IZLOŽBA U GRADSKOJ GALERIJI PULA

DEVET UMJETNICA, DEVET ŽENA - JEDNA UMJETNOST: "Mnogo je manje napora potrebno da se nešto osudi, nego da se o tome promisli"

| Autor: Zoran ANGELESKI


"Ovo je izuzetna izložba devet kvalitetnih autorica srednje i mlađe generacije, devet autorica s devet vrlo intimnih svjedočanstava o vremenima i pojavama koje nas okružuju i o problemima o kojima svi razmišljamo, kazala je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan prilikom preksinoćnjeg otvaranja grupne izložbe u Gradskoj galeriji Pula, naslovljene po citatu Emme Goldman: "Mnogo je manje napora potrebno da se nešto osudi nego da se o tome promisli".

Izražavajući se u različitim medijima - videu, fotografiji, grafici, crtežu na keramici - svoje radove izlažu Iva Horvat, Marina Pekica, Petra Pletikos, Maja Radešić, Gea Rajić, Olja Stipanović (Puležanka s njujorškom adresom), Josipa Škrapić, Ivona Verbanac i Ivana Vojnić Vratarić.

Iva Horvat (Snimio Dejan Štifanić)

Potičući vidljivost žena-autorica na suvremenoj likovnoj sceni, nadahnut uvodni govor održao je Marko Vojnić, koji zajedno s Erosom Čakićem potpisuje koncept izložbe.

- U selekciji radova ispostavilo se da je riječ o devet autorica, devet žena. Ne bi se nitko pitao da je riječ o devet muškaraca. Ovdje izlaže devet suvremenih umjetnica. To jest i jedan politički manifest, pogotovo dok pratimo aktualni kažin koji se događa u Poljskoj (sukobi najnovijih drastičnih ograničenja prava žena na abortus, op. a.). No, nas je zanimala isključivo umjetnost. Ovo nije izložba već poznatih formi feminističkog aktivizma poput Guerrilla Girls ili Barbare Kruger, koje kroz svoje radove govore o emancipaciji žena u društvu i o tome da većina slika izloženih u muzejima i galerijama sakuplja djela muških umjetnika. Ovdje nije o tome riječ. Ovdje je riječ o recentnim vrhunskim radovima ljudi s pulske scene. Ako pratite likovnu djelatnost u Puli, vidjet ćete da se ponavljaju manje-više ista imena, i uvijek se - ako je riječ o grupnim izložbama - dva, tri autora ponavljaju, i to su ti 'velikani pulske umjetnosti'. No, oni su u manjini spram autorica žena. Umjetnice prevladavaju na pulskoj, istarskoj i nacionalnoj sceni pa i šire, a rezultat je da uvijek prevladavaju muška imena. No, ovdje smo stvarno izbjegavali crtu feminističkog aktivizma. Zanimala nas je umjetnost, ali Eros i ja kao profeministi morali smo naglasiti taj moment da smo u svemu tome zajedno i da moramo podržavati jedni drugi, kako bi se postavili na višu razinu djelovanja i umjetnosti i u svakodnevnom življenju, kazao je Vojnić. No, i njega i Čakića moglo bi se osuditi da, eto, dva muškarca daju šansu ženskim autoricama organizirajući ovaj događaj.

Marina Pekica (Snimio Dejan Štifanić)

- Na skliskom smo terenu. Ali ne smijemo zaboraviti jednu važnu stvar: Ne postojimo Mi i Oni. U ovome smo skupa i jedino zajedničkim snagama možemo promijeniti društvene paradigme. Dopustiti da utječemo jedni na druge kroz preodgajanje samih sebe, ističe Marko Vojnić.

Eros Čakić kazao je da se izložba, i zbog korona krize, stvarala i oblikovala gotovo godinu dana. "Jako mi je drago da smo uspjeli dobiti ovakav rezultat. Nismo htjeli da ove autorice prođu ispod radara i bez podrške bar vlastite sredine", naglasio je Čakić.

Olja Stipanović (Snimio Dejan Štifanić)

U središnjem dijelu galerije, uz rad Josipe Škrapić "Maritimus", u kojem se na fragmente prikupljene uz more i prenesene u dijapozitive nadovezuje video o lokalnim vjetrovima i naratorski glas Francija Blaškovića, izdvajamo misao o jugu kao opakom i opasnom vjetru: "pensiri po jugu su dimbuoki; jugo je kreativan, inspirativan umjetnicima".

Izložbu su organizirali Gradska galerija Pula, Udruga Crux, Udruga BukaNoise, Galerija 5kat i Savez udruga Rojc.

Petra Pletikos (Snimio Dejan Štifanić)Eros Čakić (Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of