PREDSTAVA TEATRA NARANČA

ISTRIJANSKE NAVADE: Druga strana turizma uz puno smijeha

Sjajna Katja Rabar kao baba Fuma, a kojoj je to možda i najbolja uloga, uvijek nadahnuti Majkl Mikolić u ulozi Vinka, posebno raspoloženi Irin Šime Rabar koji tumači čak tri uloge - onu poštara, radnika i turista iz Slovenije, te mlade glumice Elizabeta Košeto, Vlatka Rubil, Mathilde Vukosavljević i Gea Gallo predstavili su se u vrlo dobrom izdanju, tako da predstava ni u jednom trenutku ne gubi ritam i intenzitet, a nije ni preduga

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Više od sat i pol smijeha (Foto: Teatar Naranča)

Više od sat i pol smijeha (Foto: Teatar Naranča)


Kada je turistička sezona u tijeku, uvijek se čuju iste žalopojke, posebice kod privatnih iznajmljivača. Kako ugoditi turistima, pa traže, ovo, ono, teško je, treba se naraditi, turisti su zahtjevni, ali kada se broje eurići, sve poteškoće odjednom nestanu. Preko noći. Brojne su štale, kojima se prije nitko nije htio baviti, pretvorene u kuće za odmor, donijevši vlasnicima tako prigodu za zaradu. Do prije nekoliko godina svi su bježali sa sela, a sada su sela i seoske kuće, kuće za odmor, izvor zarade i novih mogućnosti. Mnogi su prodali zemlju i uložili u kuće za odmor, a i (gotovo) sva ostavština od predaka postala je ruralna turistička ponuda.

Autoironija

O tome na jedan sasvim poseban način kazuje predstava "Istrijanske navade" Teatra Naranča iz programa Scene 15+ nastala u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Žminj.

Riječ je o tekstu Gorana Mihovilovića koji je prilagodio i režirao Majkl Mikolić, a predstavu smo pogledali pretpremijerno uoči same premijere u dvorani narančastih stolica, bazi, sjedištu Teatra Naranča u Puli.

U maniri predstave "Moje istrijansko korona vjenčanje", uz puno smijeha, niz duhovitih replika, uporabu dijalekta, sasvim (ne)običnu prezentaciju zavičajnih pojedinosti, sjajni glumci nude gotovo sat i pol zabave, uz ironiju, autoironiju, poseban jezični pastiš gdje su prisutni hrvatski književni jezik, čakavica te niz stranih jezika.

Sjajna Katja Rabar kao baba Fuma, a kojoj je to možda i najbolja uloga, uvijek nadahnuti Majkl Mikolić u ulozi Vinka, posebno raspoloženi Irin Šime Rabar koji tumači čak tri uloge - onu poštara, radnika i turista iz Slovenije, te mlade glumice Elizabeta Košeto, Vlatka Rubil, Mathilde Vukosavljević i Gea Gallo predstavili su se u vrlo dobro izdanju, tako da predstava niti u jednom trenutku ne gubi ritam i intenzitet, a nije niti preduga.

Komedija jest "malo črna", ali bez pretjerivanja, a premda su neki likovi malo previše karikirani, to se dojma u ovoj cjelini vrlo simpatično i razigrano, spontano. Svi nazočni na pretpremijeri nisu se prestali smijati niti na trenutak, jer su ih duhoviti dijalozi uvodili u uvijek nove situacije i zaplete - uvijek pune zabave.

Istarski specijalitet

Dijalozi su bit radnje, najbolje je očaravaju, ali i neverbalna gluma je ovdje prilično važna, jer također prikazuje protagoniste i njihove svjetonazore na tako veseo način, uz poslovice, glazbu i ostale karakteristike tipične za ovo podneblje. Samoironija je vrlo važna u ovoj predstavi, u biti ona je pokretač ovog kazališnog komada i daje mu svježinu, inovativnost i razigranost.

Predstava je dobro osmišljena i za dvoransku izvedbu, ali i za onu ambijentalnu, a tome doprinosi vrlo simpatična, jednostavna i efikasna scenografija Luke Juričića, koja se stapa s kostimografijom

Valentine Ferlin-Živić. Scenski pokret, dakako, doprinosi dinamičnosti same predstave, a za to je zadužena energična Katja Rabar. Za tehničko vodstvo pobrinuo se Dino Krizmanić, a pripomogli su i Diego Vitasović i Šugo band.

Zasigurno će i ovo biti hit poput predstave "Moje istrijansko korona vjenčanje", te će doprijeti do emocija publike, nasmijati je i zabaviti u ova nimalo laka vremena diljem Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum