NOISE AQUARIUM

FOTO / Izložba Victorie Vesne otvorena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre: Umjetnički i znanstveno o zagađenju mora - bukom

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Autorica izložbe Victoria Vesna kazala je da „oceani i mora ne smiju se smatrati ravnim plavim površinama koje služe kao rupe za odbacivanje naših antropogenih ostataka –  budući da u tim istim morima i oceanima živi ogroman broj različitih organizama, koji su pod utjecajem našeg otpada i naše buke

Vrlo zanimljiva izložba otvorena je u utorak navečer u prostorima Posjetiteljskog centra „Herman Potočnik Noordung“ u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. „Noise Aquarium“ posvećena je akustičnom zagađenju mora, odnosno zagađenju bukom, a u sastavu festivala aMORE.

Festival aMORE

- Posebno mi je drago što smo ugostili tako zanimljivu izložbu, vrlo poučnu i za djecu i mlade, i drago mi je što surađujemo s porečkim festivalom aMORE. To je izložba o moru te o potrebi zaštite i očuvanja mora, rekao je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

U ime organizatora Sabina Damiani i Petra Počanić kazale su da je festival aMORE na razne načine ukazivao o važnosti očuvanja mora te da su organizmi iz morskih dubina uvelike pogođeni bukom, uslijed koje nerijetko dolazi i do njihove smrti.

Autorica izložbe Victoria Vesna kazala je da „oceani i mora ne smiju se smatrati ravnim plavim površinama koje služe kao rupe za odbacivanje naših antropogenih ostataka –  budući da u tim istim morima i oceanima živi ogroman broj različitih organizama, koji su pod utjecajem našeg otpada i naše buke. Suvremena literatura i istraživanja demonstrirali su kako različiti izvori buke, kao što su sonari te hidraulično frakturiranje (tzv. 'fracking'), utječu na veće morske životinje, sa šokantnim primjerima nasukanih kitova i delfina. Međutim, gotovo se ništa ne zna o mogućem utjecaju na čudesne mikroskopski male organizme kao što je plankton. Nadalje, tu je i problem prisutnosti mikroplastike koji dodatno komplicira ekološku ravnotežu“.

Victoria Vesna dolazi iz Art Sci Centra, Odjela za dizajn medijskih umjetnosti, sa Sveučilišta u Kaliforniji (Los Angeles).

Kazala je da u svakoj izložbi surađuje i sa znanstvenivima, a „Noise Aquarium“ koristi 3D-skenove ovih mikro-stvorenja koji su dobiveni jedinstvenim znanstvenim tehnikama. Ovaj krajnje raznolik spektar planktona se projicira u veličini kitova, dok istovremeno publika uranja u destruktivnu audio-vizualnu buku. 

- Kao autorica, surađivala sam sa znanstvenicima rzanih struka, od biologa, kemičara, nano-toksikologa i animatora, i sve to poradi podizanja svijesti o prijetnji složenim nevidljivim područjima koja čine samo tkanje našeg kolektivnog postojanja, kazala je Vesna Victoria.

Alfred Vendl (Science Visualization Lab, Odjel digitalne umjetnosti – Sveučilište primijenjenih umjetnosti Beč) govorio je o početku suradnje s Victoriom Vesnom, te o tome kako je svaka prezentacija te problematike drukčija, i o važnosti očuvanja podvodnog svijeta.

Edukativna komponenta

Aleksandra Bel Dajković iz pulskog Aquariuma također je govorila o važnosti toga projekta, te kazala je da će posjetitelji zahvaljujući radovima i malim bazenima moći bolje upoznati podvodni svijet.

Suradnici na izložbi su još i Martina Fröschl (Science Visualization Lab, Odjel digitalne umjetnosti – Sveučilište primijenjenih umjetnost, Beč), 

Paul Geluso (NYU Steinhardt): zvuk; Stephan Handschuh (VetCoreFacility for Research, Sveučilište veterinarske medicine, Beč) i Thomas Schwaha (Odjel za integrativnu zoologiju, Sveučilište Beč) za znanstveno 3D skeniranje.

U ime Istarske županije nazočne je pozdravio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, ističući da se nažalost dan-danas nerijetko zna više o nebitnim starletama nego o morskim organizmima koji su toliko važni.

Victoria Vesna kazala je da je iznimno zadovoljna što je ta izložba upriličena u Puli, jer je vezana za Motovun, gdje je njezina majka kupila još godinama unazad kuću te ovdje često dolazi.

Partneri izložbe su Povijesni i pomorski muzej Istre, Istarska kulturna agencija, Istarska županija – Upravni odjel za turizam, Austrijski kulturni forum Zagreb i Aquarium Pula, uz financijsku pomoć Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Istarskog vodovoda. Izložba se može razgledati do 22. rujna svakodnevno od 9 do 21 sat.

-------------------------------------

O autorici

Dr. sc. Victoria Vesna je medijska umjetnica i profesorica na UCLA Department of Design - Media Arts te direktorica Art-Sci centra pri School of the Arts i California NanoSystems Institute (CNSI). U svojim instalacijama istražuje kako komunikacijske tehnologije utječu na kolektivno ponašanje i kako se percepcije identiteta pomiču s obzirom na znanstvene inovacije. Njen se rad može definirati kao eksperimentalno kreativno istraživanje na sjecištu raznih disciplina i tehnologija. Dugoročno surađuje s skladateljima, nano i neuroznanstvenicima, te evolucijskim biolozima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater