ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE

"OLUJA U GLAVI": Predstava za tinejdžere i roditelje premijerno u ponedjeljak

| Autor: Mladen RADIĆ
S proba predstave (Aleksandar BANČIĆ)

U predstavi glume Katarina Crljenko, Melissa Malešević, Antonio Šarić, Lina Šuran, Matej Uka i Ema Vještica. Redatelj je Aleksandar Bančić, koji je ujedno i scenograf

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula jučer se novinarima predstavila ekipa predstave Neda Glasiera, Emily Lim i Company Three "Oluja u glavi" čija će se premijera na Maloj sceni održati u ponedjeljak u 20 sati, a repriza dan kasnije u isto vrijeme.

Edukativno i zabavno

Ova amaterska produkcija priprema se u dogovoru s izdavačem Nick Hern Books, a tekst su preveli i prilagodili redatelj Aleksandar Bančić, koji je ujedno i scenograf, te članovi i članice Dramskog studija INK-a.

Edukativna je to, ali i zabavna predstava koja se obraća tinejdžerima i roditeljima. Svi glumci imaju od 13 do 17 godina, a ravnateljica kazališta Gorana Jeromela Kaić ističe da su ponosni na ovu produkciju jer se radi o relevantnom tekstu za mlade. Kako kaže, predstava je gotovo poludokumentaristička jer se bazira na iskustvima glumaca koji su predstavu radili i na temelju novih znanstvenih istraživanja tinejdžerskog mozga.

- Kada radimo predstave, želimo publici dati priliku da razmisli o nekim stvarima i možda razgovara o njima nakon predstave. Ideja je autorima pala na pamet kada su gledali "Ted talk" neuroznanstvenice Sarah-Jayne Blakemore koju s kontaktirali i koja je pomagala u stvaranju ove predstave. Do prije 10-15 godina, dok se nije počela koristiti magnetna rezonancija, teorija je bila da se ljudski mozak nakon prvih par godina u djetinjstvu ne razvija i ono što se događa tinejdžerima bilo je objašnjeno hormonima i kemijom.

No, s magnetnom rezonancijom došlo se do otkrića da se mozak i dalje razvija i moramo pomoći tinejdžerima da postanu što bolji odrasli ljudi, kaže Bančić koji je poželio napraviti predstavu čim je pročitao tekst. Autori su dali mogućnost da ga svatko prilagodi svojoj grupi zbog čega se Bančić zahvalio Nick Herns Books, izdavačkoj kući koja je tekst objavila i koji su im dali autorska prava, ali i samim autorima koji su bili jako pristupačni.

Zadnja scena

Osim toga, zadnja scena će biti drukčija ovisno o tome kada se bude izvodila pred tinejdžerima i kada se bude izvodila pred odraslima, odnosno roditeljima jer se predstava obraća i jednima i drugima. Uz to, unutar predstave igraju nagradnu igru, pa postoji mogućnost da netko iz publike dobije nešto.

Autor glazbe je Saša Stepanović koji prvi put radi glazbu za kazalište, čime je, kako kaže, spojio svoje dvije velike strasti. Uspio je vidjeti jednu probu i na temelju toga, sve te energije, napravio je sve te numere koje će se čuti u predstavi.

Za vizualni identitet pobrinula se Daliborka Simić, inače članica amaterske kazališne skupine u Pazinu. Njoj se tekst jako svidio, a kako naslov zorno pokazuje o čemu se radi niti ona nije puno razmišljala, tako da imamo tinejdžericu sa slušalicama u ušima i smartphoneom u rukama dok se unutar nje događaju velike promjene.

U predstavi glume Katarina Crljenko, Melissa Malešević, Antonio Šarić, Lina Šuran, Matej Uka i Ema Vještica i skoro svi su se jučer predstavili novinarima i ispričali o svojim iskustvima rada na predstavi, a nekima od njih ovo je prvi kazališni projekt.

- Predstava je jako edukativna i zanimljiva i mislim da bi je svi trebali doći pogledati da bi shvatili što se nama događa u glavi i da se u tome pronađu. Naučio sam dosta stvari o nama tinejdžerima i kako je ponekad roditeljima teško s nama, kaže Antonio Šarić. Ema Vještica kazala je da je shvatila neke stvari o tinejdžerima, premda je i sama tinejdžerica te sada shvaća svoje roditelje u kakvom su odnosu, a nada se da će i oni nju shvatiti. Slično misli i dugogodišnja članica Dramskog studija INK-a Melissa Malešević koja kaže da je lijepo pogledati predstavu sa strane tinejdžera jer vidi drukčiju perspektivu, ali i sa strane roditelja. Katarina Crljenko kazala je kako je radeći na predstavi jako puno naučila, a Matej Uka objašnjava kako ovo nije klasična predstava, nego je drukčija, nelinearna i svi su u njoj dali njihova osobna iskustva.

Na predstavi su još radili i Goran Šaponja kao asistent scenografa, a Dario Družeta je oblikovatelj svjetla.

Otkazana večerašnja izvedba "Lysistrate"

Reprize predstave "Lysistrata 21: Vodimo ljubav, a ne rat" bile su zakazane za četvrtak i petak u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu, no zbog loše vremenske prognoze večerašnja izvedba se otkazuje, tako da će se predstava održati sutra u 20 sati na Kaštelu. Kupljene se ulaznice mogu koristiti za petak ili vratiti ukoliko termin u petak nije odgovarajući.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater