GRAD U IZLOGU

FOTO/GRADSKA LICA I NALIČJA KROZ RAZNE VREMENSKE DIMENZIJE Izložba fotografija s ovogodišnjeg Bloomsdaya može se razgledati do 4. rujna

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Fotografije, pogotovo one crno bijele, tako sugestivno dočaravaju neka minula vremena, onu patinu, ono nešto specifično nerijetko prizivajući i melankoliju, nostalgiju za minulim vremenima

"Fotografija govori više od tisuću riječi" znana je uzrečica, ali ujedno nema i boljeg načina od definiranja fotografije. Posebice one crno-bijele, koje tako sugestivno dočaravaju neka minula vremena, onu patinu, ono nešto specifično nerijetko prizivajući i melankoliju, nostalgiju za minulim vremenima.

Fotografije jednoga grada, kroz razne vremenske dimenzije, uvijek su zanimljive.

Izložba "Grad u izlogu" kojom su predstavljene sve fotografije pristigle na foto-natječaj #kartolinaizpule #pulauprolazu otvorena je nedavno pred pulskom Čitaonicom Kluba umirovljenika.

Na natječaj se prijavilo 29 autora s 81 fotografijom. Fotografije (koje su bile pod šiframa) ocijenila je tročlana komisija iz Foto kluba Pula - Marino Raunić, Antonio Ribić i Miran Burić. Pobjednici su Valter Zanco i Martina Bosich, koji su i prigodno su nagrađeni. Zanco je osvojio prvo i treće mjesto, a Bosich drugo.

Fotonatječaj i izložba dio su programa ovogodišnje manifestacije Bloomsday u Puli 2020. kojim je Gradska knjižnica i čitaonica osmu godinu zaredom podsjetila na lik i djelo irskog pisca Jamesa Joycea.

Fotografije se mogu razgledati do 4. rujna, a budući da je riječ o izlogu, radno vrijeme je non-stop. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Pule.

Evo kako je ocjenjivački sud definirao motivaciju za prvu nagradu.

"Jasno definiran kadar s bajkovitim prikazom vatrometa koji se u punoj ljepoti nadvija nad Arenom obojanom u crvenu boju, boju strasti i neke nove energije, definitivno je najupečatljivija od pristiglih fotografija. Obris grada je jasan, ali gotovo neprimjetan i nenametljiv, kao da se i sam divi blještavilu vatrometa koji je od prolaznog trenutka postao trajan prizor".

Za drugonagrađenu fotografiju Martine Bosich vele: "Pulsko brodogradilište dominantan je motiv kako vizuri grada tako i ove fotografije; nemoguće je ne diviti se velikim halama i dizalicama koje kao da pripadaju svijetu mašte. Čini se kao da je slučajnog prolaznika upravo taj prizor u potpunosti očarao, dok sve drugo ostaje u sjeni, manje bitno. Iako bi zalazak sunca na ovoj fotografiji mogao pozvati na neku drugu simboliku, zlatno-žuti tonovi pričaju neku sasvim drugu priču, onu punu optimizma".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum