IZLOŽBA FABRIKE FOTOGRAFA IZ BEOGRADA

SKUC: Fotografija kao terapija

| Autor: Mladen RADIĆ

Beogradska Fabrika fotografa već treći put se predstavlja u Puli, u galeriji Srpskog kulturnog centra, a njihova retrospektivna izložba "Made in Fabrika fotografa" otvorena je preksinoć.

Ova izložba, odnosno izložbe krenule su 27. rujna u Beogradu, a kako svake godine slave rođendan to se pretvorilo u Dane Fabrike fotografa u listopadu, no ove godine su poranili, te su se predstavili na više mjesta u Beogradu. Šest izložbi tako se održalo u Beogradu i jedna u Podgorici, tako da je Pula osma stanica na njihovom putu.

Brojni radovi, približno njih stotinjak, pokazuju što su polaznici Fabrike fotografa napravili ove godine. Ima ovdje fotografija s putovanja iz Izraela, Norveške, Švedske, Grčke, Sarajeva, Austrije, Španjolske, ali i Zlatibora. Ima dosta portreta, ali i pejzaža, ulične fotografije itd. Kako kaže mentorica i kustosica izložbe Aleksandra Popović, svaki autor je drugačiji, no sve su to amateri koji su prve fotografske korake napravili kod nje u Fabrici, najmlađa polaznica imala tri godine kada je počela, a najstariji 78.

- Uglavnom su to ljudi koji imaju zanimanja, kada govorimo o starijima, to su i liječnici, bankari i profesori, kaže Popović. Njih u Fabriku fotografa vuče dakako sama fotografija kao klasičan bijeg od svega, od situacije u kojoj žive. "Oni kaže da dolaze na terapiju, a ne na satove fotografije", objašnjava Popović koja je izložbu otvorila uz Milana Rašulu iz SKC-a i Milicu Prodanović, jedne od polaznica škole. "Pula je i vaš grad, nadam se da ćete dolaziti", kazao je Rašula prilikom otvorenja.

Predstavili su se Tijana Manić, Siniša Dejanović, Bisera Aleksić, Marija Trkulja, Vesna Vasivić, Božena Pavasović, Mira Đurišić, Marija Torbić, Nandor Forai, Lela Tomin, Tatjana Damjanović, Ivana Vasić, Milica Prodanović, Aleksandra Ilić, Jasmina Vranjković, Marina Tomović, Mirjana Zorić, Marko Stojančović, Bojana Hrecešin, Ana Đorđević, Vera Petrović, Jasna Babić, Vuk Amidžić, Suzana Savković, Jelena Tupenarac, Veljko Ilić i Marija Stanković.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini