IZLOŽBA U GALERIJI KUPOLA

PULSKI ILUSTRATOR: "Sinteza" Manuela Šumberca u Zagrebu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA, Hina

Višestruko nagrađivani autor u zagrebačkoj galeriji izlaže u sklopu programa posvećenog hrvatskim ilustratorima.

Izložba "Sinteza" ilustratora Manuela Šumberca iz Pule otvara se u četvrtak u Galeriji Kupola zagrebačke Gradske knjižnice, u okviru programa posvećenog hrvatskim ilustratorima.

Impresivna biografija

Manuel Šumberac nagrađivani je i svestrani autor. Rođen je 1988. godine u Puli. Magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno djeluje na području animiranog filma i ilustracije. Autor je animiranih filmova, glazbenih videospotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga.

Za svoj je rad Manuel Šumberac je višestruko nagrađivan: dobitnik je Nagrade "Grigor Vitez" za ilustracije za stariju dob djece za slikovnicu "Jura i kuckalo protiv dosade"; kao glavni animator na filmu "Guliver" autora Zdenka Bašića osvaja Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma te posebno priznanje na Libertas filmskom festivalu u Dubrovniku; za svoj animirani film "Escargot" (2010.) osvojio je drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders.

Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin osvojio je dvaput – 2010. za Gibbonijev videospot "Žeđam" i 2012. za likovno oblikovanje albuma "Svijet glamura" Hladnog piva. Za animirani glazbeni videobroj "Your Irresistible Smile" 2012. osvojio je Golden Bra Award za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; Zlatnu ribicu Neuma osvojio je 2014. za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu. Zajedno sa Zdenkom Bašićem ilustrirao slikovnice "Pinokio", "Snjeguljica", priče Edgara Allana Poea "Steampunk: Poe" i poznati roman o Frankensteinu "Steampunk: Mary Shelly's Frankenstein". Također je ilustrirao i brojne naslovnice za mnoge izdavače u različitim zemljama svijeta. Bio je glavni animator na animiranim filmovima Zdenka Bašića "Guliver" i "Industrija Livija Rajha". Autor je i kratkih animiranih filmova: "Escargot", "U sjeni", "Clockwork Heart" i "Vesla".

Prepoznatljiv prostor

Na izložbi u Galeriji Kupola Manuel Šumberac predstavit će se radovima okupljenima pod imenom "Sinteza", pojmom koji se koristi u raznim područjima, svakodnevnom životu, kemiji ili filozofiji, za definiranje sastavljanja pojedinačnih dijelova u jedinstvenu cjelinu, a što on kreativno propituje svojim ilustracijama.

Program predstavljanja hrvatskih ilustratora započeo je u Galeriji Kupola početkom 2016. godine u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, čime je zagrebačka Gradska knjižnica obogatila svoj izlagački program izravno povezan s knjigom.

Dosad su ondje izlagali, među ostalima, Andrea Petrlik Huseinović, Ana Kadoić, Zdenko Bašić, Ana Đokić, Ivana Guljašević Kuman, Saša Jantolek. Gradska knjižnica ovim programom nastoji stvoriti prepoznatljivi prostor u Zagrebu za izlaganje ilustratora, umrežiti ilustratore, umjetnike i sve vezane uz dječju knjigu s ciljanom publikom te upoznati publiku s originalnim djelima koja se imaju priliku vidjeti samo u tiskanim knjigama.

Izložba Manuela Šumberca može se razgledati do 27. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom