U NOVOJ PREDSTAVI "CABARET ZAGREPČANKE I STATIČAR"

GLUMICA IZ PULE SA ZAGREBAČKOM ADRESOM Nina Kaić Madić: Naše priče su interesantne, suvremene, ljudima bliske, potresne ali i dirljive

U "Cabaretu Zagrepčanke i statičar" igram transseksualnu osobu Jessicu Al Rhawi iz miješanog hrvatsko-srpskog braka koja živi u Zagrebu. Bio je to veliki glumački izazov za mene upravo zbog prirode uloge, jezika, pjevanja i plesanja. I sretna sam što je redatelj Ivan Leo Lemo baš mene odabrao za tu ulogu, kaže Nina Kaić Madić i ističe da su reakcije publike fantastične

| Autor: Mladen RADIĆ
Nina Kaić Madić i Nera Stipičević u prizoru iz predstave (Snimila Biljana Blivajs / Cropix)

Nina Kaić Madić i Nera Stipičević u prizoru iz predstave (Snimila Biljana Blivajs / Cropix)


U Klubu Kazališta Komedija premijerno je izveden "Cabaret Zagrepčanke i statičar" autora i redatelja Ivana Lea Leme, koji se kroz pet sudbina povezanih zagrebačkim potresom 2020. duhovito obračunava s identitetskom matricom glavnoga grada.

Identifikacija i duhovitost

Lemo, autor niza hit cabareta, u svojem se najnovijem glazbeno-scenskom djelu pozabavio Zagrebom u kontekstu aktualne pandemije i razornoga potresa koji se dogodio u ožujku 2020., a kojega se njegovi junaci prisjećaju iz bliske budućnosti, 2025. godine. Iz zagrebačkog identitetskog bazena Lemo je izabrao nekoliko reprezentativnih ženskih stereotipa - jedno slavonsko siroče koje utjelovljuje na sceni Ivona Kundert, jednu purgersku damu koju tumači Mila Elegović, došljakinju s istoka, koju glumi glumica iz Pule koja živi u Zagrebu Nina Kaić Madić i Dalmatinku u Zagrebu, a tumači je Nera Stipičević - te iz komadića klišeja iskonstruirao njihove sudbine, duhovito ih pomiješao pa pustio da ih zagrebački potres prodrma i natjera da propitaju svoje prioritete. Dodao im je i jednog statičara koji prije potresa nije trebao nikome, a poslije je postao tražena roba, glumi ga Fabijan Pavao Medvešek.

Njihove su priče protkane klišejiziranim ironičnim humorom koji u gledateljima izaziva prepoznavanje - sebe, svojih susjeda i sugrađana - a ta identifikacija je i ključ duhovitosti komada. Svaku prati kabaretski glazbeni broj: pokret je oblikovao Leo Mujić, a autor glazbe je Zvonimir Dusper - Dus.

Njihove sitne-velike brige i sitničava zamjeranja sudbini prekida potres, koji tektonski uzdrma ne samo grad već i njihove male egzistencije pa, osim što ih temeljito izbaci iz zona (ne)ugode, posluži im i kao svojevrsna katarza: presjekavši njihov život popola, potres ih tjera u novu vrstu samopropitivanja iz koje, uz čitav niz neočekivanih obrata, izranja optimistični zaključak - nije svako zlo za zlo, ili, kako kaže Lemo u zaključnom monologu u offu, koji hommageom jednom od najvažnijih simbola Zagreba, Manduševcu, zatvara predstavu: "Nema straha. Ima budućnosti. Izvori su nepresušni, a Mandina ljepota je vječna".

Ovacije na premijeri

Pulska glumica sa zagrebačkom adresom Nina Kaić Madić igra beogradskog transvestita, mušku prostitutku u mirovini u Zagrebu. I po svemu sudeći, izgleda da je napravila jako dobar posao.

- U "Cabaretu Zagrepčanke i statičar" igram transseksualnu osobu Jessicu Al Rhawi iz miješanog hrvatsko-srpskog braka koja živi u Zagrebu. Bio je to veliki glumački izazov za mene upravo zbog prirode uloge, jezika, pjevanja i plesanja. I sretna sam što je redatelj Ivan Leo Lemo baš mene odabrao za tu ulogu, kaže ova pulska glumica koja ističe da su reakcije publike bile fantastične.

- Na premijeri su bile ovacije. Nakon izvedbe, ljudi koji me ne poznaju, pitali su me odakle sam, jesam li došla iz Beograda? Što mi je zapravo bio veliki kompliment jer znači da sam odlično savladala jezik a i cijelu ulogu. Moje lice im je šokantno ali kako tijekom predstave doživi preokret tako publika sve bolje reagira tj. bolje razumije i prihvaća ulogu. Publici se predstava jako sviđa, zanimljiva im je, svako lice posebno je za sebe, pjevamo, plešemo. Naše priče su interesantne, suvremene, ljudima bliske, potresne ali i dirljive. To je cabaret o Zagrebu u postpotresno i pandemijsko vrijeme. Lemo je jako točno i iskreno ispisao sudbine svojih likova tako da je zaista gušt igrati predstavu, kaže Kaić Madić koja bi voljela kada bi i pulska publika vidjela predstavu.

Nakon, po reakcijama publike, uspješno odrađene premijere "Cabareta Zagrepčanke i statičara", Nina Kaić Madić vratila se u svoje "gnijezdo" i nakratko se odmorila uz svoje najmilije ali i krenula u novi projekt svog matičnog Kazališta Komedija "Ludnica s tenorima" u režiji Nine Kleflin. "Nema odmora!", kaže glumica koja je u svom rodnom gradu zadnji put glumila prošlo ljeto, na Kaštelu, u predstavi "Zov divljine" Scene Gorica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of