PREDSTAVLJENE GRAFIKE S RADIONICE LINOREZA

OŠTRIM NA MEKO: Grafike u četiri boje s jednom matricom

Iako je radionica linoreza kratko trajala, bila je vrlo produktivna. Od šest polaznika proizašlo je stotinjak autorskih grafičkih otisaka

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Linorez, snimio Andi Bancic

Linorez, snimio Andi Bancic


U foajeu porečkog kazališta predstavljene su grafike nastale na radionici linoreza za djecu i mlade pod nazivom "Oštrim na meko". Naziv radionice ujedno objašnjava tehniku: alat koji se koristi vrlo je oštar naspram mekane i glatke ploče linoleuma.

Osvrćući se na radionički tjedan, voditelj Valter Černeka, akademski umjetnik, rekao je: "Želja mi je bila probuditi interes za jedan stari zanat koji stvara nove vrijednosti i novi svjetonazor u jedno novo vrijeme i za novu publiku. Iako je radionica linoreza kratko trajala, bila je vrlo produktivna. Od šest polaznika proizašlo je stotinjak autorskih grafičkih otisaka. Napravili smo grafike u četiri boje s jednom matricom".

Izložba je zamišljena da se može listati, a osim grafičkih listova izloženi su i početni crteži i matrice, ono što je ostalo od njih. Pojedine grafike dijele autorstvo budući da su nastale preklapanjem različitih matrica. Ova tradicionalna grafička tehnika visokog tiska zahtijevala je puno pažnje i promišljanja unaprijed, a sam proces stvaranja razvija koncentraciju i manualne vještine.

"Kroz likovne umjetnosti daje se oblik i kontekst idejama i željama. U ovoj radionici želje polaznika otkrile su njihove osobne interese kroz boje, forme, odabir slike/kadra ili kompozicijske odnose", rekao je Černeka.

Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koje već drugu godinu organizira likovnu radionicu, naglasila je da je namjera ovakvih radionica demistificirati stvaralački likovni proces i povezati na novi način djecu i mlade s umjetnošću. "Različita dob polaznika pridonijela je atmosferi suradnje i uvažavanja drugoga. Osim novih znanja i lijepog druženja nadam se da će polaznici s radionice ponijeti i kreativne procese koji su potaknuti i vođeni kroz ovu radionicu. Namjera nam je bila upravo to: omogućiti nova znanja i potaknuti interes djece i mladih u našem gradu za likovnu umjetnost i likovno izražavanje".

Izložba je otvorena u foajeu kazališta svakim radnim danom (ponedjeljak-petak) od 9 do 21 sat do kraja srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater