Izložba finalista dostupna na web-stranicama

ROVINJ PHOTODAYS FESTIVAL: Grand Prix Patricku Bienertu za "Clothing Trade"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Jedna od fotografija Patricka Bienerta

Predsjednik žirija, Hrvoje Slovenc, istaknuo je kako serija Patricka Bienarta odstupa od konvencija modne fotografije te usvaja konvencije socijalne dokumentarne fotografije

Obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i svijetu, ovogodišnji Rovinj Photodays festival nije se održao u planiranom terminu. Unatoč promijenjenim planovima, izložba finalista dostupna je na web-stanicama festivala, a proglašen je i ovogodišnji Grand Prix.

Samostalna izložba

Ovogodišnji žiri, koji su činili Hrvoje Slovenc, Bruna Kazinoti, Una Popović i Sabina Salamon, dodijelio je Grand Prix festivala Patricku Bienertu za seriju "Clothing Trade" s kojom je osvojio prvo mjesto u kategoriji Moda. Patrick Bienert, profesionalni fotograf iz Njemačke, na ovogodišnjem festivalu osvojio je i prvo mjesto u kategoriji Portreta.

Osvajanje ove nagrade za Patricka znači novu samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2021. s pripadajućom pratećom publikacijom te novčanu nagradu festivala u iznosu od 2.000 eura. Predsjednik žirija, Hrvoje Slovenc, istaknuo je kako serija Patricka Bienarta, "Trgovina odjećom", odstupa od konvencija modne fotografije te usvaja konvencije socijalne dokumentarne fotografije.

- Prema njegovim riječima, gotovo polovica sve odjeće koja se prodaje u Tunisu je rabljena. Trajni učinak takvog masovnog uvoza je dvosložan. S jedne strane, tekstilna industrija Tunisa snažno je pogođena jeftinom uvoznom robom, što uzrokuje pad domaće proizvodnje. S druge strane, praksa recikliranja odjeće široko se smatra odgovornim, ekološki prihvatljivim naporom.

Globalna ekologija

Zemlje potiču ovu trgovinu kako bi održale vlastitu odjevnu industriju živom i uspješnom, ali ciklus promicanja odgovornog života uz istovremeno podržavanje nezasitne potrošnje rezultira paradoksom, složenom vezom između stranog uvoza te lokalne i globalne ekologije, napominje Slovenc.

Sljedeći natječaj Rovinj Photodays bit će raspisan u prosincu ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini