Večeras otvaranje tripartitne samostalne izložbe

ALTERITETI: Anita Celić Cella, Vlatka Škoro i Igor Taritaš u Galeriji Zuccato

Tri predstavljena rukopisa realizirana u različitim medijima i obilježena drugačijim preokupacijama doimaju se konceptualno udaljeno. Ipak, barem su u jednom ishodištu povezana. U djelima predstavljenih umjetnica i umjetnika ljudska figura javlja se ili kao motiv od sekundarnog značaja ili kao predmet poruge ili su djela u potpunosti lišena ljudske figure, ističe Patricia Počanić

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
S izložbe

S izložbe


Izložba "Alteriteti" na kojoj će se predstaviti Anita Celić Cella, Vlatka Škoro i Igor Taritaš bit će otvorena danas u 20 sati u porečkoj Galeriji Zuccato. Ovogodišnje je to izdanje izložbe posvećene umjetnicima i umjetnicama mlađe generacije, a svoje će umjetničke radove Anita Celić Cella, Vlatka Škoro i Igor Taritaš predstaviti u formi tripartitne samostalne izložbe.

"Tri predstavljena rukopisa realizirana u različitim medijima i obilježena drugačijim preokupacijama doimaju se konceptualno udaljeno. Ipak, barem su u jednom ishodištu povezana. U djelima predstavljenih umjetnica i umjetnika ljudska figura javlja se ili kao motiv od sekundarnog značaja ili kao predmet poruge ili su djela u potpunosti lišena ljudske figure. U Cellinim radovima tragove čovjeka prepoznajemo u kostima ili organima isprepletenim s biomorfnim pojavama, u djelima Vlatke Škoro čovjek je samo još jedna u nizu životinja, a u slikarskim djelima Igora Taritaša, ako se i javlja, figura je najčešće je citat iz povijesti slikarstva, a ljudska djelatnost vidljiva je u izgradnji i destrukciji prostora. Djela tako analiziraju bića, pojave i odnose u posthumanom okruženju, to jest u svijetu obilježenom, ali zasićenom ljudskom egzistencijom. U njihovim radovima prepoznajemo suvremenu tendenciju društva da se nakon višestoljetnog inzistiranja na binarnoj opoziciji kultura-priroda, pojedinac ponovo inspirira alteritetom - svijetom u kojem čovjek nije protagonist ili gdje antropocentrične vizije više nisu ključne. Ovo dokidanje dihotomije zasigurno proizlazi iz zasićenja suvremenim životom te je ujedno odraz egzistencijalne praznine koju, barem ponekad, naša urbana stvarnost emanira. Ipak, baš kao i u djelima ovih autora, svaka pojava, pa i ona čovjeka, ili još bolje, umjetnika ima svoju ulogu - da nas iz kaosa koji nas okružuje vrati u ravnotežu, harmoniju, piše uz izložbu Patricia Počanić.

Izložba će se moći razgledati do 30. lipnja, a financirana je sredstvima Grada Poreča, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Poreča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom