PREDSTAVA UDRUGE MERLIN

KRALJEVA KĆI: U bajkama, od pamtivijeka, ljubav uvijek pobjeđuje

Predstava "Kraljeva kći" je vezana uz srednjovjekovnu kulturnu baštinu Istre, tradicionalnu glazbu, legende o zmajevima, ali i odjeći iz 15. stoljeća te specifičnim srednjovjekovnim karakterima, očuvanju prirode i reciklaži tekstila, ženskim pravima i vrijednostima osobnog odabira

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Kraljeva kći" - lutkarska bajka s elementima zavičajnosti i povijesti (Foto: Udruga Merlin)

"Kraljeva kći" - lutkarska bajka s elementima zavičajnosti i povijesti (Foto: Udruga Merlin)


S popuštanjem epidemioloških mjera, uvijek dakako uz oprez, posebice kada su u pitanju naši najmlađi, započelo je i sve više događaja za djecu.

Kratka forma

Uz Teatar Naranča i Dramski studio Istarskog narodnog kazališta, tu je i Udruga Merlin koja se u subotu u parku ispred Rojca predstavila svojom novom predstavom "Kraljeva kći". Lutke su izrađene u suradnji Udruge Merlin i Udruge 2K-Kempkatzen iz Rojca, a predstavu igrom lutkama i glazbom stvaraju Karlo Stipić, Sofija Apostolovski i Sedina Cerovac.

Ova je simpatična predstava nastala prema istarskoj narodnoj bajci, a kako su rekli njezini akteri, vezana je uz srednjovjekovnu kulturnu baštinu Istre, tradicionalnu glazbu, legende o zmajevima, ali i odjeći iz 15. stoljeća te specifičnim srednjovjekovnim karakterima, očuvanju prirode i reciklaži tekstila, ženskim pravima

i vrijednostima osobnog odabira.

Dakle, didaktička komponenta, kao i ona zavičajna bile su cijelo vrijeme zastupljene. Sve to na djeci primjeren način. Kroz kratku formu, u trajanju od oko pola sata, kroz priču je prikazano kako se iz dvorca kralja njegovoj kćeri traže prosci, koje kraljeva kćer redom odbija, te se odlučuje se za svojeg izabranika koji na specifičan način pobjeđuje zmaja.

Borba dobra i zla

Klasična borba dobra i zla, odnosno ljubavi koja uvijek pobjeđuje uz sve zapreke karakteristične za samu strukturu bajke od pamtivijeka, a s elementima zavičajnosti, povijesti te sve to "upakirano" na način da djeci bude zabavno, zanimljivo i poučno, te da ih s druge strane ne zamara, već da im cijelo vrijeme plijeni pozornost.

Dakako, nije nedostajao sretni završetak uz zadovoljne najmlađe gledatelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater