PREDSTAVA TALIJANSKE DRAME HNK-A I. PL. ZAJCA IZ RIJEKE

Orlando Furioso: Priča koja korespondira (i) s aktualnim trenutkom

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto Talijanska drama HNK-a Rijeka)

(Foto Talijanska drama HNK-a Rijeka)


Sažeti iznimno složeno djelo Ludovica Ariosta "Bijesni Orlando" (Orlando furioso) i predstaviti ga u sat i 45 minuta nije laka stvar. Riječ je zahtjevnom djelu, obveznom lektirnom naslovu talijanskih srednjoškolaca koje zahtijeva pažljivo iščitavanje.

Borbe, sukobi, ratovi, izdaje, ljubavi te povijest koja se ponavlja i nakon više stoljeća, na različite načine, priča koja u nekim svojim dijelovima korespondira i s aktualnim trenutkom, sve je to dio ovoga spjeva, odnosno ove predstave koju je u režiji Jazmina Sequiere postavila Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke. U adaptaciji koju režiser potpisuje uz Luciana Delprata, sažeti su najvažniji momenti i elementi ovoga djela, akcije i misli glavnih junaka.

Atemporalnost

Dakako, zbog vremenskih razloga i iznimne složenosti same knjige, nisu predstavljeni svi likovi, koji su iznimno brojni, no režiser je predstavio širinu ovoga djela i njegovih protagonista.

"Tisuće ljudi iz siromašnih zemalja, bježeći od rata i neimaštine, skupljaju se na europskim granicama prijeteći da svojim laktom izbrišu granice koje povijest i tržište oduvijek svojim prstom ispisuju. Bitka između Istoka i Zapada, između vjernika i pogana, prirodno prerasta u društvene tenzije između bogatih i siromašnih i opresivnu političku nejednakost između muškaraca i žena. Golema renesansna poema, današnje vijesti, temelji projekta moderne Europe, socio-ekološke katastrofe kapitalističke globalizacije, sve se to miješa u ovoj ironičnoj scenskoj adaptaciji klasične literature o vitezovima lutalicama i njihovoj vezi s trajnim ratnim stanjem koje je postalo naša sadašnjost", zapisali su Sequiera i Delprato.

To djelo, imajući u vidu sve što se dešava oko nas, itekako je aktualno, posebice jer su u samoj naraciji umetnuti momenti vezani za današnjicu, vidljivi s video-zida, tako da dolazi do simbioze prošlosti i sadašnjosti naglašavajući kako su neke nažalost situacije uvijek aktualne te kako, u biti, nismo puno naučili od povijesti kao učiteljice života.

Tu je i ljubavna priča, u biti više priča o ljubavi, izdaji, vjerovanju, povjerenju, dobroti, s puno mašte, poezije, fantastičnih elemenata, ali i ironije kao paralele s aktualnim trenutkom, što je posebno vješto ostvareno.

Vrstan ansambl

"Ariostov spjev čitamo kao dnevnik s početka europskog putovanja koje nas je dovelo ovdje gdje smo sad. U kojem je trenutku povijest prečacem skrenula prema Armagedonu? Ima li šanse za promjenu tog smjera?", navode Sequeira i Delprato u najavi predstave.

Vrstan je glumački ansambl vrlo dobro prenio redateljeve zamisli, a glumili su Andrea Tich, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Annamaria Ghirardelli, Stefano Surian, Mirko Soldano, Ariella Reggio, Stefano Iagulli, Giuseppe Nicodemo, te studentice i studenti   odsjeka Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci: Dora Čiča, Mihael Marković, Tino Trkulja, Nika Grbelja, Andreja Brozović Adžić-Kapetanović i Karla Aračić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of