Slike koje oblikuje voda

Drevna tehnika u slikama Ismete Sedlovski na izložbi u galeriji MMC-a Grada Umaga

Izložba pod nazivom "Lice vode – Il volto dell'acqua" posjetiteljima nudi upoznavanje rijetke ebru tehnike, a Ismeta Sedlovski najpoznatija je hrvatska slikarica koja godinama koristi tu drevnu tehniku u slikarstvu

| Autor: Luka JELAVIĆ
Mersada Borić i autorica Ismeta Sedlovski

Mersada Borić i autorica Ismeta Sedlovski


U organizaciji Grada Umaga, gradske ustanove Festum i Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine, u galeriji Multimedijalnog centra Grada Umaga otvorena je izložba slika zagrebačke umjetnice Ismete Sedlovski. Izložba pod nazivom "Lice vode – Il volto dell'acqua" posjetiteljima nudi upoznavanje rijetke ebru tehnike, a Ismeta Sedlovski najpoznatija je hrvatska slikarica koja godinama koristi tu drevnu tehniku u slikarstvu.

Posebna umjetnost

Ebru je umjetnost slikanja na površini vode, a tehnika je bazirana na drevnom kineskom bojenju papira. Tehnika ebru kasnije dolazi do Irana, gdje umjetnici počinju koristiti razne druge vrste boja i materijala.

Slična tehnika primjenjivala se u Turskoj, još od 7. stoljeća. Turski majstori bili su toliko dobri u crtanju na vodi da su mogli stvoriti ne samo apstraktne uzorke, već i prilično realistične, složenije kompozicije. Crteži u ovom stilu čak su krasili i završne papire skupih knjiga. Domovinom ebrua smatraju se još Kina, Uzbekistan, Iran, Indija i Pakistan. Tom tehnikom se, raspršivanjem ili kapaljkom, po površini vode nanose raznobojne tinte, a slika se prenosi i stabilizira polaganjem papira na površinu vode s koje se tinte lijepe na papir, tako da sliku oblikuje sama voda.

Neobična tehnika donosi neočekivane rezultateNeobična tehnika donosi neočekivane rezultate

To je sudionicima otvaranja izložbe pojasnila autorica Ismeta Sedlovski, napominjući da je tu tehniku naučila i usavršavala u Turskoj. U Hrvatskoj je priredila niz samostalnih izložbi i održala više javnih radionica prenoseći tajne ebru slikarstva čija specifična priroda nudi mogućnost stvaralaštva bez izvjesnog i kontroliranog ishoda.

- Kako su boje prirodne i različitog porijekla, svaka se drugačije ponaša u ovom mediju. Neke se lako prepuštaju miješanju s drugim bojama, a druge se, gotovo s inatom i nevidljivom rukom zaštite, opiru miješanju i samosvojno slijede svoj samotnički put k definitivnoj formi, kao što to čini boja kamena lahor oblikujući savršeni krug u rukama Ismete, usamljene putnice hodočasnice duhovnih izvorišta vjerovjesnika i svetaca zaštićene bijelom maramom duhovne čistoće.

Živi svijet

Svojim pionirskim djelom u nas, Ismeta Sedlovski nas uvodi u dinamičan i živi svijet ove drevne umjetničke tradicije prožete stvaralačkom radošću i duhovnim iskustvom, zapisao je u katalogu izložbe zagrebački arhitekt i publicist Senad Nanić.

Umjetnicu su prigodom otvaranja izložbe pozdravili predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine – Umag Mersada Borić i umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Izložba u galeriji MMC Umag otvorena je do 15. listopada 2022. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum