Scena15+ Teatra Naranča

Predstava "Za kulturu pronti" premijerno prikazana u Puli. U punoj dvorani DKC-a ispraćena je ovacijama

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Za kulturu pronti

Za kulturu pronti


Iako je prije dvije godine bilo teško pomisliti da će koja predstava iz Scene15+ Teatra Naranča nadmašiti "Moje istrijansko korona vjenčanje, i novi naslovi iz Scene 15+ ovoga kazališta oduševljavaju i nasmijavaju publiku. Svaki naslov, dakako, ima svoje specifičnosti, "Korona vjenčanje" će možda uvijek ostati poseban naslov, jer prvi iz ove scene i jer je nastao u posebnom razdoblju, no zasigurno će se puno pričati i o novom naslovu.

"Za kulturu pronti""Za kulturu pronti"

Iz pera Gorana Mihovilovića nastala je predstava "Za kulturu pronti" koja je premijerno izvedena u subotu navečer u punoj dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra te ispraćena je ovacijama.

Mjesto radnje je oštarija "Nemojte ća zamiriti", barba Tone i baba Fuma su uvijek tu, a kroz britke dijaloge pune humora i aluzija na današnji način življenja te na situaciju svugdje oko nas, gledatelji otkrivaju kako Cunculinići žele postati Europska prijestolnica kulture.

"Za kulturu pronti""Za kulturu pronti"

Naime, tu novoizabrani načelnik sa svojim suradnicima želi pitoreskno istarsko selo upisati na kulturnu kartu Europe. Najbolji i najbrži način za to je kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Iako su kultura u tome selu bili samo balun, mih i roženica i nedjeljni samanj ud prasci i alati, sada se stvari mijenjaju.

Gotovo da nema replike koja neće nasmijati publiku, a i Cunculiniće muči nedostatak parkinga, karte samo za stanare, (ne)razumljiva apstraktna umjetnost te niz živopisnih likova s njihovim ambicijama.

"Za kulturu pronti""Za kulturu pronti"

Majkl Mikolić uvjerljivo tumači oštara - u maniri iz "Moje istrijansko korona vjenčanje", a oštar u biti drži sve konce u rukama i njegova oštarija postaje središnje mjesto za kulturu, gdje se vrte svi ostali likovi.

Katja Rabar nastavlja svoju ulogu na tragu predstave "Istrijanske navade", a tu je i čitav niz mladih snaga Naranče: Irin Šime Rabar, Hana Schonfeld/Mathilde Vukosavljević, Vlatka Rubil, Ivona Blagajčević, Bruno Pendić i David Matijević, od kojih su se mnogi već proslavili ulogama i na Sceni15+.

Vidljiva je uigranost, te lak prijelaz iz jedne uloge u drugu, a sve to pod redateljskom palicom Majkla Mikolića.

"Za kulturu pronti""Za kulturu pronti"

Živopisne kostime je kreirala Valentina Ferlin–Živić, za glazbu su zaduženi Diego Vitasović i Serđo Valić, a za scenski pokret Katja Rabar.

Predstava je pitka, brza, dinamična - što je i njezin najjači dio i ne osjeća se da je (pre)razvučena upravo zbog dinamične izmjene radnje.

Zasigurno će ovo ostvarenje naići na uspjeh i tijekom gostovanja diljem Istre, a možda će najveći uspjeh imati u ambijentalnom uprizorenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini