ZA SVAKOG PONEŠTO

Reprize, gostovanja, koncerti... Istarsko narodno kazalište ima BOGAT RUJANSKI PROGRAM

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Scena iz predstave "Lysistrata 21" (Foto Tanja Draškić Savić/Arhiva)

Scena iz predstave "Lysistrata 21" (Foto Tanja Draškić Savić/Arhiva)


Bogat i raznolik bit će program Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula tijekom rujna.

U četvrtak, petak i subotu INK s početkom u 20 sati gostuje na Kaštelu predstava "Lysistrata 21. Vodimo ljubav, a ne rat" autora i redatelja Manfreda Schweigkoflera, koja je premijerno izvedena prije dvije godine, a riječ je o tekstu prema Aristofanovoj komediji "Lizistrata".

Genijalni Aristofan

Izvođači su Mada Peršić, Lara Živolić, Gala Nikolić, Andrea Lončarić, Mia Krajcar, Mirjana Đan, Lina Kliman, Zoran Kelava, Marko Gašparović, Luka Mihovilović, Deni Sanković, Rade Radolović, Marko Gašparović, Una Baćac, Gaia Modrić, Ivana Morina, Iva Kovač, David Belas, Domenico Toffetti, Josip Krajačić, Aleksandar Bančić, Vedran Šilipetar i Šandor Slacki. Glazbu uživo izvode Sebastian Stell, Branko Sterpin, Saša Zorkić, Srđan Kuzmanović i Andrea Rojnić.

"Otkad sam otkrio djelo genijalnog Aristofana koji, za mene, ostaje izumitelj komedije, obožavam Lisistratu, sviđa mi se oduvijek. Još je uvijek Aristofan neprikosnoveni majstor. I suvremen! Čini se nevjerojatnim koliko je njegov tekst aktualan i prilagodljiv gotovo 2.500 godina nakon što je napisan. Jedno od osnovnih polazišta velike komedije je upotrebljivost, a malo postoji tekstova koji su tako prilagodljivi kao Lisistrata. Pokatkad Lisistrata čak nalikuje stand-up komediji s malog ekrana", kazao je Manfred Schweigkofler.

Južnočeška Filharmonija

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub 119. brigade HV održat će svečanu akademiju u povodu obilježavanje 30. godišnjice osnutka 119. brigade HV.

Južnočeška Filharmonija uz soliste, pijanisticu Charlene Farrugia Božac i Franka Bošca, bandoneon, uz dirigenta Mirana Vaupotića gostuju 9. rujna u 20 sati. Na programu su djela Beethovena, Chopina, Piazzolle i drugih.

Predstava "Udarna vest: o medijima i strahu" na programu je 10. rujna, a riječ je o produkciju Trinidad d.o.o. Novi Sad, Srbija, a ko-producent je Kc Grad, Beograd.

Koncept i režiju potpisuju Marko Grubić i Milena Bogavac, glume Mina Nikolić i Đorđe Živadinović Grgur. Predstava se bavi fenomenom medija u suvremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno: na medijski generiraju paranoju i neurozu čovjeka danas.

Treći Backstage live donosi u ponedjeljak, 13. rujna koncert "The Dan Tepfer trio". Izvanredni talent svoje generacije, Dan Tepfer je stekao međunarodnu reputaciju kao pijanist-skladatelj širokih ambicija, osebujnosti i energije - onaj "koji odbija postaviti granice", kako piše francuska Télérama. Tepfer živi u New Yorku, roditelji su mu Amerikanci, a rođen je 1982. u Parizu. Nastupao je širom svijeta s nekim od vodećih zvijezda jazza i klasične glazbe. Među ostalima svirao je s Leeom Konitzom, Billyjem Hartom, Pharoahom Sandersom, Markom Turnerom, Paulom Motianom i drugima. Njegova diskografija seže u širinu i dubinu, obuhvaćajući solo improvizacije i intimne duete, kao i ritmički bogate trio albume kojima osvaja melodičnom privlačnošću i ukusom.

Sve o muškarcima

Reprize predstave "Potplaćeni! ne plaćamo!" na programu su 16., 17. i 18. rujna. Autor teksta je Dario Fo, prijevod potpisuju Aleksandar Bančić i Valter Roša, a režiju i adaptaciju Patrik Lazić. Glume Marijana Peršić, Aleksandar Bančić, Nika Ivančić, Valter Roša i Luka Mihovilović.

Talijanski nobelovac Dario Fo napisao je 1974. godine komad čiji osnovni problem počiva na osiromašenom radništvu koji jednoga dana, smatrajući da su cijene u supermarketima daleko veće od njihovih prihoda, odluče proizvode platiti onoliko koliko oni procjene da ti proizvodi zaista vrijede.

Teatar Gavran predstavom "Sve o muškarcima" gostuje 21. rujna. U predstavi Mire Gavrana u režiji Mladenke Gavran, glume Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović.

U petak, 24. rujna na rasporedu je gostovanje kazališta ZeKaeM s predstavom "Hinkemann", čiji je autor Ernst Toller, a režiser Igor Vuk Torbica. Glume Rakan Rushaidat, Mia Melcher, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Nadežda Perišić Radović, Milivoj Beader, Milica Manojlović i Ozren Grabarić.

Predstava je dobila niz nagrada na eminentnim festivalima u RH i regiji te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini i najbolju glavnu mušku ulogu 2016. godine. U predstavi se koriste stroboskopska svjetla.

Koncert Backstage livea na rasporedu je 29. rujna, a radi se o nastupu Adama Nussbauma. Nakon što je godinama svojim sviranjem pomagao drugim glazbenicima da do maksimuma razviju svoj potencijal, Adam Nussbaum je nedavno pokrenuo projekt Lead Belly kroz koji, uz saksofonista Ohada Talmora te gitariste Steevea Cardenasa i Natea Radlyja, odaje počast bluesu i velikom blues glazbeniku Lead Bellyju kojeg obožava od najranije dobi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum