SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

Dvije nagrade za "Gidionov Čvor" u režiji Roberta Raponje iz produkcije baljanskog Teatra Fort Forno

Predstava "Gidionov" čvor" u kojoj glume Katica Šubarić i Matea Bublić, osvojila je Nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu za mlade, a Katica Šubarić dobila je i Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Matea Bublić i Katica Šubarić u predstavi "Gidionov Čvor" u režiji Roberta Raponje (Snimio Patrik Zubaj)

Matea Bublić i Katica Šubarić u predstavi "Gidionov Čvor" u režiji Roberta Raponje (Snimio Patrik Zubaj)


Čak dvije nagrade osvojila je predstava "Gidionov Čvor" u režiji Roberta Raponje iz produkcije baljanskog Teatra Fort Forno na netom završenom 25. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, a koji je održan u Čakovcu od 10. do 15. listopada. Predstava "Gidionov" čvor" u kojoj glume Katica Šubarić i Matea Bublić, osvojila je Nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu za mlade, a Katica Šubarić dobila je i Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu, koju dijeli s Amandom Prenkaj, glumicom iz predstave "Mala Frida".

Značajna priznanja

Ove značajne nagrade osvojene su u konkurenciji 12 predstava, koje je za 25. susret HC ASSITEJ odabrala ovogodišnja selektorica Katarina Kolega, odbirući najbolje kazališne i lutkarske predstave za djecu i mlade koje su ove godine nastale u Hrvatskoj.

Radnja predstave "Gidionov čvor" Roberta Raponje po tekstu Johanne Adams, odvija se u školi, a počinje kada majka nedavno preminulog učenika dolazi na sastanak s učiteljicom svog sina.

- Ovo je u početku trebao biti sastanak učitelja i roditelja s predstavnicima učenika i škole, pa se učiteljica čudi što ju je majka uopće došla vidjeti. Razgovor koji je uslijedio bavi se odnosom između ožalošćene majke Corryn i emocionalno preplavljene učiteljice Heather. Corryn sin, učenik osnovne škole, počinio je samoubojstvo na dan kada je izbačen iz škole. Gidion je možda bio ozbiljno zlostavljan ili je možda bio zlostavljač koji je maltretirao druge. Tijekom razgovora, žene pokušavaju otkriti što je Gidiona dovelo do tragičnog čina. Riječ je o predstavi koja se bavi mnogim ključnim pitanjima vezanima uz obrazovni sustav, odgovornost nastavnika, slobodu izražavanja, uloge roditelja i učitelja u sve kaotičnijem svijetu. Aktualni problemi školskog sustava, prava i dužnosti nastavnika, roditelja i učenika među najurgentnijim su pitanjima suvremenog društva. Čvrsto smo uvjereni da se i kazalište treba baviti gorućim problemima našeg društva, ističe se u opisu predstave Teatra Fort Forno.

Mala Frida

Inače, na 25. susretu HC ASSITEJ u Varaždinu Nagradu za najbolju predstava u cjelini osvojila je "Mala Frida", Nagradu najbolju režiju osvojila je redateljica te predstave Anica Tomić. Najboljim dramskim tekstom proglašen je "I Cyrano i djevojčica" Guillerma Balda, a predstava "Divlji konj" ima najbolju scenografiju - Davor Molnar, najbolju kostimografiju – Zdenka Lacina Pitlik, najbolju scensku glazbu – Petra Eldan te najbolje oblikovanje svjetla – Tamara Kučinović i Igor Elek. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za mušku ulogu ostvario je Marko Hergešić ("Mala Frida") i Gordan Marijanović ("Divlji konj"). Nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu predstave "Od muhe do slona"/ VRUM, a Nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu za djecu predstavi "Mala Frida".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini