SVEČANA DODJELA U ZAGREBAČKOM HNK-U

NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA: "Matiaš Grabancijaš Dijak" najbolja dramska predstava

Najbolji redatelj je Krešimir Dolenčić, redatelj predstave "Matiaš Grabancijaš Dijak" Tituša Brezovačkog u produkciji HNK u Varaždinu * Najbolja glavna ženska uloga pripala je Blanki Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi "Alabama" Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka u produkciji Kazališta Virovitica, a za najboljeg glavnog glumca proglašen je veteran Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" S. Maraia i C. Hamptona u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato i HNK u Zagrebu

| Autor: Mladen RADIĆ
Dobitnici nagrada na pozornici zagrebačkog HNK-a (Hina)

Dobitnici nagrada na pozornici zagrebačkog HNK-a (Hina)


U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu preksinoć su dodijeljene nagrade Hrvatskog glumišta za ovu godinu koje dodijeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, a za najbolju dramsku predstavu u cjelini proglašena je "Matiaš Grabancijaš Dijak" Tituša Brezovačkog u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu izvedena u sklopu manifestacije Ljeto, a njen redatelj Krešimir Dolenčić također je proglašen za najboljeg.

Najbolja glavna ženska uloga pripala je Blanki Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi "Alabama" Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka u produkciji Kazališta Virovitica, a za najboljeg glavnog glumca proglašen je veteran Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" Sándora Maraia i Christophera Hamptona u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK u Zagrebu.

Zrinki Cvitešić i Bojan Brajčić

Najboljom sporednom ženskom ulogom proglašena je Zrinka Cvitešić za ulogu Krisztine u predstavi "Kad svijeće dogore", a kod sporednih muških uloga najbolja je ona koju je dao Bojan Brajčić za ulogu Grigorija Stepanoviča Smirnova u predstavi "Psi, pare, pištolji" prema "Medvjedu" i "Prosidbi" A. P. Čehova u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji Drame odabrane su uloge Dee Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u istoimenoj predstavi i Eugena Stjepana Višića za ulogu u monodrami "Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još" Ivane Vuković i Eugena Stjepana Višića u režiji Kristine Grubiše i produkciji Akademije dramske umjetnosti i Teatra Empiria iz Zagreba.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nagrađen je Tomislav Zajec za adaptaciju komedije "Škrtac" J. B. P. Molièrea za istoimenu predstavu u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je Ivanu Penoviću, Bernardu Tomiću, Matiji Čigiru, Karlu Mrkši, Pavlu Vrkljanu, Domagoju Jankoviću, Lani Barić i Filipu Triplatu za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti Franza Kafke u predstavi "Proces Kafka" Teatra &TD iz Zagreba.

Za najbolju scenografiju proglašena je ona Stefana Katunara u baletu "Ponos i predrasude" na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Najbolju kostimografiju pripremila je Barbara Bourek u drami "Škrtac" J. B. P. Molièrea u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba i u drami "Kukci… zaustavljena priča" Karela i Josefa Čapeka u režiji Saše Anočića i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta Split.

Najbolji balet je "Ponos i predrasude"

Za najbolju operu proglašena je "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Anne Bogart i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka, a najbolji balet je "Ponos i predrasude" zagrebačkog HNK-a.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je Zlatku Vitezu, a spomenimo i da je Vinko Brešan nagrađen za režiju 1. epizode TV serije "Dnevnik velikog Perice".

Uručene su i Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Ove godine, nagradu je dobio redatelj Ivica Kunčević za dramu, dok je istu nagradu u području opere dobila ove godine umirovljena nacionalna prvakinja HNK-a Zagreb Ivanka Boljkovac.

Nažalost, u oči upada i činjenica da čak ni među nominiranima nije bilo niti jednog umjetnika ili predstave iz Istre.

Prisjećanje

Svečanu prigodu okupljeni su kazališni umjetnici iskoristili i kako bi se prisjetili svojih kolega koji od lanjske dodjele više nisu s njima, među kojima Špire Guberine, Joška Juvančića, Pere Kvrgića, Saše Anočića, Žarka Potočnjaka, Mire Muhoberac i drugih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini