U ISTARSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

"Bijeli klaun" premijerno u utorak u Puli

"Bijeli klaun" Damira Miloša, nastao je u režiji Luke Mihovilovića i izvedbi djece iz Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta. U predstavi sudjeluju Nicolas Grizila, Noa Ilić, Claudia Šuster, Paulina Galant, Noel Smailbašić, Noa Pavlinović, Lina Šuran, Tihomil Pletikos, Anna Štifanić, Lena Devedžić, Lucas Angelini, Marta Rosanda, Zora Cvijanović i Mark Marić. Dramski pedagog Aleksandar Bančić u predstavi glumi Starca

| Autor: Mladen RADIĆ
Bijeli klaun

Bijeli klaun


Svečana premijera predstave "Bijeli klaun" Damira Miloša u režiji Luke Mihovilovića i izvedbi djece iz Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, održat će se u utorak u 18 sati u INK-u.

Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a, na jučerašnjoj presici je najavila da se radi o velikoj, lijepoj, raskošnoj predstavi za djecu u kojoj nastupaju talentirani i marljivi polaznici Dramskog i plesnog studija INK-a čiji je broj ove godine narastao na više od 200.

Darovita djeca

- Naše predstave za djecu su vrhunske i profesionalno opremljene i jedina distinkcija između naših predstava i predstava profesionalnih kazališta za djecu je u tome što su na sceni naša darovita djeca koja nisu još profesionalni glumci, plesači, ali sigurno će neki od njih to postati, kazala je Jeromela Kaić te zahvalila Damiru Milošu koji je dozvolio da se od njegovog djela koji je u školskoj lektiri napravi kazališna adaptacija za što je zaslužna Dina Vukelić. Predstava je likovno napravljena na način da je dostupna djeci od tri godine naviše.

U rad na predstavi uključena je i kostimografkinja Sandra Dekanić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, oblikovatelj svjetla Dario Družeta, a Noemi Ribić zaslužna je za projekcije i vizualni identitet.

Luka Mihovilović, koji je radio i glazbu, proces nastanka predstave opisuje kao "konstruktivno i kreativno napetim", a polaznike koji nastupaju u predstavi nazvao je herojima, jer su mnogi od njih prvi put nastupili na pozornici.

Predstavu je najavio cijeli ansambl Dramskog i plesnog studija INK-aPredstavu je najavio cijeli ansambl Dramskog i plesnog studija INK-a

- Uspjeli smo napraviti jedan predivan, slikovit tekst koji govori o dječaku koji ne vidi boje i bori se za svoje ja, a mislim da su svi oni u godinama kada je vrijeme da mogu naučiti boriti se za sebe, svoj stav i za ono što žele u životu, kazao je Luka Mihovilović. Svjestan je da škole i vrtići žele vidjeti veliku predstavu pa su napravili kompromis da bude jako puno atraktivnih stvari, cirkuskih vještina koji su u opreci s mirnoćom razgovora sa starcem koji razumije stvari u životu.

Snažne koreografije

Estetiku predstave opisao je kao sukob boja i monokromatskih tonova, uz snažne koreografije dok je sve ostalo u nekakvoj kontri sa svijetom u kojem protagonist živi.

- Radi se o romanu koji je pun detalja koji svaka dob čita drugačije. Htio bih da svatko tko pogleda predstavu nakon nje definitivno pročita knjigu jer predstava nije zamjena za knjigu, već može biti samo naša vizualizacija svega toga, poručio je Luka Mihovilović.

Njegova desna ruka na predstavi bila je koreografkinja i plesna pedagoginja Andrea Gotovina koja je u predstavi i inspicijentica. Gotovini se sviđa što je dobila novi izazov, a to je klaunerija. Inače se klaunerijom ne bavi, bila joj je daleka i strana, a vratila ju je u djetinjstvo.

- Koreografije su dinamične, glazba je tu da sve to podigne i da na taj način stvaramo male spektakle unutar jednog velikog spektakla, kaže Gotovina koja očekuje da će predstava biti jedan lijepi doživljaj za cijelu obitelj.

U predstavi sudjeluju Nicolas Grizila, Noa Ilić, Claudia Šuster, Paulina Galant, Noel Smailbašić, Noa Pavlinović, Lina Šuran, Tihomil Pletikos, Anna Štifanić, Lena Devedžić, Lucas Angelini, Marta Rosanda, Zora Cvijanović i Mark Marić koji su se jučer predstavili. Tu je i dramski pedagog Aleksandar Bančić koji u predstavi glumi Starca što je uloga koja mu nije lako pala jer sjedi cijelo vrijeme i slijep je, pa ne može ni gledati. U ime mlade ekipe govorili su Nicolas Grizila koji kaže da mu je odlično raditi na predstavi, a sviđa se i Paulini Galant.

Prije premijere održat će tri od za sada 11 organiziranih izvedbi, a na svima njima u INK-u očekuju oko pet tisuća djece koja će doći vidjeti predstavu. U slobodnoj prodaji su tri izvedbe, pa pored premijere u utorak, na rasporedu su i predstave u četvrtak, 8. prosinca u 18 sati i u subotu, 10. prosinca u 11 sati. Predstava u četvrtak bit će posebna i po tome što će imati prijevod na znakovni jezik za gluhonijeme i nagluhe osobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater