SVEČANA PREMIJERA

"Jedna od sestara" Kordelije Paladin u režiji Roberta Raponje na Bembo Festu: SAVRŠEN TRENUTAK S KATICOM ŠUBARIĆ NA TRGU TOMASO BEMBO

Katica Šubarić je u jednosatnoj monodrami "Jedna od sestara", a koja je dio njenog doktorskog rada, kroz čak sedam likova na sceni oživjela pametan, duhovit, iznimno živ i aktualan tekst Kordelije Paladin, odnosno Tatjane Šuput Raponja, koji obiluje citatima iz književnih i filozofskih djela, a napisan je upravo za nju. Lice, tijelo, stav, cijelo glumačko biće Katice Šubarić zračilo je ljepotom umjetničkog stvaranja, a publika je to itekako osjetila i njenu glumačku izvedbu na Bembo Festu - Prvom kazališnom festivalu malih formi u Balama, nagradila dugim i iskrenim aplauzom

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Katica Šubarić u prizoru iz predstave (Foto: Osječko ljeto kulture)

Katica Šubarić u prizoru iz predstave (Foto: Osječko ljeto kulture)


"Ovo je bio savršen trenutak." Kada je te riječi mlada osječka glumica Katica Šubarić preksinoć izgovorila na kraju humorne monodrame "Jedna od sestara" Kordelije Paladin u režiji Roberta Raponje, na svečanoj premijeri u Balama dogodila se čarolija kazališta: ona nevidljiva a snažno prisutna emotivna i misaona povezanost između glumice, umjetničkog djela i publike. Lice, tijelo, stav, cijelo glumačko biće Katice Šubarić zračilo je ljepotom umjetničkog stvaranja, a publika je to itekako osjetila i njenu glumačku izvedbu na Bembo Festu - Prvom kazališnom festivalu malih formi u Balama, nagradila dugim i iskrenim aplauzom.

Irena, Mama, Baba Legenda, Baka…

Katica Šubarić je u jednosatnoj monodrami, a koja je dio njenog doktorskog rada, kroz čak sedam likova na sceni oživjela pametan, duhovit, iznimno živ i aktualan tekst Kordelije Paladin, odnosno Tatjane Šuput Raponja, koji obiluje citatima iz književnih i filozofskih djela, a napisan je upravo za nju. Ovo dramsko djelo u 25 slika tematizira pravo svakog pojedinca na vlastiti izbor puta k sreći, odnosno pravo na "samoostvarenje kroz vlastiti izbor zanimanja i životnog puta". Ovdje je riječ o mladoj ženi studentici Ireni. Ona studira, zapravo trebala bi studirati pravo - jer od nje to očekuje otac, a žudi za svijetom umjetnosti i književnosti. Uz to, ima i glupog, bezveznog tipa. Njena je majka razočarana jer njena kći još nije zasnovala obitelj i postala majka. Ima Irena, "čije ime znači mir, a sve je samo ne mirna" i sestre - a svaka je u svom filmu, i mlađeg brata. Tu su i dvije živopisne bake - u stvari Baba koja ne želi da je zovu baba već Legenda i tankoćutna, nježna Baka koja je bila knjižničaraka. U ulogama Bake i Babe Katica Šubarić je naprosto briljirala, a kroz cijelu predstavu pokazala vrsno umijeće glumačke transformacije.

Slavlje glumca i dramskog teksta

Kao i uvijek redateljska ruka Roberta Raponje - redatelja, sveučilišnog profesora i dramskog pedagoga iz Pule s osječkom adresom, koji je i mentor Katice Šubarić u doktorskom umjetničko praktičnom radu - nenametljiva je, ali prepoznatljiva. On i ovaj put na sceni i oko nje slavi predanog glumca i angažiran dramski tekst - na radost kazališne publike.

"Zašto smo zbog ljudi kojima je nepojmljivo naše biće osuđeni skrivati svoje unutarnje svjetove, istinu o sebi? Čemu strah od toga da nećemo uspjeti zadovoljiti potrebe drugih ljudi, da nećemo ispuniti očekivanja onih do kojih nam je nam je jako stalo?", samo su neka od pitanja za čijim odgovorima traga studentica Irena u humornoj monodrami "Jedna od sestara" Kordelije Paladin i na svom putu nalazi rješenje.

Podsjetimo i da domaća kazališna publika Katicu Šubarić, njen glumački talent, znanje i dojmljivu osobnost, već dobro poznaje iz predstava "Istarske priče" i "Sanjari budućnosti" Teatra Fort Forno, a u čijoj je produkciji nastala i predstava "Jedna od sestara". Nakon svečane premijerne izvedbe predstave preksinoć u Balama na Bembo Festu "Jedna od sestara", a za koju je vizualni identitet oblikovao Davor Molnar, a prekrasnu glazbu izabrala Tatjana Šuput Raponja, sinoć je na programu bila u Vodnjanu. U sklopu istarske turneje, koja je počela u Medulinu, danas igra u Rovinju u Kazalištu Gandusio s početkom u 20.30 sati. U nedjelju, 5. rujna igra u Draguzetima također u 20.30 sati, a istarska turneja bit će zaključena 6. rujna u Puli u Gimnaziji u 11 sati. Nakon istarske, slijedi slavonska turneja, a "Jedna od sestara" igra u Đakovu, Požegi, Slatini, Belom Manastiru i Županji.

Program tromjesečnog Bembo festa, nastavlja se u četvrtak na Trgu Tomaso Bembo u Balama, kada u 20.30 sati igra predstava Kazališta Virovitica "Audijencija" Vaclava Havela. Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, igraju Goran Koši i Draško Zidar.

Bembo Fest se održava u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turistička zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre. Festival je dio je Prvog art simpozija u Balama, a svakog četvrtka od sredine lipnja potvrđuje da su festivalske predstave "izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of