DONOSIMO LINK

GLEDAJTE ONLINE / Večeras online praizvedba "Tri žene" u režiji Roberta Raponje

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Tri žene

Tri žene


Online praizvedba predstave Vedrane Klepice "Tri žene" u režiji Roberta Raponje na programu je večeras u 20 sati. Predstava u kojoj glume Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić, nastala je u produkciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno iz Bala i Osječkog ljeta kulture.

Online praizvedba dio je programa Dana Matice hrvatske ogranka u Osijeku, a predstava se može pogledati na YouTube kanalu danas u 20 sati.

Autor dramskog teksta i dramaturg na predstavi je Vedrana Klepica, redatelj Robert Raponja, vizualni identitet i online video realizaciju:potpisuje Leo Vukelić, a autor glazbe je Nikša Marinović

- Dramski omnibus 'Tri žene' koncentrira se na život i rad vjerojatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće – Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić Mažuranić. Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu koji je bio sve ali samo ne pogodan za emancipatorne tendencije i protofeminističku drskost koja je uokvirivala ne samo njihov rad, već i samo postojanje i interakciju s klasnim i rodnim okvirima koji su oko njih isprepleteni.

Ustrajnost i tvrdoglavost koju već generacije mogu iščitati u njihovom književnom radu tek je nusproizvod jedne šire odluke o traženju prava u zauzimanju javnog pa i političkog prostora i davanju glasa onima koje su u tom trenu smatrane ne puno više od supruga i majki. Štoviše za neke od njih poput Dragojle Jarnević i Marije Jurić Zagorke čak je i taj okvir obiteljskog manirizma bio dubinski odbojan i nepoželjan.

Ono što je rezultat te opstojnosti je ne samo književna baština od neupitne važnosti, već i konkretni pomaci u percepciji društvene paradigme, paradigme koja je te tri autorice ponekad skupo koštala u svakodnevnom životu – i privatno i javno-politički. Upravo zbog toga Dragojla Jarnević, Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić nisu samo relevantne pojave na domaćoj književnoj sceni. One su dug čije utjecaje sasvim sigurno živimo još i danas, ističe se u tekstu koji prati predstavu, koja je nastala u okviru programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih sadržaja Ministarstva kulture i medija RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater