s bazom u ex pionirskom domu

Teatar Naranča pokrenuo scenu 15+ za tinejdžere i sve ljubitelje kazališta: INTELIGENTNIM HUMOROM O KORONI ZA SVE GENERACIJE

Čestitke zaslužuje cijeli ansambl. Glume: Majkl Mikolić, Irin Šime Rabar, Katja Rabar, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca i Matilda Nikić, a izvrsniji od izvrsnih bio je Luka Juričić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


U današnjoj novoobnovljenoj zgradi Dječjeg kreativnog centra u Puli, odnosno bivšem Pionirskom domu, sve negdje do '90-ih djelovao je izniman pulski Dramski studio s izvrsnim predstavama. Potom Pula dugo godina, a sve do nedavno, nije imala pravo dječje kazalište.

Istina, i u Istarskom narodnom kazalištu godinama djeluje Dramski studio koji je iznjedrio brojne predstave, ali i danas poznate glumce i osobe u svijetu kazališta i filma, ali poseban prostor, kazalište koje je usmjereno svojim djelovanjem samo za najmlađe u Puli, nije postojalo. No, sve se promijenilo kada je prije devet i pol godina krenuo s radom Teatar Naranča.

Odrastanje s Narančom

Njihove prve predstave bile su odmah hitovi. Od svih Disneyjevih fantastičnih priča preko poznatih svjetskih bajki, autorskih predstava, mini formi, teatra sjena, rasplesanih predstava s veselim songovima, brojne su kazališne priče u Dvorani narančastih stolica upriličene kroz godine. Neki su klinci i odrasli s Narančom, jer devet godina nije malo, oni koji su bili na početcima predškolci, sada idu u prvi srednje.

I malo po malo rodila se ideja da ovaj teatar pruži nešto i za one malo veće, za tinejdžere, te je otvorena Scena 15+. Prije nekoliko tjedana prva premijera na novootvorenoj Sceni bila je predstava čiji je naslov po sebi vrlo zanimljiv i intrigantan "Moje istrijansko korona vjenčanje", i odmah je to bio veliki uspjeh.

Budući da zbog epidemioloških mjera u dvorani može biti samo određeni broj publike, sve su predstave bile rasprodane, a i mi novinari gledali smo generalku, da bismo prepustili nekome mjesto na premijeri, da što više ciljane publike pogleda ovu predstavu.

Spoj zavičajnoj i aktualnog - ono zlo oko čega se vrti cijela prošla pa i ova godina - sve je prikazano na jedan drukčiji način, da se napokon možemo i nasmijati. Tu se ne kritizira, već se pametno ukazuje, zabavno je i dinamično, takvo je to korona vjenčanje. I pored toga, ono je istrijansko.

Predstava traje sat i pol, ali sve, zahvaljujući sjajnim glumcima, od profesionalaca do polaznika Dramskog studija Teatra Naranča, djeluje brzo i dinamično, i nije usmjereno samo prema tinejdžerskoj publici, već i svim ljubiteljima dasaka što život znače. Da se svi skupa nasmijemo nama samima u tom svijetu koji je za sve nas posve novi, svim tim prilagodbama koje nam teško padaju, da se ponadamo svijetloj budućnosti, koja je bliža prošlosti nego nekim projekcijama o budućnosti, odnosno sada više nego ikada težimo normalnom životu iz prošlosti, a ova predstava nam to na inteligentan način (u)kazuje.

Moguća misija

Prema tekstu Gorana Mihovilovića, koji je novi u toj ulozi, a u režiji Majkla Mikolića, predstava "Moje istrijansko korona vjenčanje" pokazuje kako je teško sklopiti brak iz čisto organizacijskih razloga, i kako ono što je nekada bila normala - primjerice đir do Trsta na "kafelić", sada je misija, poput Mission Impossible.

Mladenka je iz istarskoga sela, kći oštara, mladoženja iz Trsta, taman mu završava karantena, a Italija ponovno prelazi u crvenu zonu i vjenčanje je za dva dana. Kod oštara radi žgaja Istrijanka, srednjoškolka koja ima nastavu online i simpatična Ceca, a pjevač Đino, trenutno bez gaže, visi tamo od jutra do mraka. I onda stvar spašava jedan capo. Gdje svaka slučajnost može i ne mora biti namjerna/slučajna. Sretan završetak je neizostavan, a bit će zanimljivo nasmijati se gledajući ovu predstavu za par godina, kada će sve to biti za sve nas pluskvamperfekt.

Čestitke zaslužuje cijeli ansambl. Glume Majkl Mikolić, Irin Šime Rabar, Katja Rabar, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca i Matilda Nikić, a izvrsniji od izvrsnih bio je Luka Juričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini