DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Za najbolja umjetnička ostvarenja nagradama ovjenčani istarski umjetnici Matija Ferlin, Nika Ivančić, Ugo Korani i Katica Šubarić

| Autor: Glas Istre
Matija Ferlin (Snimio Davor Pongračić / Cropix)

Matija Ferlin (Snimio Davor Pongračić / Cropix)


U zagrebačkom HNK-u održana je svečana, 30. dodjela Nagrada hrvatskoga glumišta i to za najbolja umjetnička ostvarenja iz područja dramske, radijske i televizijske umjetnosti, opere te plesne umjetnosti.

Istarski umjetnici ovjenčani su brojnim nagradama - Matija Ferlin dobio je nagradu za najbolju predstavu u cjelini za "Sad sam Matthaus", kao i nagradu za najbolju mušku plesnu izvedbu.

Za mlade umjetnike dobili Nika Ivančić i Ugo Korani - Puljanka Nika Ivančić nagrađena je tako u kategoriji drame, za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina - za ulogu Anite u predstavi "Bog masakra" Yasmine Reza u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i za uloge u predstavi "Realisti" Jure Karasa u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Puljanin Ugo Korani nagrađen je za uloge Dmitrija Fjodoroviča Karamazova i Kartašova u predstavi "Braća Karamazovi" prema romanima F. M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Katica Šubarić, glumica Teatra Fort Forno iz Bala osvojila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade - za ulogu Korine u predstavi "Gidionov čvor" Johnne Adams u režiji Roberta Raponje i produkciji Teatra Fort Forno iz Bala.

Iako su nominirani, Mauriciu Ferlinu i Mariji Kuhar Šoša, izmaknula je nagrada.

Najboljom predstavom proglašena je Drama "55 kvadrata" HNK Split, najboljim redateljem Bobo Jelčić, iako je on odbio primiti nagradu s obećanjem da objašnjenje slijedi.

Žiri je najboljom glumicom proglasio Dajanu Čuljak za ulogu Rože u "Svoga tela gospodar", a najboljim glumcem Damira Lončara za ulogu Tita Merelija u "Ludnici s tenorima".

Nagrade za životno djelo Vlasti Knezović i Maji Bezjak

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja drame uručena je dramskoj umjetnici Vlasti Knezović, a iz područja baleta primabalerini Maji Bezjak.

Vlasta Knezović je rekla da se veseli nagradi, posebno zato što dolazi od struke.

- Uvijek sam bila bliža publici i publika me je voljela. A sada osjećam da me i struka voli, izjavila je glumica Knezović.

Balerina Maja Bezjak rekla je da joj ova nagrada mnogo znači, a također i baletnoj umjetnosti Hrvatske.

- Nakon 12 godina, ja sam jedina koja sam dobila tu nagradu. Naš vijek je vrlo kratak. On prestaje negdje kada izađeš s pozornice, međutim, ja sam i danas aktivna. Pišem i pratim baletnu umjetnost. Očito me to drži, izjavila je.

U HNK-u su se okupili nominirani u svih 25 kategorija i žiri. Nakon dvije pandemijske godine ova će dodjela Nagrada hrvatskog glumišta zasjati u punom sjaju, rekla je za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Maja Njirjak.

Podsjetila je da je 24. studeni dan kada je 1860., prema uputama Dimitrija Demetra, glumac Vilim Lesić objavio: "Da će se od sutrašnjeg dana na hrvatskim pozornicama govoriti - samo hrvatski jezik!''. Ova je nagrada u čast te odluke utemeljena prije točno 30 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini