IZLOŽBA UČENIKA ŠKOLE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA IZ ZAGREBA

GALERIJA FONTICUS: Crteži puni znalačkog, maštovitog i nadrealističkog iskaza

| Autor: Luka JELAVIĆ
Glagoljica upletena u mitove - rad Elene Zadravec

Učenici su radili na temu mitova i legendi, a kasnije je tema proširena glagoljicom, pa je dio učenika u svoje radove upleo i slova najstarijeg hrvatskog pisma. Radovi su nastali uglavnom u prošloj školskoj godini, a predstavljene su grafike 60 učenika

U Gradskoj galeriji Fonticus otvorena je vrlo zanimljiva tematska izložba radova učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb. Učenici su radili na temu mitova i legendi, a kasnije je tema proširena glagoljicom, pa je dio učenika u svoje radove upleo i slova najstarijeg hrvatskog pisma. Svojim vrlo zrelim radovima učenici su pokazali izuzetnu maštovitost i dosljednost u grafičkom izražavanju. Radovi su nastali uglavnom u prošloj školskoj godini, a predstavljene su grafike 60 učenika. Neki učenici se pojavljuju sa dva ili više radova.

Najviše grafičkih crteža

Svoje viđenje legendi, mitova i pučkih predaja učenici su iskazali u više likovnih područja, najviše u grafičkim crtežima, ali je bilo je i dizajnerskih radova, linoreza ili dubokog tiska.

O radovima je pozdravljajući učenike i njihove mentore kustos galerije Eugen Borkovsky rekao: "Kada bi sakrili vašu dob, ova bi prezentacija i dalje nosila epitet maštovitog, kreativnog i nadasve zrelog niza radova. Svaki promatrač ostaje iznenađen i zapanjen raznolikošću motiva i individualnim pristupom temi. Svi radovi su izvedeni u tehnici koja u grafici ne dopušta puno nedosljednosti, a radovi odišu svojevrsnim nadrealističkim otklonom, kao da nude bijeg u memoriju koja nosi dramatične, ali logične personifikacije oblika utjelovljenja prirodnih pojava u vrijeme kad su slavenske legende i glagoljica nastale." Borkovsky je također zahvalio učenicima i profesorima na kreativnom radu i sudjelovanju u programu Galerije Fonticus.

Voditelj grafičkog odjela zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Ninoslav Poljan i mentorica Zlatica Kovačićek Poljan zahvalili su na suradnji i na postavljenoj izložbi. Ova je izložba imala svoju promociju u Paneuropskoj uniji u Zagrebu, ali je u galeriji Fonticus izložba proširena novim učeničkim radovima.

Dugogodišnja suradnja

Školi i učenicima su ovom prilikom darovane i dvije knjige. Monografiju o pedeset godina Grožnjana kao Grada umjetnika, u kojoj su i neki radovi bivših učenika te škole, uručio je urednik tog izdanja Eugen Borkovsky, dok je knjigu u izdanju Matice hrvatske "Glagoljski zapisi i natpisi na Bujštini" predao autor fotografija u tom izdanju Slađan Dragojević. Inače, učenici s profesorima su dolazak na izložbu iskoristili za jednodnevni izlet po Istri.

Suradnja Grada umjetnika i ove zagrebačke škole traje dugo, a neki od bivših učenika su u vrijeme oživljavanja Grožnjana došli u taj istarski gradić, u njemu su radili i ostavili traga u umjetničkom dijelu povijesti drevnog Grožnjana.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum