Inicijativa OTVORENI ZRAK

PRVI KONKRETNI KORAK PREMA INFORMIRANJU GRAĐANA O KVALITETI ZRAKA KOJEG UDIŠEMO: Možemo! omogućio praćenje kvalitete zraka u Puli na mobilnim telefonima

| Autor: Glas Istre
Inicijativa Otvoreni zrak

Inicijativa Otvoreni zrak


Od danas je Možemo! građankama i građanima omogućio provjeru kvalitete zraka na području Grada Pule putem mobitela. Inicijativa OTVORENI ZRAK nastala je na inicijativu članova platforme Možemo! s ciljem da građanima pruži jasan uvid u trenutnu kvalitetu zraka kako bi građani mogli adekvatno reagirati i zaštiti svoje zdravlje.

- Svjesni smo problema kojeg za naša pluća predstavlja Kaštijun, tamošnja mjerna stanica je ove godine bila u crvenom previše puta da bi to mogli zanemariti. U Puli su do danas postojale dvije mjerne postaje, AMP Kaštijun i mjerna postaja Fižela koja, zanimljivo, ne mjeri koncentraciju lebdećih čestica! U anketama smo od građana dobili primjedbe o čestim zagađenjima prašinom iz cementare u Puli, uz primjedbe na lošu kvalitetu zraka koje dolaze od građana iz Valdebeka. Cilj nam je u što skorijoj budućnosti premrežiti grad ovakvim instrumentima s namjerom da u svakom trenutku građani znaju kakve je kvalitete zrak kojeg udišu - što bliže mjestu na kojem ga udišu.

Za to da se inicijative poput ove što prije pretvore u plan kojemu je cilj grad Pulu premrežiti mjernim stanicama građani mogu podržati već i na ovim lokalnim izborima. Pozivamo ih i ovim putem da izađu na izbore i glasaju za Možemo!

Namjera Inicijative je, prije svega, zaštititi naše zdravlje uvidom u što preciznije podatke na lokacijama na kojima živimo. Uz pomoć prikupljenih podataka bit će moguće preciznije detektirati izvore zagađenja te zahtijevati sanaciju od zagađivača.

Ono što je za građanke i građane Pule Možemo! upravo napravio, s obzirom na učestale pritužbe na kvalitetu zraka, bio je posao Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Grada Pule. Ako oni ne mogu, mi Možemo!

Instrumenti mjere količinu lebdećih čestica PM2.5 i PM10, te pokazuju trenutni i pregled stanja u posljednjih 7 dana u grafičkom obliku. Klikom na pojedinu mjernu postaju moguće je dobiti precizne podatke. Adresa na kojoj se može pogledati interaktivna mapa sa svim instaliranim mjernim postajama nalazi se na https://zrak.mozemo.hr.

Mjerne stanice za mjerenje lebdećih čestica izradili smo na temelju postojećih rješenja otvorenog koda (Klimerko i ThingsBoard), proširili ih i integrirali u vlastiti softverski sustav koji je javno dostupan u obliku otvorenog koda. Možemo! mjerne stanice zelene su boje, veličine ciglice kave, a udomljavaju ih građanke i građani na svojim balkonima i u svojim dvorištima.

Ako nam se želite pridružiti i postati dio Možemo! mreže OTVORENOG ZRAKA javite nam se putem formulara na ovoj internet adresi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfbsTluQLUXJiuAiEL_JMcEbQgF0uw9FCBmW6-qk2A_qHq9mw/viewform

Ova je inicijativa primjer načina kojima lokalne zajednice u kojima živimo Možemo! učiniti kvalitetnijim mjestom za život svih njezinih pripadnika. Otvoreni zrak je za sad u funkciji u Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Pridružite nam se, poručuju iz Možemo!.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom