ON LINE OTVOREN ZA JAVNOST

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT: Muzejski fundus i izložbe na čak sedam velikih međunarodnih digitalnih platformi

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
(Hina)

Javnosti je, između ostalog, dostupna 360 View šetnja po Muzeju za umjetnost i obrt, izložbe vjenčanica i satova, europske secesijske baštine, a on line posjetitelji mogu razgledati i više desetaka tisuća digitaliziranih muzejskih predmeta

Jedan od najvećih i najstarijih umjetničkih muzeja u Hrvatskoj, zagrebački Muzej za umjetnost i obrt ne posustaje ni u danima velikog stradanja u potresu i izolacije. Svim nedaćama unatoč, ovaj je muzej svojim posjetiteljima kao i svim ljubiteljima umjetnosti otvorio vrata svoga fundusa i izložbi na čak sedam velikih međunarodnih digitalnih platformi. Riječ je platformama koje su rezultat višegodišnjeg rada Muzeja na digitalizaciji muzejskog sadržaja i gotovo deset godina suradnje na brojnim međunarodnim kulturnim projektima poput Googleovog projekta Arts & Culture, najveće europske internetske kulturne platforme Europeana, međunarodnog projekta digitalizacije europske secesijske baštine Partage plus, digitalizacije muzejskog fundusa Athena Plus, zatim europskog projekta zaštite i promocije secesijske baštine Art Nouveau Danube, projekta Museum with no Frontiers te najnovije digitalne platforme za očuvanje i razmjenu znanja tradicionalnih obrtnika i dizajnera MADE IN.

Virtualna šetnja kroz muzejske zbirke

Tako je zahvaljujući projektu Google Arts & Culture MUO omogućio virtualnu šetnju i otkrivanje   umjetničkih zbirki i muzejskog fundusa na on line platformi https://artsandculture.google.com/. Muzej za umjetnost i obrt prvi je muzej u Hrvatskoj koji se još 2016. godine pridružio velikom međunarodnom Googleovom projektu Google Cultural Institute, u okviru kojeg se razvio Google Arts & Culture te je tako zahvaljujući 360 View pregledniku moguće virtualno razgledati Stalni postav muzeja, a razvijene su i tri digitalne izložbe.

- Osim 360 View preglednika uz pomoć kojeg možete prošetati Muzejom, na poveznici Googleovog projekta "We Wear Culture" odnosno "Nosimo kulturu" u kojem je Muzej za umjetnost i obrt sudjelovao uz bok najvećim svjetskim muzejima, mogu se pogledati dvije virtualne izložbe - izložba vjenčanica "U dobru i zlu" od 1865. godine do suvremenog doba   te izložba "Stoljeće ručnog sata", ističu iz MUO.

Digitalizirani sadržaj

Također napominju i da je jedna od najznačajnijih i vodećih mrežnih platformi za kulturu Europske unije na kojoj je MUO prisutan Europeana - najveća europska internetska kulturna platforma digitaliziranog sadržaja slobodnog za pretraživanje. U okviru Europeane MUO je realizirao dva velika projekta, Athena Plus i Partage Plus.

- U sklopu projekta Athena Plus MUO je Europeani isporučio čak 51.705 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz fundusa muzeja dok je sudjelujući u međunarodnom projektu digitalizacije europske secesijske baštine Partage Plus MUO digitalizirao brojne predmete lijepe i primijenjene umjetnosti, fotografije, razglednice, arhitektonske nacrte i fotografije arhitekture iz razdoblja secesije. Projektom se stvorila baza čak više od 75 000 digitalnih zapisa, uključujući i dvije tisuće 3D modela stručno odabranih predmeta. Hrvatska je ovoj brojci pridonijela 5176 zapisa, te 135 3D modela, ističu iz MUO.

Ovaj je muzej prisutan i na važnoj i poznatoj međunarodnoj platformi Muzej bez granica odnosno Museum With No Frontiers koja predstavlja do sada najveći tematski on line virtualni muzej. U okviru suradnje sa MWNF razvijene su dvije tematske digitalne izložbe, Discover Baroque Art i Discover Carpert Art u kojima se nalaze predmeti europskog baroka i tepisi iz fundusa MUO.

- Posljednja, najnovija platforma i inicijativa MADE IN koja je predstavljena istoimenom izložbom u MUO u veljači ove godine u sklopu obilježavanja 140 obljetnice Muzeja, donosi svojevrstan arhiv razmjene znanja i dijaloga između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera s ciljem očuvanja tradicionalnih obrta.

Linkovi

Radi lakšeg pretraživanja, evo i linkova na bogate sadržaje Muzeja za umjetnost i obrt:

GOOGLE ARTS & CULTURE (https://artsandculture.google.com/);

ATHENA PLUS (http://athena.muo.hr/);

PARTAGE PLUS (http://partage.muo.hr/);

EUROPEANA (https://www.europeana.eu/);

ART NOUVEAU DANUBE (https://www.andanube.eu/);

MUSEUM WITH NO FRONTIERS (http://www.museumwnf.org/);

MADE IN (https://www.madein-platform.com/exhibition)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini