GrisiaYOUTH 2019.

Pobijedio video uradak "TWO WAYS OF SLICING THE ONION" LAURE BARIĆ

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Mirta Boban "Lutke" (u kutu prvonagrađeni video "Two ways of slicing the onion")

Drugoplasirana je animacija autorice Laure Martinčić, koja je time stekla pravo na samostalnu izložbu slijedeće godine u crkvi svetog Tome

Ona je inovativna, zabavna te istovremeno poučna i otkačena. Privlači publiku novim medijima kao i zanimljivim načinima njihovog predstavljanja. Riječ je naravno, o izložbi "GrisiaYOUTH", koju su prije četiri godine, osmislili mladi umjetnici na način da, uz slike i poneku skulpturu (koje su ranijih desetljeća bile zaštitni znak Grisie), predstave nove medije i načine autorskog izražavanja. Prvenstveno, GrisiaYOUTH kako i samo ime kaže, obraća se publici sklonoj suvremenim izričajima koja je ove godine, i tijekom svoje četvrte edicije imala priliku vidjeti/doživjeti dvanaest radova od jedanaest autora.

Prvu nagradu po ocijeni stručnog žirija u sastavu Bojan Mucko i Roberta Weissmann Nagy, osvojila je autorica Laura Barić, s videom pod nazivom "Two ways of slicing the onion" koji je autorici osigurao novčanu nagradu od četiri tisuće kuna. Drugu nagradu, osvojila je također Laura, ali ovog puta Martinović, također za video animaciju "Lost -faund".

Inače, dodajmo i da je sama animacija ove godine uz film i skulpture bila najzastupljeniji novi mediji na GrisiaYOUTH, koju su i ovog puta vješto i maštovito organizirali članovi Udruge za razvoj kreativnih industrija Faro11 iz Rovinja, a podržali Grad i njegova turistička zajednica te Muzej Rovinj.

Dodajmo i kako su pažnju posjetitelja privukla i ostala zanimljiva događanja- atraktivni nastup energične Barbare Munjas, koja se predstavila s pjesmama sa svog albuma "Calliography", film riječke autorice Katarine Barišić pod nazivom "Glavno jelo" te performance Nikoline Butorac "Dinamika svijesti". Potonja je performansica tražila i dobila četrdeset kilograma zemlje u koju je utisnula mikrofon, sagnula se četveronoške i glasom, nalik na mijaukanje ukazivala da je Zemlja u opasnosti te da je krajnje vrijeme da promijenimo svijest i pomognemo joj kako bi zajedno opstali. U ovom je performansu sudjelovala i zainteresirana publika. Možda i najupotrebljivanija od strane publike, bila je gostujuća instalacija Festivala Vizualia, s velikim platnom s pulskom Arenom u pozadini te simpatičnim likovima u koje je publika uguravala glavu i fotkala se za uspomenu i za još jedan podsjetnik na uspješnu GrisiaYOUTJ izložbu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum