"MONTRAKER"

Međunarodna studentska kiparska škola u Vrsaru: IZ KAMENA IZRANJAJU SKULPTURE

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ


Za studente, koji su do sada u svojim Akademijama samo crtali i stilizirali aktove, "Montraker" je kruna u njihovom radu jer je kamen, koji ne trpi mnogo detalja, takav materijal koji ih uči da budu jednostavni u svom izričaju, kazao je akademski kipar Petar Dolić koji se u školi nalazi u ulozi tehničkog suradnika i savjetima pomaže studentima u kreiranju skulptura

Od otvaranja Međunarodne studentske kiparske škole "Montraker" u Vrsaru, protekao je tek desetak dana, a četiri kamena bloka na kojima rade vrijedne ruke studenata uz pomoć kamenoklesara, već polako poprimaju obris koji će do kraja ovog tjedna, kada škola završava, poprimiti završni izgled i oplemeniti javni prostor Vrsara.

Četiri sudionika

Nitko od tri studentice i jednog studenta koji su akteri ovogodišnjeg "Montrakera" nije se još odlučio za naziv svojih skulptura, ali, kao što nam je rekao akademski kipar Petar Dolić koji se u školi nalazi u ulozi tehničkog suradnika i savjetima pomaže studentima u kreiranju skulptura "to u ovome trenutku nije toliko ni važno, jer je ovogodišnja tema žensko tijelo i svaki student ima vlastiti pristup, od varijante zaobljenih, koje su taktilne pa sve do stiliziranih formi koje su na granici stilizirane geometrijske apstrakcije. Kada skulpture budu gotove i dobiju svoje ime, svatko će u njima moći prepoznati da se tu radi o figurativnoj umjetnosti. Za studente, koji su do sada u svojim Akademijama samo crtali i stilizirali aktove, 'Montraker' je kruna u njihovom radu jer je kamen, koji ne trpi mnogo detalja, takav materijal koji ih uči da budu jednostavni u svom izričaju".

Tijekom novinarskog posjeta "Montrakeru", htjeli smo čuti dojmove onih koji su u centru pažnje 29. izdanja ove kiparske škole, a to su studenti.

Lucija Jelić, koja dolazi sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, kaže: "Ja, kao i svi moji kolege iz Splita, Rijeke i Ljubljane, studiram kiparstvo. Za dolazak u Vrsar izabrao me moj mentor Peruško Bogdanić. Za rad u kamenu imam ponekog iskustva sa Akademije, ali su formati kamena u "Montrakeru!" neusporedivo veći i zahtijevaju više fizičke angažiranosti, što je za mene novo iskustvo koje će mi, sigurna sam, pomoći u mojoj daljnjoj karijeri".

Radoznalost i iskustvo

Erika Močibob, studira kiparstvo u Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i objašnjava: "Moj mentor Želimir Hladnik zaintrigirao me pozivom da dođem na "Montraker", i ja sam pristala. Iskustvo iz ove kiparske škole trebalo bi mi pomoći u dilemi koju trenutno imam: da li postati profesor likovnog odgoja ili kipar, jer su mi manualnost i rad sa rukama koje kiparstvo zahtijeva, nekako bliži mome karakteru."

Nadja Andželović dolazi s Likovne akademije Ljubljana, a njen je mentor Metod Frlic

- Za ovu kiparsku školu čula sam već ranije od moga strica Aleksandera Andželovića koji je i sam kao student 2011. godine bio njen sudionik. To je potaklo moju radoznalost i nisam dvoumila kada me je moj mentor Metod Frlic pozvao u Vrsar. Studiram kiparstvo i rad u istarskom kamenu može mi samo pomoći u mojoj karijeri, kaže Nadja Andželović.

Josip Blažević, s Umjetničke akademije Split, kaže da je u Vrsar došao zahvaljujući odabiru svog mentora Nikole Džaje.

- Na Akademiji mi je zadana tema bila "Akt" i izradio sam malu maketu koja mi ovdje u Vrsaru služi kao podložak za kamenu skulpturu na kojoj radim. Ovo je za mene jedinstveno iskustvo jer će mi pomoći u mojoj profesiji kipara koju sam odabrao, kaže Josip Blažević.

Svi studenti ističu vrlo dobru organizaciju i dobrodošlicu na koju su u Vrsaru naišli, kao i izvanrednu atmosferu koja vlada između studenata, mentora i kamenoklesara tijekom rada škole u starorimskom kamenolomu Montraker u Vrsaru.

Suorganizatori Škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar i Turistička zajednica Općine Vrsar. Od samih početaka u organizaciji Škole pomažu i lokalne tvrtke: Maistra se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena koje studenti obrađuju.Za postavljenje skulptura u javni prostor zaduženo je komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

U subotu svečanost zatvaranja

Svečanost zatvaranja 29. međunarodne studentske kiparske škole "Montraker" bit će u subotu, 14. rujna, s početkom u 18 sati održat će se u vrsarskom kamenolomu Montraker. Povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić predstavit će okupljenima ovogodišnje skulpture koje su izradili studenti sa akademija iz Zagreba, Rijeke, Splita i Ljubljane, a umjetnički direktor Škole Peruško Bogdanić podijelit će studentima diplome.Program će svojim nastupom obogatiti učenice Umjetničke škole Poreč, Područnog odjela Vrsar Lucija Mišetić i Nina Poropat.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum