U PIĆANSKOJ GALERIJI

IZLOŽBA IVONE VERBANAC: Tišina je najglasnije i najdublje žalovanje

Nakon pune četiri godine što svojevoljne, što pandemijom uvjetovane odsutnosti s medijske i izlagačke scene, ciklusom 'Tišina' Ivona Verbanac u javnost izlazi s materijaliziranom emocijom opraštanja. Svojevrsni je to nastavak ranijih radova s zajedničkim ishodištem u osobnoj, obiteljskoj genealogiji i tradiciji, kazala je kustosica Sandra Zloić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Rad Ivone Verbanac

Rad Ivone Verbanac


Ivona Verbanac predstavlja se svojim novim ciklusom radova naslovljenim "Tišina" do 29. kolovoza u pićanskoj galeriji svakodnevno od 10 do 18 sati.

"Bol završava tišinom. Tišina je najglasnije i najdublje žalovanje; izostanak vidljivog i čujnog iskazivanja emocija snažna je i nedvosmislena poruka okolini. U tišini, u boli, živimo sami sa sobom i/ili protiv sebe. Nakon pune četiri godine što svojevoljne, što pandemijom uvjetovane odsutnosti s medijske i izlagačke scene, ciklusom 'Tišina' Ivona Verbanac u javnost izlazi s materijaliziranom emocijom opraštanja.

Uloga platna

Svojevrsni je to nastavak ranijih radova s zajedničkim ishodištem u osobnoj, obiteljskoj genealogiji i tradiciji. Simbiozom tehnike primijenjene umjetnosti i domene grafike ostvarena je sinergija neočekivane, no harmonično usklađene umjetničke sinestezije. Bijelim listovima bezdrvnog papira standardnog A4 formata autorica je dodijelila ulogu platna i prionula poslu. Strogu geometrijsku kompoziciju satkanu od ponavljajućih motiva figurativnih elemenata ručno je izvezla bijelim koncem, bianco su bianco, kreirajući reljefni raster s porukom. Sati i sati provedeni u izradi zahtijevaju strpljenje, preciznost i najviši stupanj umne prisutnosti. Terapeutski učinak vezenja (i svih vrsta rukotvorina) u klasičnom smislu poznat je i priznat, a nakon desetljeća nepravednog zapostavljanja iznova se popularizira i pronalazi svoje mjesto među trenutno nužnim oblicima samopomoći", zapisala je za ovu autoricu kustosica izložbe Sandra Zloić.

Foto

Sama je autorica kazala da je proces vezenja bio vrlo zastupljen kroz povijest.

- Žene su radile ručne radove i da bi zaboravile na svoje probleme, a jedna mi je osoba pokazala kako je to radila kada je imala teško životno razdoblje i kazala je da ju je to spasilo da ne poludi. Ja sam, za razliku od njih odabrala papir, što nije toliko učestalo i uobičajeno, ali ima puno posla i bilo mi je vrlo zanimljivo i poticajno, rekla je autorica.

Taktilnost

- Kontekst ideje i ostvarenja ovog intimno-koherentnog ciklusa, ode tišini, satkan je od slojeva procesuiranja i prihvaćanja gubitka voljene osobe, osobne baštine i preusmjeravanja /racionalizacije energije u stvaralački akt. Bez boja, bez kolorističkih amplituda i digresija, redukcijom elemenata forme na čiste i snažne linije autorica je potvrdila svoj prepoznatljiv umjetnički rukopis koji koketira s grafičkim dizajnom. Posebnost ovog ciklusa je i njegova taktilnost, naglašena tekstura koja poziva na (nedopušten) dodir. Površina svakog rada može se promatrati i kao reljef koji pod vršcima prstiju otvara drugu dimenziju, neovisnu i različitu od one obuhvaćene okom promatrača, zaključuje Zloić.

Ivona Verbanac rođena je 1977. godine u Puli. Diplomirana je grafička dizajnerica pri Nuova Accademia di Belle Arti Milano. Bavi se dizajnom, multimedijalnim instalacijama, performansom te radom na brojnim projektima umjetničkog sadržaja.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater