NOVI FESTIVAL

TREĆA KOZA: Transformacije s ekološkom porukom

| Autor: Mladen RADIĆ
Irena Boćkai u predstavi "Bear with me"

Irena Boćkai u predstavi "Bear with me"


Dani Kazališta Dr. Inat koji su održani krajem prosinca zaključeni su uoči Božića svojevrsnim festivalom u festivalu. Naime, tijekom dva dana predstavljeno je prvo izdanje Treće koze, umjetničke manifestacije iza koje stoji pulska umjetnica sa zagrebačkom adresom Irena Boćkai i njena udruga Trećeprostor. Ona je premijerno izvela svoju predstavu "Bear with me", a prikazano je i pet kratkih video radova na temu ekologije i to "Odbačeni" Lucije Marin, "Imagine" Josipa Pratnemera, "Pozdrav Suncu" Vjerana Vukašinovića, "Morsko dno" Lucije Frgačić i "Life after sun" Kazališta Dr. Inat i Vanje Zaimović.

Umjetnost i priroda

Sama tema, spoj umjetnosti, prirode i ekološkog okvira Irenu Boćkai su već ranije zanimali kroz projekte kao što je "Muzej odbačenih predmeta" i druge, te je to poželjela i nastaviti. Kako je već ranije započela raditi na predstavi "Bear with me" koja ima bioetički i ekološki okvir s temom polarnih medvjeda i temom izvedbene životinje, zanimalo ju je na koji način umjetnici, pogotovo oni mlađi dovode ekološki kontekst u svoj rad. Stoga je raspisan natječaj za najbolji umjetnički rad te je namjera bila radove na tu temu predstaviti kroz jedan hibridni model - online i na prezentaciji u Rojcu. Filmski radovi koji su ušli u selekciju prikazivali su se na internetu a potom je u Kazalištu Dr. Inat održana i javna projekcija za publiku.

Od 15-ak radova odabrano je pet, a najbolje su odabrali žiri i publika. Tako je žiri koji su činili Mario Brkić, Paola Skelin i Ana Katulić pobjednikom proglasio "Pozdrav suncu" Vjerana Vukašinovića, a autoru je pripala novčana nagrada od tisuću kuna.

Publici se najviše dopao "Life after sun", a kako se festival zove Treća koza najboljem filmu po izboru publike pripali su kozji proizvodi. Sponzor nagrade bila je organska farma Kumparička.

Polarni medvjed

Kada je riječ o predstavi Irene Boćkai sam naslov predstave "Bear with me" je dvoznačan, pa se može prevesti kao "Medvjed sa mnom", ali i "Budite strpljivi sa mnom" jer u predstavi se radi o pokušaju autorice da se transformira u polarnog medvjeda, a ta transformacija možda uspije, a možda ne.

- Meni je tu najbitnija tema, to izvedbeno predavanje gdje ja s jedne strane provlačim temu klimatskih promjena, odnosno polarnog medvjeda koji je dio te simbolike, ali bitnija mi je ta izvedbena životinja, životinja na sceni. To mi je bio teorijski rad na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje sam magistrirala na Kazališnom odsjeku i dugo sam se bavila tim istraživanjem. Životinja na sceni može biti prikazana kao objekt, subjekt ili simbol. Postavlja se pitanje je li pogrešna svaka izvedba u koju su uključene životinje, bilo da su subjekt, objekt ili simbol, kao i možemo li uopće razumjeti životinje. Tu dolazimo do polarnog medvjeda i pojma empatije jer znamo da je ta vrsta pred izumiranjem, ali pitanje je koliko mi to zaista možemo percipirati?, objašnjava Boćkai.

Simbol Istre

Pomalo neobičan naziv festivala Treća koza proizišao je iz toga što se udruga koja ga organizira zove Trećeprostor, pa su to povezali s činjenicom da se festival održava u Istri.

- Koza je simbol ovih prostora, no ona mi je i fascinantna životinja, izdržljiva, pogotovo divlja koza, gdje se sve penje… To je i neki umjetnički odgovor na cijelu situaciju, pogotovo zato što smo mi nezavisna scena kojoj je bilo teško, ali se ne žališ, nego radiš i ideš dalje. Pogotovo je u uvjetima pandemije rad još više otežan, tako da nam je koza bila motivacija jer je izdržljiva, inteligentna i vrlo snalažljiva, a s druge strane znamo koliko blagodati ima od kozjeg mlijeka, kaže Boćkai.

Ona najavljuje da će Treća koza ostati u Puli, iako će sigurno mijenjati svoj oblik. Ovaj prvi put manifestacija je održana i organizirana u sklopu Dana Kazališta Dr. Inat, no zamisao je da se iduće godine izvede na otvorenom, možda na proljeće, a razmišlja se o zanimljivim prirodnim lokacijama u okolici Pule, u prirodnim ambijentima. Na programu festivala će vjerojatno biti performansi i zvučne instalacije, no ideja je da se na festivalu predstave umjetnici koji kroz svoje radove daju odgovor na ekološku krizu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of