NAJNOVIJEPREMIJERA U BALAMA

FOTO / PREDSTAVA BORISA SENKERA U REŽIJI ROBERTA RAPONJE na pozornici austrougarske utvrde: Veliki aplauz za "SANJARE BUDUĆNOSTI" Teatra Fort Forno

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA


Kazališna je to radost pulskog "zlatnog stoljeća" kroz koje se na pozornici kao i u onodobnoj Puli izmjenjuju hrvatski, talijanski, njemački, mađarski i čvrsto im uz bok stoji čakavica, u duhovitim minijaturama koje izvodi kor Istrijana

Svečano i raspjevano bilo je sinoć u utvrdi Fort Forno u Balama na premijeri predstave "Sanjari budućnosti" Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje. Riječ je o drugom dijelu trilogije baljanskog Teatra Fort Forno - Kazališta s vizijom, koje je u obnovljenoj utvrdi iz 1904. kroz "Sanjare" uprizorilo priču o zlatnom dobu pulske austrougarske prošlosti. Veliki aplauz dobio je sjajni glumački ansambl u kojem nema slabe točke, kao i ambijentom i poviješću protkana glazba koju je skladao rovinjski skladatelj Massimo Brajković, a iznimno je važan dio ovog kazališnog kaleidoskopa.

Vizionari

Glazba, ustvari pravi mali uvodni koncert uveo je publiku u gledalište, ali i kazališnu priču koja je zapravo posveta vizionarima koji su tijekom jednog stoljeća Pulu, iz zapuštenog mletačkog gradića velike rimske prošlosti u kojem je na početku 19. stoljeća živjelo tek nešto više od osamstotinjak stanovnika, oblikovali u glavnu luku Austro-Ugarske Monarhije i moderan srednjoeuropski grad, koji uoči Velikog rata ima 60 tisuća stanovnika. Radnja počinje 1914. na Brijunima gdje odmara slavni Sigmund Freud, a od njega pomoć traži gospođica Histria. Njen je problem to što sanja tuđe snove. Sanja sedam snova, a snovi su to sedam poznatih osoba iz povijesti Pule, grada na sedam brežuljaka. Na otvorenoj pozornici u cijeloj utvrdi Fort Forno pred publikom kroz dramski iskaz, glazbeni teatar, lutkarsko kazalište, kazalište sjena i umjetnost svjetla - snovi slavnih žitelja Pule postaju živi. Tu sanjaju arhitekt Pietro Nobile i povjesničar Pietro Kandler, car Franjo Josip, nadvojvoda Ferdinand Maximilian Joseph, Carica Elizabeta, Sisi, arhitekti koji grade prsten tvrđava oko grada. Histria sanja i snove Johanna Palise, voditelja Mornaričke zvjezdarnice na Monte Zaru, kao i Hermana Potočnika Noordunga, svemirskog arhitekta. U njenim su snovima živi i Paul Kupelwieser, Alojz Čufar i dr. Robert Koch, kao i književnik Thomas Mann, skladatelji Antonio Smareglia i Franz Lehár… Kazališna je to radost pulskog "zlatnog stoljeća" kroz koje se na pozornici kao i u onodobnoj Puli izmjenjuju hrvatski, talijanski, njemački, mađarski i čvrsto im uz bok stoji čakavica u duhovitim minijaturama koje izvodi kor Istrijana. I tako sve do tragičnog obrata i rasapa kroz "Nostalgične snove" Paule pl. Preradović, autorice austrijske himne, koja je djetinjstvo proživjela u Puli. No, unatoč tuzi i snažnoj nostalgiji u ovom snu, cijela kazališna priča gleda u budućnost.

Moćna scenografija

Minimalistička i moćna scenografija Jasmine Pacek, koja je autorica krasnih kostima, te tankoćutno oblikovanje svjetla s potpisom Roberta Majoroša, kroz predstavu otkrivaju i svu ljepotu Fort Forna. Ovaj arhitektonski dragulj, dio vijenca utvrda kojima je u austrougarsko doba branjena Pula, prošle godine umjetnosti u čast preuređen je u kazališnu pozornicu zahvaljujući društvu Fort Forno iz Bala, a posebno potpori Zaklade Mon Perin, idejnog začetnika i osnivača Plinija Cuccurina i Općine Bale.

"Sanjari budućnosti" još jedan su dokaz da ovo kazalište iako tek u svojoj drugoj godini života ima što pokazati publici, kako domaćoj, tako i turistima.

Reprize predstave na programu su 14., 24. i 30. kolovoza u Balama, te 29. kolovoza na pulskom Kaštelu.

-----------------

Gosti i uzvanici

Među gostima na premijeri bili su Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica, Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan, novinar i diplomat Dobroslav Silobrčić sa suprugom, redateljica Paula Mangano…

-----------------

Glumački ansambl

Glumački ansambl "Sanjara budućnosti" čine Selma Alispahić, Anđela Čačić, Mihael Elijaš, Igor Greksa, Andras Hathazi, Tomas Hathazi, Domagoj Ivanković, Anna Jurković, Dominik Karaula, Ervin Lustig, Tena Ljubić Milić, Sanja Mikitišin, Igor Pavlović, Ivan Pavlović, Aleksandra Pejić, Filip Sever, Ana Šantar, Katica Šubarić, Silvijo Švast, Davor Tarbuk, Andrea Tich i Nikola Živanović.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam