DOBITNIK POVELJE GRADA PULE

TEATAR NARANČA: Publika je uvelike pridonijela tome da Pula danas ima profesionalno kazalište za djecu i mlade

Uvijek je lijepo dobiti priznanje za svoj rad, a u ovo vrijeme nakon što je rad svih kazališta bio pod velikim ograničenjima, to ima poseban značaj. Ovo je sjajna prilika da zahvalimo svima onima koji su nas podržavali u ovih deset godina, veli ravnatelj ovoga kazališta Majkl Mikolić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Moje istrijansko korona vjenčanje" (Snimio Dejan Štifanić)

"Moje istrijansko korona vjenčanje" (Snimio Dejan Štifanić)


Povelju Grada Pule ove godine primit Teatar Naranča iz Pule, umjetnička organizacija zaslužna za dugogodišnju produkciju dječjeg kazališnog sadržaja s čak 254 odigranih predstava u 2019. godini.

U ime ovoga Teatra, o priznanju, dosadašnjim uspjesima i planovima za budućnost govorio je ravnatelj Naranče Majkl Mikolić. Sve je to krenulo prije nešto više od deset godina, Majkl Mikolić je tu od samoga početka, kao i Luka Juričić, potom Katja Rabar i Irin Šime Rabar, neizostavna Sara Berčić za svu tehničku i logističku podršku, brojni suradnici za kostimografiju, brojni režiseri su tu režirali, suradnici, glumci. Tu su, među ostalima, glumili i Katarina Baban, Monika Mihajlović, Teodor Tiani, Petra B. Blašković, Frano Novljan, Gea Gojak i brojni drugi.

- Ovo priznanje došlo je u najboljem trenutku - deset godina stvaralaštva, a predstave su opet krenule "po starom", nakon dvije teške pandemijske godine.

- Uvijek je lijepo dobiti priznanje za svoj rad, a u ovo vrijeme nakon što je rad svih kazališta bio pod velikim ograničenjima, to ima poseban značaj, pa se ovo priznanje veže na ono koje nam je naša publika davala kroz proteklih deset godina i koje se značajno nastavilo i u pandemijsko vrijeme, te je ovo sjajna prilika da zahvalimo svima onima koji su nas podržavali u ovih deset godina, koji su pratili naš rad i svim onim suradnicima koji su svoju kreativnost i svoje vrijeme stavili na raspolaganje i doprinijeli da Naranča nakon deset godina bude sinonim za kvalitetan kazališni program za djecu.

U iščekivanju Pocahontas

- Imate novo kazalište, obnovljene prostore Dječjeg kreativnog centra, mjere su ukinute, a puno ste projekata imali i prije korone. Kakvi su vam planovi za budućnost?

- Proteklog mjeseca napokon je obnovljena dvorana bila popunjena kako joj priliči i kako smo bili navikli prije korone. Potpuno je drugi užitak igrati pred punim gledalištem i s još većim žarom čekamo nove projekte koji nas očekuju ove godine, a to su "Pocahontas" čiju smo realizaciju već dva puta odgađali zbog epidemioloških mjera i "Zvonar crkve Notre Dame".

- I u doba korone bili ste vrlo aktivni, na razne načine, hibridno, uz nove tehnologije...

- Dvije godine u kojima nije bilo moguće normalno igrati svakako su bile nezgodne za kazalište. Trudili smo se smišljati nove projekte, ali i održati kontinuitet igranja predstava kako publika ne bi izgubila naviku dolaska u kazalište i kako sada ne bismo morali kretati iz početka. Srećom stvarno imamo sjajnu publiku koja je nastavila dolaziti ovisno o mjerama. Ovim putem posebno zahvaljujemo onima najhrabrijima koji su i pod najstrožim mjerama bili redoviti gosti u dvorani narančastih stolica.

Foto

Majkl Mikolić: Potpuno je drugi užitak igrati pred punim gledalištem i s još većim žarom čekamo nove projekte koji nas očekuju ove godine (Snimio Tomislav Pliško)

- Iz vašeg Dramskog studija mladi glumci svake godine upisuju akademiju.

- Rad dramskog studija je od samog početka izuzetno važan za naše kazalište, te s nestrpljenjem očekujemo povratak naše Tily (Mathilde Vukosavljević) s akademije kako bi dodatno pojačala naš ansambl. Nažalost, ove protekle pandemijske godine ostavile su veliki trag na rad Dramskog studija kao mnogih drugih organiziranih oblika rada s djecom i mladima jer se često gubio kontinuitet rada. Ipak vjerujem da će se stvari brzo vratiti na staro-normalno.

U pripremi nova komedija

- Uz predstave za djecu, imate i scenu 15+, gdje ste izveli vrlo gledanu predstavu "Moje istrijansko korona vjenčanje". Kakvi su planovi za budućnost ove scene?

- Stvarno smo ponosni na izuzetan uspjeh predstave "Moje istrijansko korona vjenčanje" te uskoro pripremamo novu komediju, ovoga puta na temu istarskih običaja i prihvaćanju "fureštih". Okosnica autorskog tima je provjerena ekipa s Korona vjenčanja, tekst piše Goran Mihovilović i vjerujem da ćemo publiku i ovog ljeta nasmijati, ali i natjerati na razmišljanje.

- Nešto o počecima, kako je krenula cijela ta priča o ovome teatru?

- Cijela priča s Narančom krenula je iz želje ljudi koji su se otišli školovat i željeli se vratiti u svoj grad i u svom gradu razvijati svoju struku. Trebalo je puno strpljenja, puno rada i puno odricanja, ali srećom publika je to prepoznala. Namjerno najveći naglasak na uspjeh koji je Naranča postigla stavljam na publiku jer su upravo oni u najvećoj mjeri pridonijeli tome da Pula danas ima profesionalno kazalište za djecu i mlade koje opstaje i živi prvenstveno od prodaje ulaznica i od publike. Također treba reći kako je prije deset godina tadašnji gradonačelnik grada Pule Boris Miletić prepoznao naš projekt i zajedno s Upravnim odjelom za kulturu osigurao uvjete da se Teatar Naranča razvije u uspješno kazalište. Vrlo brzo su i drugi gradovi i općine diljem Istre prihvatili Naranču kao "svoje" kazalište te se uspješna suradnja nastavlja iz godine u godinu, a svakako u prilog kvaliteti našeg rada govore i nastavci uspješne suradnje sa svima diljem Istre neovisno o promjenama koje se događaju u upravljanjima gradova i općina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater