programa za djecu i mlade. Plavi salon ponovno ćemo podrediti programima za naše mališane koji će nam i organizirano dolaziti iz pulskih škola i vrtića, neki čak i iz Rovinja i Rijeke. Uz svakodnevnu "Priču za laku noć" Bake Librić, radionicama će se predstavljati različiti nakladnici. Svoj dan imat će Naklada Ljevak, Školska knjiga, Plantopija, Alfa i Mozaik knjiga. Vjerujem da će posebnu atmosferu stvoriti niz mladih hrvatskih ilustratorica i ilustratora koje ćemo, kada ne nastupaju u Hop-lektiri, susretati u holu Doma hrvatskih branitelja. To će na tjedan dana postati njihovim pop-up umjetničkim ateljeom. Živo i multimedijalno bit će i na programu PULikulArne reforme uz zanimljive goste koji će srednjoškolcima književne klasike predstaviti na sasvim drugačiji način, navodi Ćurković.

Štand srpskih izdavača

Denis Brandeis Fiala, voditelj prodaje, naglasio je da će sudjelovati oko 280 izdavača, a poseban će štand biti posvećen istarskim izdavačima te onim srpskim, gdje će biti predstavljeno četrdesetak manjih srpskih izdavača. Popusti će iznositi do 70 posto.

- Štand srpskih izdavača predstavit će knjige 30-ak izdavača Srbije. U njihovoj ponudi će se, naravno, pronaći i naslovi autora koji dolaze u Pulu, poput knjiga Slobodana Šijana, Srđana Karanovića, Nedeljka Dragića i Dragana Velikića, ali i brojni, u Hrvatskoj nedostupni, naslovi Daše Drndić. Suorganizator njihova dolaska je Srpsko nacionalno vijeće. Bit će i do sada najbogatiji izbor talijanske knjige koja će biti smještena na čak dva štanda. Na jednom će se predstaviti tamošnji nakladnici za djecu, a na drugom autori koji objavljuju prozu, poeziju i publicistiku, s posebnim naglaskom na knjige Piera Paola Pasolinija. Za talijansku knjigu posebno se pobrinula tršćanska knjižara Nero su Bianco posredstvom Zajednice Talijana Pula i talijanskog Instituta za kulturu. Naša publika će primijetiti raznovrsnost ponude i raskošnu postavku knjiga za koju smo se posebno pobrinuli kolegica Lara Osman Grganja i ja, uz našu dugogodišnju suradnicu Vlatku Balinčić. Za ovu godinu smo osmislili i punkt Pisci potpisuju, gdje će svoje nove knjige potpisivati i autori izvan službenog programa, poput Damira Uzunovića ili Rajka Grlića, napomenuo je voditelj prodaje, Denis Brandeis Fiala.

O važnosti ove manifestacije govorili su i pokrovitelji, Marko Klausberger, direktor Regionalnog centra Sjeverni Jadran Zagrebačke banke, Manuela Kraljević, članica Uprave i direktorica marketinga i prodaje Arena Hospitality Group i Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule, ističuću važnost manifestacije i bogat program, te povratak svom primarnom ambijentu.

Knjige i turizam

Marko Klausberger naglasio je da suradnja sa Sajmom traje više od deset godina i da je takva potpora, kao dio njihovog društveno odgovornog poslovanja, vrlo logična. Dometnuo je – obzirom na velika imena koje organizatori najavljuju te sve novitete i premijere s domaće i regionalne scene, "vjerujem da će ovogodišnje izdanje zasigurno izazvati veliki interes javnosti, kakav i zaslužuje".

Već dugi niz godine Arena Hospitality Group iskazuje potporu Sajmu kao glavnom kulturnom događaju koji doprinosi imidžu grada i dodatnoj ponudi izvan sezone, kako navodi Manuela Kraljević, članica Uprave i direktorica marketinga i prodaje Arena Hospitality Group.

Istaknula je i da će – Potpora AHG-a biti uobičajeno kroz smještaj u hotelu Park Plaza Histria za goste i sudionike sajma, ali i kroz financijsku donaciju koja ove godine ide u svrhu realizacije Čitateljske nagrade "dr. Ivo Borovečki" te organizacije programa Noć galerija.

S današnje pressice (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

- Uz programe na Sajmu posebno će se, dakle, održati i Noć galerija u četiri različite galerije u staroj jezgri Pule uz četiri vrhunska europska autora: Maxa Neumanna, Tima Viljakainena, Mateja Povšea i Davidea Toffola. Naša turistička zajednica prati Sajam gotovo od njegovih početaka. I sama činjenica da se ona danas nalazi u prostoru nekadašnje knjižare Mladost, koju je i Sajam koristio za svoje četvrto izdanje, možda je predodredila našu naklonjenost knjizi i simpatije koje gajimo prema pulskom Festivalu knjiga i autora. Drago mi je da smo ove godine i posebno uključeni u program "Noć galerija", nadovezala se direktorica pulske Turističke zajednice, Sanja Cinkopan Korotaj.

László Krasznahorkai u čijim djelima prevladavaju motivi odlazaka i vraćanja u Puli će premijerno predstaviti hrvatski prijevod svog romana "Povratak baruna Wenckheima" u izdanju naklade OceanMore. Uz Mađarsku je vezana i Katalin Ladik, avangardna pjesnikinja, glumica i performerica provokativnog umjetničkog djelovanja koja će nastupati sa svojim izabranim pjesmama u zbirci "Raspjevane žeravice". Zapadnoafričku književnost približit će književnica Kasimma koja se prvi put pojavljuje u hrvatskoj prijevodnoj literaturi, i to zbirkom kratkih priča "Portret za dar-mar". Tu su i bugarska spisateljica sa škotskom adresom Kapka Kassabova, s knjigom "Granica: putovanje na rub Europe" – kojom putopisno donosi povratak u svoju domovinu i njezine balkanske granice.

Suvremena finska spisateljica Sofi Oksanen predstavit će se međunarodnim bestselerom "Pseći park" vezanim uz postsovjetsku Ukrajinu. Austrijski kulturni forum predstavit će ovogodišnju laureatkinju Nagrade "Albert Goldstein", austrijsku književnicu Evu Menasse i njezin roman "Dunkelblum".

Zasigurno će se stolica više tražiti na promociji knjiga feralovaca – Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, pogotovo kada će u sklopu formata Autor čita autora zajedno nastupati na sajamskoj pozornici. Dakako, treba spomenuti i gostovanja Gorana Vojnovića, kao i Dragana Velikića. Prvi put na Sajam stiže riječki pisac Zoran Žmirić, osječka spisateljica Ivana Šojat, bosanskohercegovački pisci Semezdin Mehmedinović i Selvedin Avdić, slovenski književnik Andrej Blatnik i slovenski publicist Martin Pogačar te brojni drugi autori.

Od autora koji žive i rade u Istri, bit će predstavljeni pisac Amir Alagić, arhitekt Vjekoslav Gašparović, povjesničar Davor Mandić, književnik Milan Rakovac i kantautorica Tamara Obrovac te sveučilišna profesorica Teodora Fonović Cvijanović…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini