INTERVJU

DUŠICA RADOJČIĆ, kandidatkinja za gradonačelnicu Pule: Opstanak i razvoj Uljanika može ponovno pokrenuti grad. Uljanik može postati lokomotiva pametnog razvoja. POSTOJE RADNICI I ZNANJE

Favorizirat ću brownfield investicije, odnosno revitalizaciju napuštenih prostora i zgrada za razne sadržaje. Vallelunga bi mogla postati šetalište kakvo Puli nedostaje s raznovrsnim sadržajima

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Dušica Radojčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Dušica Radojčić (Snimio Milivoj Mijošek)


- U kampanji često ističete netransparentnost gradske uprave, korupciju i klijentelizam, dajući primjer poslovnog odnosa Grada i nekretninskog poduzetnika Ivice Salvadora. Na koji su način dvije strane interesno povezane?

- U javnost smo iznijeli da Grad Pula Stanoinvestu i njegovim povezanim tvrtkama nastavlja prodavati gradsko zemljište, a on za komunalnu naknadu duguje više od sedam milijuna kuna. To lokalne medije nije nagnalo da postave bilo kakva pitanja, pa tako do danas nemamo odgovor Grada na pitanje zašto na taj način pogoduje Salvadoru. Svima je jasno da se za takvo pogodovanje dobiva neka protuusluga. Nakon toga smo Gradu postavili pitanje o ukupnim dugovima svih tvrtki povezanih sa Salvadorom. I tu smo dobili definitivnu potvrdu o nečistim poslovima koji Grad povezuju s tom osobom. Odbili su dati informaciju o tim dugovima prije izbora, opravdavajući se opsežnošću informacije, premda je svima jasno da su traženi podaci dostupni istog trena na računovodstvenoj kartici poslovnog subjekta. Jasno je da se radi o vrućim podacima koji bi mogli zapečatiti sudbinu IDS-a na izborima 16. svibnja. Isticanjem takvih tema dokazujemo da je Možemo! zapravo jedina politička opcija koja se ima namjeru riješiti korupcijske hobotnice koja guši grad.

- Kakvom vidite Pulu i urbanizam danas? Grad je pun novopečenih naselja bez ikakvih sadržaja, izuzev betona. Kažete da razvoj grada treba planirati na već izgrađenim devastiranim lokacijama koje treba urediti. O čemu se radi?

- Učinjene greške ne mogu se ispraviti, ali odmah mogu zaustaviti taj trend. Grad Pula je 2018. jednim činom bez ikakvog obrazloženja ukinuo više od 50 urbanističkih planova uređenja, koji su do tada pokrivali cijeli grad. "Stanoinvestizacija" prostora nije se, dakle, dogodila slučajno, to je bila jasna IDS-ova namjera. Posljedice vidimo na svakom koraku u gradu: naselja s pretjeranom nekvalitetnom i ružnom gradnjom bez osnovnih javnih sadržaja i zelenila, pretjerano visoke zgrade koje su zaklonile vidik postojećim obiteljskim kućama. Nova gradnja ne smije umanjiti postojeću kvalitetu života, mora ju uvećati planiranjem javnih sadržaja poput parkova i igrališta za djecu, vrtića, mjesta za druženje starijih osoba. Profit pojedinca ne smije biti jedini povod i kriterij za novu gradnju.

Na području urbanih vrtova kod Ville Idole ili iznad lučice Delfin želim onemogućiti gradnju kakvu smo vidjeli na Valvidalu ili Kaštanjeru. Nije potrebno da se cijeli zeleni vrh Vidikovca do Verude Porat planira izgraditi bez ijedne zelene površine ili javnog sadržaja. To ću spriječiti. Onemogućit ću daljnje širenje građevinskih zona na zelene površine ili poljoprivredno zemljište. Favorizirat ću brownfield investicije, odnosno revitalizaciju napuštenih prostora i zgrada za razne sadržaje. Vallelunga bi mogla postati šetalište kakvo Puli nedostaje s raznovrsnim sadržajima u sada propalim zgradama. Za obnovom vapi i starogradska jezgra, prepuna je zgrada koje propadaju. U normalnim gradovima starogradske jezgre omiljeni su dio grada za stanovanje, kupovinu i razonodu, uz besplatno parkiranje za stanare.

- Kažete da niste protiv turizma na Muzilu. Koje djelatnosti ondje još predviđate?

- Danas je GUP-om na Muzilu planiran turistički resort s 2.500 postelja, apartmanima i golfom, s namjerom da se cijelo područje privatizira. To ćemo promijeniti. Vlasništvo nad Muzilom je uglavnom državno, ali je prostorno planiranje u ingerenciji Grada i možemo si ga isplanirati kako god želimo. IDS je taj prostor u suradnji s državom odlučio privatizirati te prihvatio mogućnost koncesioniranja pomorskog dobra na 99 godina. To ja zovem izdajom naših interesa. Na dijelovima Muzila na kojima već postoje građevine moraju se razvijati sadržaji koji su nam kao gradu potrebni, a sačuvana priroda mora postati gradski park. Protiv sam nametanja gotovih rješenja i zagovaram uključivanje svih zainteresiranih u odlučivanje o namjeni Muzila. To je bit politike Možemo! koju ću provoditi - vraćanje odlučivanja i politike u ruke građana.

- Kakvim vidite razvoj Pulskog zaljeva? Ekološka ste aktivistica, a poznato je da su i turizam i industrija zagađivači.

- Na novu tvrtku Uljanik brodogradnju 1856 prenesena je koncesija koja vrijedi sljedeću 21 godinu i obuhvaća cijelo područje brodogradilišta. Toj tvrtki treba pomoći da stane na noge. Kad je Uljanik došao u probleme, Grad je kukavički okrenuo glavu na drugu stranu i optužio, naravno, Zagreb, ne pokušavajući pomoći. Pandemija nam je pokazala da je jako nesigurno živjeti samo od turizma i da se mora razvijati i industrija. Imamo ponovno pokrenutu proizvodnju u Uljaniku, koji bi Grad trebao početi podržavati s obzirom da perspektiva za razvoj postoji, recimo oslobađanjem plaćanja komunalne naknade za početak.

Opstanak i razvoj Uljanika može ponovno pokrenuti grad, perspektiva je dobra za djelatnosti komplementarne brodogradnji kao i zelene industrije koje će zadovoljiti nove potražnje - recimo, komunalnu opremu nadograđenu IT rješenjima. Uljanik može postati lokomotiva pametnog razvoja. Može postati mjesto inovacija, postoje radnici i znanje. Srednje i male firme mogle bi se smjestiti unutar područja Uljanika i opremati brodove, poslovna gospodarska zona bi tu mogla naći svoje mjesto. I sve je to moguće uz puno više standarde zaštite okoliša. Gospodarstvo mora služiti povećanju kvalitete i standarda života u gradu.

- Turizam mora biti održiv i u funkciji povećanja standarda i kvalitete života. Turizam mora dodanu vrijednost ostvariti za lokalno stanovništvo, ujedno štiteći prirodnu i kulturnu baštinu. Razvoj turističke djelatnosti planirat ću na način uravnotežen između potreba turističke industrije i lokalnog stanovništva, primjerice u opskrbi električnom energijom, vodom, očuvanim priobaljem, zaštitom prirode, protočnim kretanjem, bez betonizacije i pretjerane gradnje koja zauvijek uništava prostor. Onemogućit ću planiranje turističkih resorta zatvorenog tipa i druge neokolonijalističke projekte kojima se želi privatizirati najveći i najljepši dio pulskog priobalja. Onemogućit ću planirane preduge koncesije na pomorsko dobro za banalne sadržaje. Lokalna zajednica mora biti ključan igrač u razvoju turizma, pa odabir lokacije, investitora i projekta mora biti utemeljen na našim dugoročnim interesima. To vrijedi i za Pulski zaljev.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom