ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE

PRVI DIO NOVE SEZONE PULSKE KAZALIŠNE KUĆE: "One" Andree Gotovina i članica plesnog studija INK-a u subotu premijerno

| Autor: Mladen RADIĆ
Gordana Jeromela Kaić, Andrea Gotovina i Carlos Andres Fagin (Dejan ŠTIFANIĆ)

Gordana Jeromela Kaić, Andrea Gotovina i Carlos Andres Fagin (Dejan ŠTIFANIĆ)


"One" su nastale u sklopu rada plesnih radionica Dramskog studija INK-a, a u predstavi nastupaju Alja Erjavec, Donata Butković, Karla Medakov, Lana Crnogorčić, Melissa Malešević, Mirjana Andrić, Nina Peruško, Nola Kliček i Tara Buić. Autor glazbe je Carlos Andres Fagin, song je napisala i otpjevala Lana Crnogorčić, kostimografkinja je Desanka Janković, a oblikovatelj svjetla Dario Družeta

Prva ovosezonska premijera održat će se u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula u subotu u 20 sati, a bit će to plesna predstava "One" autorice, koreografkinje Andree Gotovine u izvedbi članica plesnog studija INK-a, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare kojima je predstavljen i prvi dio i nove sezone.

Predstava nastala kao grupni oproštaj

Na subotnju premijernu predstavu "One" koja će se održati na Maloj sceni INK-a pozvani su gosti i novinari, s obzirom da je zbog situacije broj sjedala ograničen na 50, no reprize su u ponedjeljak i utorak. "One" su nastale u sklopu rada plesnih radionica Dramskog studija INK-a, u predstavi nastupaju Alja Erjavec, Donata Butković, Karla Medakov, Lana Crnogorčić, Melissa Malešević, Mirjana Andrić, Nina Peruško, Nola Kliček i Tara Buić. Autor glazbe je Carlos Andres Fagin, song je napisala i otpjevala Lana Crnogorčić, kostimografkinja je Desanka Janković, oblikovatelj svjetla je Dario Družeta.

Koreografkinja i plesna pedagoginja Andrea Gotovina kazala je da je većina od devet djevojaka koje plešu u predstavi u njenoj grupi scenskog pokreta od petog razreda i ovo će biti njihova oproštajna predstava koja je inspirirana baš njima.

- Jednostavno je došla ta zadnja faza našeg druženja, polako smo krenuli koračati u tom smjeru i to će biti grupni oproštaj. Budući da je ovo generacija koja se ispraća, svi smo došli na neko zajedničko raskršće i odlučili ga postaviti na scenu. Krenuli smo iz njih, njihovih misli, osjećaja, problematika, analiza tko su to one, što ih čini specifičnima, zašto nisu jednake i u čemu jesu jednake. Na taj način smo postepeno otkrivali i bilježili tekstove i neke misli, rečenice koje su nam poslužile kao inspiracija i onda smo ih oblikovale tjelesno. Zamislimo da je pozornica prazan list papira koje su one ispunile tjelesno svojim mislima, kazala je Andrea Gotovina koja je podsjetila da su zbog pandemije imali probe i putem interneta, no to ih nije sputalo.

Carlos Andres Fagin kazao je da glazbu za plesnu predstavu nije bilo lako raditi, ali i nije mu prvi put tako da je svaki put malo lakše.

- Andrea zna što želi, još uvijek kreiramo neke stvari, ali puno smo postigli. Zadovoljan sam, kaže Fagin.

Lana Crnogorčić u predstavi pleše i pjeva, i taj song koja ona pjeva po Gotovininom mišljenju zaokružio je sve što su oni postavili u predstavi, sve njihove misli i rečenice stopivši u jednu zajedničku misao.

Predstava je već pozvana na festival Kliker u Varaždin

Kazališna pretplata produžena do kraja godine

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić govorila je o predstojećoj sezoni u INK-u, a jedna od novosti je da je kazališna pretplata od prethodne sezone produžena do kraja godine.

"Operacija Pašareta" koja je po izvornoj zamisli trebala biti realizirana ove sezone, zbog pandemije postavljena je na pozornicu već u srpnju te je imala ambijentalnu premijeru u Lindaru, a potom i na pulskom Kaštelu, a u dvorani INK-a će biti premijerno prikazana 8. listopada.

Pretplatnici će do kraja godine za svoju pretplatu imati prilike vidjeti još četiri predstave. To su "Najstariji zanat", koji igra večeras, "Ručni rad" (2. listopada), jednu predstavu iz produkcije HNK-a iz Rijeke za koju još nemaju datum te "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih 11. prosinca. To je dio pretplate za koju pretplatnici moraju podići ulaznice jer je numeracija u kazalištu drukčija.

Ljubitelje jazza zanimat će da se treća sezone Backstage Live Pula festivala prebacuje za iduću godinu, no taj bi se segment ove godine trebao kompenzirati dvama nastupima domaćih glazbenika. Isto tako ostaje ciklus klavirskih koncerata ozbiljne glazbe "Samo najbolje" koji će u listopadu početi s nastupom Pavice Gvozdić, a planiran je i još nepotvrđeni nastup mladog talentiranog pijanista s Malte.

Najteža je situacija što se tiče predstava za djecu jer, kako kaže, djeci neće do kraja godine biti omogućen organizirani odlazak u kazalište tako da će posjeti djece kazalištu ovisiti isključivo o roditeljima.

- Zato smo odlučili da ćemo svaki prvi tjedan u mjesecu, naredna tri mjeseca, imati barem jednu predstavu za djecu u 18 sati, a za našu predstavu koju ćemo igrati u prosincu imat ćemo matineju u 11 sati da omogućimo roditeljima da dovedu djecu u kazalište, kazala je Gordana Jeromela Kaić.

Istaknula je i da im je cilj da ostanu što više bliski sa svojim posjetiteljima, "jer kada jednom izgubiš publiku onda je to prestrašno". Nada se i da će nacionalni stožer ublažiti mjere pa da u kazalištu imaju više izvedbi i da mogu primiti više ljudi.

- Kazališni program je iznimno zahtjevan, a u konačnici i skup, i kada ne bi imali podršku Grada, od prihoda od prodanih ulaznica pokrilo bi se jako malo troškova izvedbi, pogotovo gostujućih programa, zaključila je Gordana Jeromela Kaić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini