U PULI

Predstava Teatra Koper, Pozorišta Prijedor i zaklade Friedrich Ebert Stiftung: "JUGOSLAVIJA, MOJA ZEMLJA" GORANA VOJNOVIĆA U ISTARSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Drama je nastala prema romanu slovenskog filmskog i televizijskog redatelja i scenarista, književnika i kolumnista Gorana Vojnovića, nastalog prema istinitoj priči o časničkoj djeci s kojima se autor svako ljeto do svoje jedanaeste godine družio u Puli, no jednog su dana jednostavno "nestali"

| Autor: Mladen RADIĆ
Prizor iz predstave koju je režirao Marko Misirača

Prizor iz predstave koju je režirao Marko Misirača


Za kraj lipnja Istarsko narodno kazalište u četvrtak u 20 sati ugošćuje predstavu iz koprodukcije Teatra Koper, Pozorišta Prijedor i zaklade Friedrich Ebert Stiftung pod nazivom "Jugoslavija, moja zemlja" s podnaslovom "Drama o bolnom suočavanju s prošlošću" autora Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače. Glume Blaž Popovski, Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Lea Cok, Miljka Brđanin, Dean Batoz i Mirela Predojević.

U Vojnovićevu romanu "Jugoslavija moja zemlja" (2012.), koja parafrazira nekadašnji slovenski turistički slogan, ali sjećanjima na glavnog lika romana neprestano vraća u vremena bivše zajedničke države, prati putovanje Vladana Borojevića Balkanom i njegovu potragu za ocem Nedeljkom. Srbin, bivši časnik Jugoslavenske narodne armije i zločinac u bijegu od vlasti, koji je početkom 1990-ih nenajavljeno ostavio malog Vladana i njegovu majku Dušu iz Ljubljane i od tada je u očima djece proglašen mrtvim. Anksiozno putovanje na kojem se Vladan mora suočiti sa životnim traumama, strahovima i ponovno otkriti svoj identitet. Sjećanja iz djetinjstva tako se preklapaju s pripovjedačevom sadašnjošću, a sučeljavanje dviju vremenskih zona prikazuje književne ličnosti u svoj njihovoj složenosti.

Roman slovenskog filmskog i televizijskog redatelja i scenarista, književnika i kolumnista Gorana Vojnovića rodio se iz istinite priče o časničkoj djeci s kojima se autor svako ljeto do svoje jedanaeste godine družio u Puli, no jednog su dana jednostavno "nestali".

Predstava je osvojila nagrade za najbolju predstavu i glumačko ostvarenje na netom završenom četvrtom festivalu Viminacium Fest koji se održava kraj Požarevca. Predstava "Jugoslavija, moja domovina" dobitnica je ukupno 14 velikih priznanja na raznim festivalima.

Predstava traje 2 sata i 10 minuta bez pauze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum