NAJNOVIJEGALERIJA STUDENTSKI

OTVORENA IZLOŽBA RINA BANKA: Umjetnička skulptura naseljena pčelama

| Autor: Mladen RADIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

Ovo je već šesta izložba u ovoj najposjećenijoj galeriji u gradu, kako je podsjetio ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina koji je napomenuo da je ovo prvi put da u ovom prostoru imaju fotografiju, video, skulpturu i zvuk

U galeriji Studentski preksinoć je otvorena izložba mladog pulskog kipara Rina Banka "Naseljena skulptura", a naslov upućuje na skulpturu koja je naseljena ni više ni manje nego pčelama. Ta skulptura, njena izrada i njeno naseljevanje pčelama prikazana je kroz izložbu koja pokazuje kako zanimljivo može biti kada se umjetnost spoji s nekom drugom granom djelovanja, u ovom slučaju pčelarstvom.

Zatvoreni prostor

Ovo je već šesta izložba u ovoj najposjećenijoj galeriji u gradu, kako je podsjetio ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina koji je napomenuo da je ovo prvi put da u ovom prostoru imaju fotografiju, video, skulpturu i zvuk.

Kako je rekla profesorica Sanja Simeunović Bajec, Bankove skulpture su prvi put iz prirode prenesene u zatvoreni prostor i njegov prvotni smisao bio je ne da daje smisao samo vanjštini skulpture, nego i njenoj unutrašnjosti. Kako kaže, taj cijeli njegov koncept je vrlo promišljen, studiozan. Banko je to dugo vremena radio, upustio se u istraživanje koje se može vidjeti i na videu, na kojem je prikazana i izrada kalupa u 12 dijelova koje je poslije izlio u keramici. U unutrašnjosti skulpture stvorile su se neke nove forme za koje Simeunović Bajec očekuje da će dalje utjecati na njegov rad na što je ponosna kao njegova bivša profesorica te očekuje da će njegov opus ostaviti traga na hrvatskom kiparstvu i šire, što je napisala u deplijanu koji je dizajnirao Denis Sardoz.

Feedback

- Izlažem cijeli ciklus koji sam radio godinu i pol. Početna ideja bila je kako naseliti skulpturu. Nesvjesno u tom nekom procesu bavio sam se s nutrinom skulpture koja me zanimala, a nije da se toliko često istražuje u klasičnoj umjetnosti. Godinu i pol dana nisam znao hoće li pčele prihvatiti taj prostor, hoće li imati problema sa samim ambijentom. Morao sam paziti na puno konstruktivnih elemenata, na kišu, sintetičke mirise itd. Kada sam dobio taj feedback od pčela, kada su počele graditi u njemu i prihvatile taj prostor, počele su se prilagođavati mojoj skulpturi, ne mogu opisati koliko sam bio sretan da je sve to uspjelo, ispričao je Banko koji otprije ima znanja o pčelarstvu. Kaže da ljudi stavljaju pčele u kutije koje su pravokutne kocke, a on je htio napraviti nešto drugačije.

- Pčele su jako zanimljive, ima cijelo područje za istraživanje koje je beskrajno, kaže Banko koji se zahvalio svima koji su ga podržali.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam