PARIZ

Predstavlja se rad poznatog hrvatskog umjetnika: SLIKE, PJESME I FILMOVI VLADE KRISTLA PRVI PUT PRED FRANCUSKOM PUBLIKOM

| Autor: Mladen RADIĆ


U suradnji s novigradskim Muzejom Lapidarium, a na inicijativu AMCA-Pariz, tri tematski povezane cjeline otvaraju i zatvaraju programe pod naslovom "Vlado Kristl: Madeleine, Madeleine" od 14. do 29. veljače u pariškoj Galerie Cité internationale des Arts. Dio je to programa kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije. Među kustosicama programa su Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium i Branka Benčić, nezavisna kustosica iz Pule

U sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, u Francuskoj se prvi put predstavlja slikar, pjesnik i filmaš Vlado Kristl (1932. - 2004.), jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. Na inicijativu AMCA-Pariz i u suradnji s novigradskim Muzejom Lapidarium, tri tematski povezane cjeline otvaraju i zatvaraju programe pod naslovom "Vlado Kristl: Madeleine, Madeleine" od 14. do 29. veljače u Galerie Cité internationale des Arts.

Premijerna predstavljanja

Svečano otvorenje održat će se u četvrtak, 13. veljače u 18.30 sati. Izložba, koja će biti popraćena audiovizualnim zapisima, dvojezičnim katalogom i prijevodima dviju Kristlovih pjesama nastalih u Fanjeauxu, predstavit će više od 60 djela (izbor slika, crteža, grafika, filmova, poezije) Vlade Kristla. Djela su posuđena iz privatne zbirke, od kojih će velika većina biti premijerno prikazana u Francuskoj. U sklopu izložbe, u petak 28. veljače u 17.30 sati prikazat će se film "Vlado Kristl – Ich bin ein Mensch-Versuch" uz prisutnost i predavanje redateljice filma Johanne Pauline Maier. Kustosica izložbe je Jerica Ziherl, ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium.

Vlado Kristl

U četvrtak 20. veljače u 19 sati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Francuskoj održat će se predstavljanje zbirke poezije Vlade Kristla po izboru akademika Tonka Maroevića, u prijevodu na francuski jezik Martine Kramer i nakladnika izdavačke kuće L'Ollave. O pjesnikovoj poeziji govorit će Anamarija Habjan.

Filmski program na rasporedu je u ponedjeljak 2. ožujka 2020., u 19 sati u Auditoriumu GI Goethe-Instituta. Uz moderiranje Branke Benčić, kustosice programa, obuhvaćeni su animirani i kratki igrani filmovi koje je Kristl snimio u Zagrebu te eksperimentalni i igrani filmovi snimljeni u Njemačkoj. Pored Branke Benčić, o autorovom filmskom opusu govorit će Chris Dercon, ravnatelj pariškog Grand Palaisa.

Cijenjen i omiljen

Rođen u Zagrebu 1923., Vlado Kristl karijeru započinje u 1950-im, pa uz umjetnike Grupe EXAT 51 uvodi geometrijsku apstrakciju suprotstavljajući se socrealističkoj umjetnosti jugoslavenskih kulturnih prostora, nastavlja slikati u duhu informela i objavljuje pjesničke zbirke. U 1960-im postaje članom Zagrebačke škole crtanog filma, u sklopu koje nastaju njegovi antologijski kratki animirani filmovi.

Veliki uspjeh animiranog filma "Don Kihot" donio je autoru svjetsku slavu. Ali, kada je cenzura sasjekla njegov kratki igrani film "General i resni človek" i kada je uvidio koliko je neshvaćen u svojoj umjetnosti, Kristl, nespreman na kompromise, napušta 1963. godine Jugoslaviju te živi u Njemačkoj i Francuskoj.

U Njemačkoj su ga smatrali "genijem mladog njemačkog filma", a njegov opus broji više od 30-ak animiranih, eksperimentalnih i igranih filmova. Bio je cijenjen u filmskim i anarhističkim krugovima, ali i omiljen među studentima Visoke škole za vizualne umjetnosti (HFBK) u Hamburgu, na kojoj je predavao od 1979. do 1996.

Vlado Kristl "Du Film Arme Leute", Schamoni Film&Medien

Na njemačkom je pisao poeziju i prozu, izdanja u vlastitoj nakladi ili izdanja njegovih vjernih izdavača. Od 1965. vraća se crtežu i slici te dosljednom upornošću stvara štafelajna ulja na platnu gotovo do kraja svog života. Prepoznatljiv jezik Vlade Kristla istovremeno je klasičan i avangardan, intrigantan i provokativan, lucidan i humorističan, slobodan i zatomljen. Kirstl je umro u Münchenu 2004.

Program "Vlado Kristl – Madeleine, Madeleine" realiziran je u organizaciji AMCA-Paris, Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzeja Lapidarium, Novigrad. Dizajn vizualnog identiteta potpisuje Đanino Božić. Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Novigrada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini