NOVI PROJEKTI

Digitalizacija cjelokupne arhive Kazališta Ulysses

| Autor: Jurica Körbler
Rade Šerbedžija i ove će sezone igrati "Kralja Leara" nekoliko večeri na Brijunima (Arhiva)

Rade Šerbedžija i ove će sezone igrati "Kralja Leara" nekoliko večeri na Brijunima (Arhiva)


Kazalište Ulysses uoči svoje 24. sezone realizira ambiciozni projekt, digitalizaciju cjelokupne svoje arhive. Ubuduće će svi podaci vezani za život tog kazališta, koji tijekom ljeta igra predstave na Brijunima, biti na jednom mjestu, a time će se spriječiti da mnogi detalji ne padnu u zaborav.

"Planirali smo digitalizirati arhivu, bez obzira što je o Ulyssesu napisano nekoliko knjiga, najčešće povodom obljetnica. U svakom slučaju digitalizirana arhiva na jednom mjestu će imati sve podatke o predstavama, novinske kritike pa će biti mnogo jednostavnija za korištenje", kaže ravnatelj kazališta dr.sc. Duško Ljuština te najavljuje da će ovog ljeta na Brijunima biti predstavljene sve knjige i monografije koje su do sada objavljene.

Tekstovi i fotografije

Postoji stručni tim koji je sposoban realizirati ovaj zahtjevan posao, od prikupljanja svih materijala do preglednog pohranjivanja. Arhivu će moći koristiti svi prijatelji Ulyssesa, kao i stručnjaci za kazalište, od profesora na kazališnoj akademiji do novinskih kritičara. Bit će to svojevrsna promocija i za Brijune, jer će na jednom mjestu biti zabilježeno kako je taj čarobni otok bio domaćin kazalištu svjetske kvalitete. Tokom dosadašnjih sezona na Brijune su dolazili i slavna imena, a dokumentacija će sadržavati detalje o tim dolascima kao i fotografije.

I mnoga svjetska kazališta danas imaju tako napravljenu arhivu, što omogućuje i tehnika koja sve više napreduje. U svakom slučaju koriste se iskustva kazališta u svijetu, a arhiva Ulyssesa će sadržavati sve dosadašnje, time da će stalno biti nadopunjavana.

Priprema nove sezone

Već sada je u pripremi nova sezona, a želja je ljudi koji vode kazalište, od umjetničke ravnateljice kazališta Ulysses Lenke Udovički nadalje, da se rad kazališta osjeća cijele godine, a ne samo preko ljeta. Ova sezona bit će bogata, sprema se i nekoliko iznenađenja, a jedno od njih je da će Rade Šerbedžija igrati "Kralja Leara" nekoliko večeri, kako bi svi mogli vidjeti ovu kultnu predstavu. Svake godine vlada veliki interes za "Kralja Leara" i bez sumnje je to jedna od predstava po kojima je Ulysses stekao veliku popularnost kod svoje publike.

Ova sezona bit će prilika, kao uostalom i sve dosadašnje, da gledatelji na Brijunima vide uspješnice kazališta, a u planu je nekoliko vrhunskih koncerata. Održat će ih tradicionalno Damir Urban i Vlatko Stefanovski, a i ovo ljeto će se održati RUTA Triglav festival. Riječ je o gostovanjima kazališta iz regije, što je i prilika da se vidi što rade naši susjedi.

Kazalište Ulysses je aktivno i tokom siječnja, jer se realiziraju projekti koje podržava Ministarstvo kulture i Europski socijalni fond. Radi se o radionici "Od životnog iskustva do kreativne uloge u životu" koju vodi veliki glumac i pedagog Zijah Sokolović. Radionice se održavaju u nekoliko termina u siječnju, a mogu sudjelovati stariji od 54 godine. Putem kazališne umjetnosti osobe analiziraju vlastite životne situacije te ih mogu odigrati ponovo u novim okolnostima uz mentorstvo Zijaha Sokolovića. Sudionici, upoznavajući se s alatima distanciranog i izvanjskog pogleda na vlastiti život stječu vještine relativiziranja i demistifikacije izazovnih okolnosti i situacija, a podizanjem svijesti o vlastitoj nemoći moći će otkloniti pritisak društva i vlastitih očekivanja.

Sličnih projekta je još, pa kazalište sve više živi tokom cijele godine. Da je više sredstava bilo bi toga i više, a Ulyssesu kao i uvijek ne nedostaje entuzijazam. Recept da se postižu vrhunski rezultati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater