Otvorena izložba "Rasprodaja" buzetskog umjetnika

Istarski prostor u viđenju Srećka Sabljaka

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Saša Nikolić / POU Buzet)

(Snimio Saša Nikolić / POU Buzet)


»Rasprodaja«, izložba buzetskog likovnog umjetnika Srećka Sabljaka otvorena je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta »Augustin Vivoda« u Narodnom domu u Buzetu. Obuhvaća nekoliko jednakovrijednih djelova: slike, drvene skulpture, katalog sa Sabljakovim tekstovima u kojima problematizira vlastito likovno stvaralaštvo i problem, kako ga on vidi, s likovnom kritikom i kritičarima, te crtežom, poručio je otvarajući izložbu, voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

(Snimio Saša Nikolić / POU Buzet)(Snimio Saša Nikolić / POU Buzet)

Izložene slike i skulpture nastale su u posljednje tri godine, kazao je Nikolić, kada se autor ponovo vraća istarskome pejzažu, arhitekturi i naseljima. U mnoštvu motiva, Sabljakovu pažnju zaokupila je i kapelica. Jedinstven arhitektonski sklop, zasebna arhitektonska, kiparska ili slikarska cjelina, kako je autor voli okarakterizirati, na njegovim se slikama često pojavljuje izdvojena, reklo bi se, sama za sebe, kakva se i inače često može uočiti u istarskom prostoru.

Potaknut njenom izvornom ljepotom, bez obzira što su mnoge sačuvane u gotovo originalnom obliku, ali i zapuštene, autor kapelice stilizira u ponešto izmijenjenom obliku i donosi ih pred oko promatrača kao slike ili drvene skulpture.

(Snimio Saša Nikolić / POU Buzet)(Snimio Saša Nikolić / POU Buzet)

- Dok su skulpture bijele i gotovo prozračne, slike su većinom mračnih tonova, zagasitih i zemljanih boja, na koje se na Sabljaku svojstven način nadovezuju u vitrini izloženi paket zemlje i tavelice, te zajedno sa skulpturama i katalogom, čine zaokruženu cjelinu koja je u svojoj cjelovitosti, prema riječima samog autora, zaokruženo umjetničko djelo, zaključio je Nikolić govoreći o ciklusu kojim se Sabljak na prosinačkoj izložbi predstavio svonjim sumještanima.

Rodom iz Siska, Sabljak je završio školu primijenjenih umjetnosti, unutrašnju arhitekturu, a u Istru je došao 1991. godine otkada u istarskim krajolicima nalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo. Izložba njegovih radova u Narodnom domu ostaje otvorena do 7. siječnja iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter