HRVATSKI I STRANI UMJETNICI

Vodnjanska Apoteka u projektu MoRE NEREALIZIRANI PROJEKTI ANTUNA MOTIKE OŽIVJELI U MEĐUNARODNOM MUZEJU

| Autor: Zoran ANGELESKI

Svoj najznačajniji iskorak iz slikarskog polja Motika je oblikovao eksperimentima s projekcijama, realizirajući ih pomoću različitih projektora, pripremajući za potrebe projekcija specifične folije na koje je aplicirao kukce, herbarij, pigmente, smolu, sve kako bi pri njihovu povećanju tijekom projekcije dobio začuđujuće rezultate, kinetičke refleksije oblika, boje i svjetla, apstraktnih kolorističkih oblika u pokretu, kaže Branka Benčić, kustosica vodnjanske Apoteke

Uoči skorog otvaranja, vodnjanski prostor za suvremenu umjetnost Apoteka uključio se u mrežni projekt talijanskog muzeja odbijenih i nerealiziranih projekata MoRE (Museum of refused and unrealized projects).

Kao projekt Sveučilišta u Parmi i suradnika pri istraživačkom studijskom centru i arhivu CSAC - Centro Studi e Archivio Communicazione, posrijedi je digitalni muzej koji prikuplja, digitalizira, arhivira, izlaže on-line, kontekstualizira i interpretira nerealizirane i odbijene umjetničke projekte 20. i 21. stoljeća, čineći ih dostupnima i vidljivima široj publici na mrežnim stranicama te gostujući u fizičkim galerijskim ili muzejskom prostorima.

foto

Projekcije Motikinih radova

Početkom travnja zbirka je ažurirana novim "akvizicijama", prijedlozima koje su priredili pozvani međunarodni kustosi, a pulska povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić na poziv talijanskih kolega izradila je vizualni i tekstualan prilog usmjeren na kontekstualizaciju i širenje znanja o nerealiziranim projektima Antuna Motike

- Radi se o jedinstvenim eksperimentima sa svjetlom, skicama koje pronalazimo u malo poznatoj dokumentaciji iz Motikinih bilježnica koje se nalaze u Zbirci umjetnina Grada Pule i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Svoj najznačajniji iskorak iz slikarskog polja Antun Motika oblikovao je upravo različitim eksperimentima s projekcijama, kao specifičnim pristupom 'proširenim medijima' od sredine šezdesetih godina, pojašnjava Branka Benčić, dodajući da je Motika svoje projekcije realizirao uz pomoć različitih projektora (dijaprojektora, dijaskopa, episkopa), pripremajući za potrebe projekcija specifične transparentne folije na koje je aplicirao materijale različitog podrijetla, organske i anorganske, kukce, biljke poput herbarija, zatim pigmente, smolu, sve kako bi pri njihovu povećanju tijekom projekcije dobio začuđujuće rezultate, kinetičke refleksije oblika, boje i svjetla, apstraktnih kolorističkih oblika u pokretu.

foto

Povjesničarka umjetnosti Branka Benčić oživjela jedinstvene Motikine eksperimentima sa svjetlom

Još uvijek nedovoljno istražen i prezentiran, ovaj dio opusa Antuna Motike predstavljao je polazište i središte interesa izložbe "Projekcije", kustosica Branke Benčić i Sabine Salamon u riječkom MMSU Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (2017.), a koja je prošle godine gostovala u Gradskoj galeriji Pula - Galeriji Antun Motika.

Projekt MoRE postavlja pitanje umjetničke produkcije, različitih razloga koji se nalaze u pozadini nerealiziranih projekata, afirmira umjetničku ideju i konceptualne prakse, a neuspjeh izvlači iz zaborava, kako bi se upisala povijest umjetnosti neizvedenih nevidljivih projekata.

U sastavu umjetničkih projekata MoRE muzeja zastupljeni su međunarodni i hrvatski umjetnici - Jeremy Deller, Ugo La Pietra, Maria Adele del Vecchio, Regina Jose Galindo, Erwin Wurm, te hrvatski umjetnici Julije Knifer, Ivan Kožarić, Tomislav Gotovac, Vlado Martek, David Maljković, Mangelos, Josip Vaništa, Marijan Jevšovar…, a zbirka se, kao i u slučaju Motike, obogaćuje novim akvizicijama. Dokumentacija o nerealiziranim projektima Antuna Motike dostupna je na poveznici http://www.moremuseum.org/omeka/items/show/160N. Branka Benčić ističe da se nadaju da će MoRE Museum moći uskoro ugostiti i u vodnjanskoj Apoteci.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini