PREMIJERA

BIJELA BOJA NEMIRA I SUKOBA: Predstavom "Blanž rola" Sabine Aličić Butković otvoreni Dani kazališta Dr. Inat

"Blanž rola" može se promatrati i kao kritika nametnutog i propagiranog ideala savršenosti. Nitko i ništa nije savršeno, unatoč kostimima i fasadama koje prikazuju stvarnost ljepšu nego što jest. Kada se već govori o tome, upravo je prosinac mjesec u kojem je bijela boja dominantna, ne samo zbog snijega, nego i iz komercijalnih i potrošačkih razloga

| Autor: Mladen RADIĆ


Pulska umjetnica Sabina Aličić Butković predstavila se preksinoć premijerom svoje predstave "Blanž rola" u Kazalištu Dr. Inat na trećem katu Rojca. Ovom su premijerom ujedno i otvoreni Dani Kazališta Dr. Inat koji će trajati do četvrtka 23. prosinca.

Dva svijeta

Predstava "Blanž rola" mogla bi se opisati kao sukob dva svijeta, dviju različitih osoba koje iz nekog razloga moraju živjeti na jednom mjestu. Te dvije osobe koje glume Sabina Aličić Butković i Vladimir Butković u predstavi su odjevene u bijelo, pa iako to inače predstavlja određenu čistoću, jasnoću, pa čak i nevinost, čini se da njihov svijet nije tako idealan kao što bi moglo djelovati na prvi pogled. Izgleda da je ta bjelina s njenom simbolikom ovdje postavljena kao ironija ili kao nešto što je nametnuto.

Štoviše, "Blanž rola" mogla bi se promatrati kao kritika nametnutog i propagiranog ideala savršenosti. Nitko i ništa nije savršeno, unatoč kostimima i fasadama koje prikazuju stvarnost ljepšu nego što jest. Kada se već govori o tome, upravo je prosinac mjesec u kojem je bijela boja dominantna, ne samo zbog snijega nego i iz komercijalnih i potrošačkih razloga.

Ta vanjska bjelina, taj kostim, to odijelo ne čini čovjeka, samo ga ističe, ali ga često prikazuje u krivom svjetlu. Što ako se nekom ne sviđa to što nosi, što se događa kada ljudska unutrašnjost, ljudski um i duša shvate da nisu zadovoljni time nego da žele i vole nešto drugo?

Također, što ako dvije osobe ne mogu živjeti tako da igraju po pravilima ovog drugog? Što kada to zajedništvo počne gušiti jedno drugo? "Blanž rola" djeluje kao skup prizora iz bračnog ili zajedničkog intimnog života, ali može se ovu predstavu gledati i iz neke drukčije perspektive, zamisliti neko drugo okruženje, npr. poslovno. Ima ovdje još simbolike poput igraćih karata, pa čak i papirnatih aviona koji bi trebali predstavljati bijele golubice. Unatoč ovakvim signalima mira i pomirenja u "Blanž roli" konflikt, do kojeg dolazi vrlo brzo na kraju kulminira fizičkim obračunom. To je, pak, i svojevrsna katarza za rasplet tako da imamo kraj koji je pretjerano nazvati sretnim, ali može ga se opisati dovoljno razboritim.

Repriza u četvrtak

"Blanž rola" bit će opet izvedena u četvrtak 23. prosinca u 20 sati u završnici Dana Kazališta Dr. Inat. U međuvremenu, u utorak i srijedu, na istom mjestu i u sklopu iste manifestacije, bit će predstavljen Festival suvremenih umjetničkih praksi Treća koza. U utorak u 20 sati održat će se premijera predstave "Bear with me" Irene Boćkai, a u srijedu su na rasporedu projekcije pet digitalnih umjetničkih radova Lucije Marin, Josipa Pratnemera, Vjerana Vukašinovića, Lucije Frgačić i Vanje Zaimović. Ulaz na sve programe je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater