REDATELJICA KATJA RABAR

Što je uopće gluma ako nije igra

Predstavu igraju dvije glumačke ekipe: Irin Šime Rabar - Vlatka Rubil te Majkl Mikolić i Katja Rabar. Uz glumački tim, treba spomenuti Valentinu Ferlin Živić bez koje predstava ne bi izgledala isto. Iza jednostavnih, ali upečatljivih kostima te razigrane i praktične scenografije stoji njezin potpis

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Katja Rabar: Predstava "Cvrčak i mrav" kreirana po istoimenoj basni nova je mala forma koju smo postavili na daske koje život znače

Katja Rabar: Predstava "Cvrčak i mrav" kreirana po istoimenoj basni nova je mala forma koju smo postavili na daske koje život znače


Katja Rabar redateljica je nove predstave Teatra Naranča "Cvrčak i mrav" koja će danas biti premijerno izvedena za barbansku dječju publiku u jutarnjim satima za organizirane posjete. Predstava će potom imati pulsku premijeru 15. listopada u dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra.

Pouka

- Predstava "Cvrčak i mrav" kreirana po istoimenoj basni nova je mala forma koju smo postavili na daske koje život znače. Sama basna vrlo je jednostavna i kratka pa smo htjeli, kako bismo je približili djeci te učinili zanimljivijom na sceni, ubaciti i autorske dijelove te smo postavili priču iz vizure glumaca, glumačkog dvojca koji priča priču. Kroz njihove pripovjedačke dijelove te komentare o samoj priči djeca će uživati, ali i naučiti pouku koju nam basna nosi. Uz dobro poznatu pouku: Radi danas da bi imao sutra, istaknut će glumci i druge pouke te najmlađe učiti o pravom prijateljstvu i pomaganju drugima. Moram se osvrnuti i na samu basnu u kojoj se radi o lijenom umjetniku. I moji će se kolege složiti, a nadam se i mnogi drugi, umjetnost nije nerad, te se mi kao glumci ne možemo poistovjetiti s cvrčkom. Mislim da je poanta priče i glavna razlika u karakterima cvrčka i mrava što je jedan vrijedan, planira budućnost te se priprema za nju, dok drugi pušta da ga vodi nosi, bez plana i bez želje za radom. Zapravo cvrčak nije umjetnik, cvrčak je neradnik i lijenčina, pa nismo htjeli osuditi ni jednu profesiju pa tako ni našu, zato naš cvrčak u odnosu na izvornu basnu nije glazbenik, a čime se bavi te kakav je moći ćete otkriti uskoro, veli Katja Rabar.

Predstavu igraju dvije glumačke ekipe: Irin Šime Rabar - Vlatka Rubil te Majkl Mikolić i Katja Rabar. Uz glumački tim, treba spomenuti Valentinu Ferlin Živić bez koje predstava ne bi izgledala isto. Iza jednostavnih, ali upečatljivih kostima te razigrane i praktične scenografije stoji njen potpis.

- Iako potpisujem tekst i režiju, oko toga sam imala veliku pomoć Majkla Mikolića te samih glumaca, koji su svojim karakterima, te idejama doprinijeli u radu pa mogu reći da je ovo pravi timski rad. Iako se često govori da su basne za djecu, njihove bi pouke mogli čuti i odrasli. Predstava je rađena za djecu vrtićke dobi te za djecu nižih razreda osnovne škole, ali vjerujem da će u njoj uživati i oni stariji, nastavlja ova mlada glumica i redateljica.

Puno smijeha

Na upit preferira li glumu ili režiranje, veli "do sada sam se tek nekoliko puta našla u ulozi redateljice, i drago mi je da sam i to probala, i s te strane može se puno toga naučiti i sutradan prenijeti i na scenu stečeno znanje, ali svakako se više vidim u ulozi glumice. Rad na predstavi je bio odličan. Uz dobar tim i atmosferu vjerujem da se sve odradi lako, pa smo i mi tako na ovoj predstavi radili uz puno smijeha i ponajprije igre, jer što je uopće gluma ako nije igra. Uigrana smo i ekipa i vrlo brzo smo nakon čitaćih proba krenuli na scenu s istim ciljem i u istom smjeru. Svim najmlađima bih poručila da nas svakako posjete te pogledaju našu basnu te se prisjete ili nauče priču koja je godinama aktualna i iz koje se može mnogo toga naučiti. Uz našeg duhovitog cvrčka i vrijednog mrava vjerujem da će se nasmijati, ali i naučiti neke od životnih vrijednosti koje nam priča nosi, zaključuje Katja Rabar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater