GOSTOVANJE PREDSTAVE PULSKE ZAJEDNICE TALIJANA "GRAZIA ALIDA"

Petra B. Blašković i Luka Juričić s predstavom o Alidi Valli pred talijanskom publikom

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Petra B. Blašković kao Alida Valli (Snimio Danilo Memedović)

Petra B. Blašković kao Alida Valli (Snimio Danilo Memedović)


Iz Torina je nedavno stigao poziv za gostovanje predstave pulske Zajednice Talijana "Grazie, Alida", u režiji Luke Juričića i interpretaciji Petre B. Blašković, koja je jučer upriličena u prostorima glazbenog konzervatorija "Giuseppe Verdi".

Nekoliko razina

Predstava je premijerno izvedena prije dvije godine u Puli, na Danima Alide Valli, a krajem prošle godine nagrađena je nagradom rovinjskog festivala Art&More.

U ovoj monodrami sada već stara Alida Valli prisjeća se svojih uspjeha, a sve to putem dijaloga s glasom izvan scene, gledatelji mogu razotkriti lica i naličja ove poznate pulske glumice. Novinar intervjuira Alidu Valli u interpretaciji izvrsne Petre B. Blašković, a predstava sadrži nekoliko narativnih razina - na trenutke Luka i Petra razgovaraju baš kao Luka i Petra koji pripremaju tu predstavu, pričajući istrovenetskim dijalektom, a potom su ponovno bili Alida i novinar, koji nastoji prepričati njezin život, ali i isprovocirati je - zbog nekih navodnih kontroverznih činjenica iz njezine biografije, na što je Alida odgovorila velikom snagom. Čini se kao da ova predstava daje neku novu viziju glumice, oslobađajući je na neki način svih prethodnih polemika i kontroverzi.

- Ono što je velika posebnost komada jest to da je cijeli tekst sačinjen od stvarnih Alidinih intervjua i odlomaka iz njenih dnevnika i pisama, uz minimalnu intervenciju. Željeli smo da njezine riječi, njezine misli, njezini svjetonazori i stavovi ponovno zažive i podsjete publiku tko je bila Alida Valli, kazao nam je Luka Juričić.

Uspješne karijere

Petra B. Blašković, pulska glumica s osječkom adresom, prvakinja osječkog HNK-a, između ostalog, ovih je dana ostvarila sjajnu ulogu u predstavi "Francamente" Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula u suradnji s pulskom Zajednicom Talijana.

Luka Juričić, glumac je koji je ostvario brojne uloge i sada umjetnički voditelj zagrebačkog kazališta Luda kuća, a zajedno s Petrom glumio je krajem godine u predstavi "Veglione in casa Polesanich" u pulskoj Zajednici Talijana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater