GALERIJA FONTICUS: IZLOŽBA ROKA KVATERNIKA

RITUALI IZA HORIZONTA: Značajke drugačijih prostora u našem vremenu

Rok Kvaternik, koji je s nekoliko projekata vezan za Grožnjan i aktivnosti Grada umjetnika, u galeriji Fonticus predstavio se fotografskim projektom pod nazivom "Rituali iza horizonta". Riječ je o nizu fotografija nastalih tijekom njegovih mnogobrojnih putovanja širom svijeta, najčešće iz dalekih, egzotičnih zemalja. Kolekcija izloženih radova pripada kvalitetnoj dokumentarnoj fotografiji, uz visoke kreativne domete

| Autor: Luka JELAVIĆ


U galeriji Fonticus postavljena je samostalna izložba fotografija slovenskog izdavača, ljubitelja umjetnosti i svjetskog putnika Roka Kvaternika, koji je s nekoliko projekata vezan za Grožnjan i aktivnosti Grada umjetnika. Ovom prigodom posjetiteljima galerije predstavio se fotografskim projektom pod nazivom "Rituali iza horizonta", nizom fotografija nastalih tijekom njegovih mnogobrojnih putovanja širom svijeta, najčešće iz dalekih, egzotičnih zemalja. Kolekcija izloženih radova pripada kvalitetnoj dokumentarnoj fotografiji, uz visoke kreativne domete.

Začudna konstelacija aktera ili motiva

- Obilazeći postav, uočavamo da je nerijetko prisutan Bresonov princip: jednostavan, na prvi pogled neambiciozan kadar, u kojem se događa začudna konstelacija aktera ili motiva. Rok Kvaternik to naglašava izuzimanjem kolora i kadriranjem atmosfere koja odiše arhaičnim. Pred nama su realističke situacije, ali poruka značenja nikada nije izgovorena sasvim do kraja. Promatraču je ostavljeno da u svojoj mašti definira osobni nivo doživljaja ili smisla. Čvrsta kompozicija, solidno uvećanje, bitne su karakteristike izložbenog projekta. Svaki rad zadovoljava kolorističke ili tonske gradacije, kompozicijske, a k tome i sadržajne, dakle, sve likovne zahtjeve.

Prolazeći galerijom, suočavajući se s radovima, postajemo svjedoci priče o različitosti. Kao što su se autora, situacije, likovi ljudi i životinja ili pejzaži dojmili, i nas mogu iznenaditi ili zamisliti. Predstavljene su značajke drugačijih prostora u istom, našem vremenu. Autor to inicira na razmeđu realnosti i alegorije. Ovo nije samo izložba portreta ili pejzaža. Pred nama je kolekcija atmosfera zabilježenih fotografskim načinom. Autor podastire kolekciju bilješki svjetlom koje djeluju čisto, gotovo kao da su snimljene u studijskim uvjetima. Iako tehnika oblikovanja ne ograničava status djela, postavlja se pitanje što je to umjetnička, a što dokumentarna fotografija, predstavio je ukratko izložen projekt kustos izložbe Eugen Borkovsky.

Impresivne crno-bijele fotografije

Predstavljajući rijetke i drugačije scene, Rok Kvaternik indirektno propituje recentni povijesni trenutak, dovodeći u sumnju institucionaliziranu organiziranost i konvencije današnjice gdje materijalno nadjačava instinktivno. Bilježeći i nudeći scene autentičnosti, autor potiče promatrača da se prisjeti kako postoje i drugi načini i oblici života na planetu. Na radovima su zabilježeni trenutci, neki izrezani iz aktivnosti, a neki nude bilješke tijeka vremena. Negdje je u žiži odnos aktera, negdje prevladava ritam događanja, a ponegdje prvi dojam zauzimaju tonovi, zapravo rasteri ili kontrasti detalja. Većina radova je čitka, razaznaje se prikazana situacija. Tek nekoliko njih predstavlja scene kojima je teže odgonetnuti sadržaj.

Bilježenje kamerom bez uljepšavanja

- Rok progovara o drugačijosti, tijeku, vremenu, mijeni. To se odnosi i na motive ljudi, životinja ili pejzaža. Autor ima rafinirano čulo vida, izoštreno oko za primjećivanje. On se ponekad predaje slučajnosti vizure, a ponekad kao da je u lovu na kadrove. Kamera bilježi situaciju bez uljepšavanja. Sva scenografija i kostimografija prikazana je realno, ali majstorski izabrana kako bi postala znak. Ponekad se čini da određena pozadina ne odgovara stanju motiva, ali apostrofira ono što autor želi izgovoriti: bilješku trenutka. Postaje nam jasno da nas autor svakim radom želi obasuti momentima svojevrsnog propitivanja za koje mu služe dokumentaristički određene scene. Uložena energija putovanja rezultira nadprosječnim zapažanjima, zaključio je Borkovsky.

Rok Kvaternik je osnivač izdavačke kuće Rokus, sada je direktor njemačke izdavačke kuće Klett za istočnu Europu i Baltik, sa sjedištem u Beogradu. Počeo je vrlo mlad (sa 17 godina) s izdavanjem udžbenika, a 1991. godine osnovao je izdavačku kuću koja se razvila u najvećeg izdavača udžbenika u Sloveniji. Više od desetljeća kasnije, njegov se tim pridružio Ernstu Klettu Verlagu, najvećem njemačkom izdavaču udžbenika sa sjedištem u Stuttgartu, koji je danas i najveći europski izdavač udžbenika. Svojom inovativnošću i poduzetničkim vještinama Rok dokazuje da se tradicionalno tiskano obrazovno izdavaštvo može razviti u potpuno digitalne ili mješovite proizvode koji služe potrebama suvremenog učitelja.

Dokumentarizam

U privatnom životu Rok Kvaternik je strastveni putnik i štovatelj egzotičnih kultura, ljubitelj umjetnosti, violinist, bloger o restoranima, fotograf amater, ronilac… Živi, kako kaže, najviše u avionu, između Beograda, Ljubljane i Istre. U Grožnjanu je prije tri godine pokrenuo svojevrsnu koloniju likovnih umjetnika s područja cijele nekadašnje Jugoslavije pod nazivom Fecit.

Otvaranje izložbe izvrsnih fotografija Roka Kvaternika pozdravio je i grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, dok se autor zahvalio na mogućnosti da izlaže u Gradskoj galeriji Fonticus, a ovom je izložbom obilježio i svoj 50. rođendan. Nakon otvaranja i razgledanja zanimljivih fotografija Roka Kvaternika, sve posjetitelje na terasi Belvedere zabavljali su uvijek rado slušani Gustafi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of